Kvinder er ligeglade med dårlig sex
Mellem en tredjedel og halvdelen af alle kvinder har problemer med sexlivet. Men kun 10 procent bekymrer sig om det.

Mange kvinder lever ubekymret med et dårligt sexliv. Det er fordi, kvinder ikke nødvendigvis dyrker sex for nydelsens skyld, mener forsker. (Foto:Colourbox)

Mange kvinder lever ubekymret med et dårligt sexliv. Det er fordi, kvinder ikke nødvendigvis dyrker sex for nydelsens skyld, mener forsker. (Foto:Colourbox)

Okay, det går ikke helt, som det skal med lagengymnastikken, men gør det noget?

Nej, svarer overraskende mange kvinder ifølge LiveScience.

Flere studier viser nemlig, at størstedelen af kvinder i parforhold ikke tager det så tungt, hvis der er knas med sexlysten eller nydelsen.

I én undersøgelse viste det sig, at mens 33-50 procent oplever problemerne, så bekymrer kun 10 procent sig om dem.

Ved at sammenligne seksuelt frustrerede kvinder med kvinder, der ubekymret lever med dårlig sex, håber forskerne at forstå, hvilke faktorer der udløser et alvorligt og behandlingskrævende sexproblem.

Kvinder dyrker sex af forskellige grunde

En af årsagerne til, at så mange kvinder hopper i kanen uden den store entusiasme, er ifølge forskerne, at kvinder trækker på en hel palet af bevæggrunde for at dyrke sex.

»Kvinder har måske sex af mange forskellige årsager og kun én af dem kan være et ønske om at blive tilfredsstillet. Det er vejen til intimitet, det er måden at udfylde sin rolle som kvinde og hustru på, det gør partneren lykkelig og så videre,« udtaler Leonard Derogatis, leder af Center for Sexual Medicine ved Sheppard Pratt Health System i USA til LiveScience.

Konteksten er således vigtig for at forstå kvinders accept eller bekymring over den manglende begejstring i soveværelset.

Et forskerhold fra University of Texas i USA spurgte derfor 200 heteroseksuelle kvindelige studerende om deres kæresteforhold og seksuelle tilfredsstillelse. Deres resultater er netop publiceret i tidsskriftet Journal of Sexual Medicine.

Intimitet hjælper...lidt

Forskerne opstillede en hypotese om, at kvinder i et intimt forhold bygget på tillid og åbenhed ikke ville tillægge det dårlige sexliv den store betydning. De fik til dels ret.

Kun i forhold, hvor kvinden var anspændt eller nervøs omkring tilknytningen til partneren, hjalp intimitet til at bagatellisere problemet. I mere sikre forhold gav intimitet ingen lindring.

Men da forskerne valgte udelukkende at fokusere på manglende lyst, viste intimitet sig at have en positiv effekt på graden af bekymring.

Det kan skyldes, at kvinder i intime forhold oplever nærhed på en ikke-seksuel måde eller at kæresten her er mere forstående, når hun ikke føler sig opstemt.

Årsagsforklaringerne er dog indtil videre spekulationer og Texas-gruppen står stadig tilbage med en række uafklarede spørgsmål: Bliver hendes partner frustreret? Ender de med at have mindre sex? Og hvordan påvirker det hendes bekymringer?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.