Kvindelige musikere lever sundere end andre
Mandlige musikere lever til gengæld mere usundt. Forskere giver mulige forklaringer på det danske fund.
musik sundhed

Kvindelige musikere lever sundere end gennemsnittet, men det modsatte gør sig gældende for mandlige musikere, viser ny dansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Kvindelige musikere lever sundere end gennemsnittet, men det modsatte gør sig gældende for mandlige musikere, viser ny dansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Kvinder, der spiller musik eller synger dagligt, ryger og drikker mindre end andre, og så spiser de mere frugt og grønt og har færre stillesiddende fritidsaktiviteter.

De er med andre ord hamrende sunde.

Det viser et nyligt afsluttet forskningsprojekt fra Aalborg Universitet og Statens Institut for Folkesundhed.

Her har 14.265 danskere svaret på spørgsmål om deres velvære, sundhedsvaner og i hvilket omfang, de spiller musik.

Historien kort
  • Kvindelige musikere lever sundere end de fleste.
  • Mandlige musikere drikker til gengæld mere alkohol og indtager mere hash i forhold til gennemsnittet. Og så er de i højere grad overvægtige.
  • Det handler om genren af musik, man spiller, og om man er professionel eller ej, vurderer forsker. 

Projektets resultater er udgivet i flere forskningsartikler og viser blandt andet, at kvindelige musikere, der synger eller spiller dagligt, har en fjerdedel lavere risiko for at have et dårligt fysisk helbred end ikke-musikere.

Studiet, som er udgivet i Scandinavian Journal of Public Health, er egentlig ikke overraskende for Lars Ole Bonde, der er en af de to forskere bag projektet.

»Det har uden tvivl noget med genren at gøre. Mange af de musikalske kvinder i undersøgelsen er sandsynligvis korsangere, og vi ved fra anden forskning, at korsang er noget mange kvinder betragter som en del af en sund livsstil. Det tiltrækker kvinder, som går op i sundhed, selvom det for de fleste er selve musikken, der er i fokus. De musikalsk aktive mænd spiller til gengæld typisk i bands, og deres sundhedsprofil ser helt anderledes ud.«

Det siger han, der er professor i musikterapi på Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet.

Forskningsprojektets resultater er udgivet i flere forskningsartikler.

Mandlige musikere halter efter

Mandlige musikere har tendens til oftere at være daglige rygere og indtage mere cannabis, såsom pot og hash. Derudover har de en tendens til svær overvægt, forklarer Lars Ole Bonde videre.

Faktisk er der cirka 40 procent højere risiko for, at en mandlig musiker er overvægtig, end en mand, som ikke spiller musik dagligt.

Forskningsprojektet giver ikke selv forklaringen, da den kun viser sammenhænge og ikke årsager, men årsagerne kan muligvis findes i andre studier;

»Vi ved fra et andet studie, at professionelle musikere, der dyrker bestemte rytmiske genrer, såsom metal, hiphop, rap og nogle jazz-genrer, dør tidligere end andre, har en skrækkelig helbredsprofil og typisk har et stort forbrug af alkohol og stoffer, såsom hash. Der er altså knyttet nogle helt andre adfærdsmønstre til at være i et rockband end at være sanger i et rytmisk eller klassisk kor,« siger Lars Ole Bonde. 

»Mønstret rammer dog også kvinder i den rytmiske musikverden. Tag for eksempel Amy Winehouse, der havde et stort misbrugsproblem og døde alt for ung,« tilføjer han.

The Doors, musikere, tidlig død, stoffer, misbrug, rockmusik

I årene 1970 og 1971 døde de tre rockstjerner Janis Joblin, Jimi Hendrix og Jim Morrison (på billedet længst til venstre) i en alder af 27. De er alle berygtet for at have haft et stort forbrug af stoffer og alkohol i løbet af deres musiske karriere. (Foto: Wikipedia.org)

Professionelle musikere er mindre sunde end andre

En anden del af forklaringen på forskellen mellem kønnene kan være, at flere professionelle musikere er mænd.

Professionelle musikere er nemlig helt overordnet mere usunde end andre.

Det viser den nyeste forskningsartikel fra projektet, der er på vej til udgivelse i tidsskriftet Nordic Journal of Music Therapy.

Resultatet viser, at der er:

  • Dobbelt så stor risiko for, at en professionel musiker tager på druktur i forhold til gennemsnittet.
  • 2,5 gange større sandsynlighed for, at en professionel musiker indtager cannabis.
  • Over en fjerdedel større risiko for, at en professionel musiker ryger tobak dagligt.
  • En fjerdedel mindre sandsynlighed for, at en professionel spiser frugt i løbet af dagen i forhold til gennemsnittet.

Det er dog kun professionelle musikere, der lever usundt.

musikere sundhed

Hvor de profesionelle mandlige musikere ofte er usunde, er amatørmusikere tilgengæld sundere end den gennemsnitlige befolkning, viser forskningen. (Foto: Shutterstock)

Amatørmusikere, som også spiller musik dagligt lever tværtimod ofte sundere og indtager mere frugt og mindre alkohol og tobak end gennemsnittet, viser forskningen.

»Det afslører en interessant forskel mellem professionelle og amatørmusikere. Forskningen er et værdifuldt bidrag til forskningsområdet,« skriver professor emeritus Töres Theorell i en mail til Videnskab.dk efter at have læst forskningsartiklen.

Han er læge og professor emeritus på Stressforskningsinstituttet ved Stockholm Universitet.

Han har ikke bidraget til forskningsprojektet, men forsker selv i musisk aktivitet i forhold til livsstil og helbred.

Problemet kan være større end resultaterne viser

Töres Theorell mener, at professionelle musikeres dårlige sundhedsvaner endda kan være større end anslået i forskningsprojektet.

»Antallet af folk, der har valgt ikke at deltage (over 2.000 personer, red.), er relativt højt, og det kunne sagtens være, at forskellene mellem professionelle musikere og andre ville være endnu større, hvis de havde været med. Nogle professionelle musikere kunne have været tilbageholdende med at deltage, bare fordi de ikke har det godt,« siger Töres Theorell.

»Min erfaring fra at have studeret musikere fortæller mig, at de er særligt følsomme i disse situationer.«

musik sundhed

Selvom de profesionelle musikere er dem med dårligst sundhed, er det samtidig dem, der selv rapporterer at have høj livskvalitet. (Foto: Shutterstock)

Professionelle musikere er godt tilfredse med livet

Det ser altså langt fra godt ud med de professionelle musikeres sundhed.

Alligevel svarer de i højere grad end andre, at de er tilfredse med deres liv og har en god mental sundhed.  

»Dette modsætningsfyldte perspektiv i resultatet er noget af det, jeg er mest stolt af og begejstret for i forskningsprojektet. Selvom professionelle musikere og tidligere professionelle musikere har den dårligste helbredsadfærd og rapporterer om mange sundhedsproblemer, så er det dem, der er mest tilfredse med deres liv,« siger Lars Ole Bonde og slutter:

»Det peger på, hvilken positiv kraft det er at lade musik fylde så meget i sit liv – hvor meget livskvalitet, et musisk aktivt liv kan give. Jeg ved ikke, om man kan finde noget tilsvarende inden for andre kunstarter.«

Koncertgængere oplever at have et bedre helbred

Forskningsprojektet viser, ligesom tidligere studier fra andre nordiske lande, at der er en sammenhæng mellem at gå regelmæssigt til koncerter og at opleve, at man har et godt helbred.

De aktive koncertgængere svarer i højere grad end de mindre aktive eller ikke-aktive koncertgængere, at de tror på, at musikoplevelser har et sundhedsfremmende potentiale, og at de føler sig sunde.

Det kan hænge sammen med flere ting, fortæller Lars Ole Bonde.

»Når man går til live-koncert, får man både en personligt engagerende oplevelse og en mulighed for at dele den med andre. Og mange ved præcis, hvilke musikere og komponister der taler til deres krop og sind, eller hvilke klassiske værker, de føler sig opløftede af at lytte til,« siger Lars Ole Bonde.

»Live-koncerten kan forstås som et tilbagevendende ritual, man deltager i for at løfte eller styrke sin følelse af at være levende og for at bekræfte sin identitet som et oplevende menneske.«

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker