Kvinder, der menstruerer tidligt, har også sex tidligere
Kilde: 
08 juni 2017

En kvinde, der får sin menstruation tidligere end andre kvinder, er mere tilbøjelig til at gifte sig tidligt, have en tidlig seksuel debut, blive gravid tidligere og i det hele taget have mere risikoadfærd i forhold til sex.

Tidligere studier har vist, at dette gør sig gældende i højindkomstlande, og nu bekræfter meta-analyser, foretaget af et forskerhold på Columbia University, et sammenligneligt mønster hos kvinder i lav- og middelindkomstlande. Det skriver Medical Xpress

Tidlig menstruation defineres i højindkomstlande som menstruation før 12-års-alderen

To af studierne er udført i Malawi, mens resten er udført i Sydafrika, Nepal, Jamaica, Nigeria, Zimbabwe, Indien og Bangladesh.
Forskergruppen har brugt data fra peer-reviewed (fagfællebedømte, dvs. bedømt af uafhængige forskere, red.) studier samt sundhedsdatabaser og fundet et link mellem tidlig menstruation og forskellige negative seksuelle og reproduktive konsekvenser i voksenlivet, eksempelvis risikoen for kønssygdomme, herunder smitte med HIV.
Lignende studier fra højindkomstlande har desuden påvist en sammenhæng mellem tidlig menstruation og en række psykosociale faktorer som ungdomskriminalitet, brug af alkohol og stoffer samt depression.

Studiet er publiceret hos PLOS ONE.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.