Kvinde ramt af parasitiske orme i øjnene efter motionsløb i naturen
Kilde: 
05 november 2019

Et motionsløb i naturen nær den californiske kyst er måske årsagen til, at en kvinde er blevet inficeret med en sjælden parasitisk øjenorm.

Det skriver Live Science.

Ifølge en rapport, der er blevet publiceret i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases, er kvinden kun den anden person nogensinde til at blive inficeret med en øjensygdom, der normalt rammer køer.

LÆS OGSÅ: Orm med hele tre forskellige køn er netop blevet opdaget i en næsten livløs sø

Lægerne ved ikke med sikkerhed, hvordan kvinden er blevet inficeret. De mener, at det sandsynligvis er sket undervejs i det såkaldte trailløb. Her løb kvinden nemlig direkte ind i en stor sværm af fluer.

Efter løbeturen var kvindens højre øje irriteret. Da hun skyllede øjet, afslørede det en næsten halvanden centimeter lang øjenorm.

Hele tre orme af arten Thelazia gulosa (T. gulosa) havde fundet vej til kvindens højre øje.

Kvinde ramt af parasitær orme i øjnene efter trailløb videnskab

En af Thelazia gulosa-ormene der blev fjernet fra kvindens øje. (Foto: Richard S. Bradbury, et al. / Clinical Infectious Diseases 2019).

LÆS OGSÅ: Casestudie: Teenagers mavesmerter viste sig at være rester af hendes ufødte ‘parasit-tvilling’

Det er anden gang inden for to år, at et menneske bliver inficeret med T. gulosa. Sagen kan derfor indikere en 'voksende zoonose-sygdom' (en sygdom, der hopper fra dyr til mennesker), skriver forfatterne til casestudiet.

Årsagen kan måske være, at T. gulosa infektioner er blevet mere almindelige blandt huskøer. Der er dog ingen officielle målinger af T. gulosa-tilfælde, og derfor ved forskerne ikke, om antallet af inficerede køer er stigende.

Forfatterne bemærker også, at ormene var ved at udvikle æg, og det indikerer, at mennesker er egnede værter til reproduktion af T. gulosa.

LÆS OGSÅ: Sofistikeret parasit angriber din hund

LÆS OGSÅ: Årets mikrofotos: En Pacman-alge og et bæst, der kan bo i dig

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.