Kvinder begår flere selvmord, efter de begynder at tage p-piller
Kilde: 
17 november 2017

Opsigtsvækkende dansk forskning mener at kunne påvise en sammenhæng mellem brugen af hormonprævention og selvmord, skriver politiken.dk

»Det er det første studie på verdensplan, der klart og entydigt dokumenterer en sammenhæng mellem brugen af hormonel kontraception og så risiko for selvmordsforsøg og selvmord«, fortæller seniorforfatter til studiet og professor i klinisk medicin ved Rigshospitalet, Øjvind Lidegaard, til politiken.dk.

Forskningen kommer fra Rigshospitalet og er baseret på 476.000 kvinder, der er blevet fulgt i perioden fra 1996 til 2013.

Lidt over halvdelen kvinderne startede på et tidspunkt i undersøgelsesperioden med at tage en form for hormonprævention - som for eksempel p-piller.

I undersøgelsesperioden var der blandt kvinderne 6.999 selvmordsforsøg og 71 gennemførte selvmord.

Ifølge forskerne er kvinderne, der var begyndt at tage hormonpræventionen, klart overrepræsenterede i denne statistik. Blandt disse kvinder fandt forskerne:

  • En stigning på 300 procent af gennemførte selvmord.

  • En stigning på 200 procent af antal selvmordsforsøg.

Helt unge kvinder i teenagealderen var særligt påvirkelige.

Studiet viser således, at:

  • 15-19-årige kvinder havde 210 procent øgning i selvmordsforsøg

  • Mens de 20-33-årige havde 160 procent øgning.

Undersøgelsen er korrigeret for kvinder der tidligere har lidt af psykiske lidelser eller andre sygdomme, kvinder der blev gravide i perioden og kvindernes uddannelsesniveau.

Men studiet kommer ikke til at ændre på de praktiserende lægers praksis.

»Der findes amerikanske studier, der viser præcis den omvendte sammenhæng«, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, som er de praktiserende lægers videnskabelige selskab, til politiken.dk.

Studiet er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Psychiatry.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.