Kvinde producerede mælk fra sin vulva, afslører sjældent case-studie
Kilde: 
14 juni 2019

Det var ikke kun brysterne, der viste sig at producere mælk, efter en 29-årig kvinde fra Australien havde født sit andet barn. 

En smerte og hævelse omkring kvindens skamlæber fik nemlig lægerne på det gynækologiske afsnit på Kepler University Hospital i Australien til at indlægge den 29-årige kvinde, og der viste en ultralydsscanning, at hun udskilte mælk fra de ydre kønsorganer - også kaldet vulva, skriver ScienceAlert.

»Hun mærkede en hævelse på begge sider, højre og venstre, der strakte sig fra de ydre skamlæber til de indre skamlæber og gik helt ned til området tæt ved anus, blot fire dage efter fødslen,« forklarer forskerholdet i deres videnskabelige artikel om undersøgelsen. 

Vuvla_Mælk

Den røde er mælkelinjen, og vi mennesker kan udvikle brystvæv langs den linje. (The Geneva Foundation for Medical Education and Research/CC BY 3.0).

Kvinden var efter fødslen blevet syet med sting, hvorfor hun troede, det var der, at årsagen til den store smerte skulle findes. 

LÆS OGSÅ: 'Normal' findes ikke: Kvinders ydre kønsorganer er vidt forskellige, konkluderer studie

Hun forklarede imidlertid til lægerne, at hun havde oplevet de samme smerter efter første fødsel.

Ved nærmere undersøgelse fandt lægerne, at kvinden havde, hvad der kendes som ektopisk brystvæv, som ikke sad, hvor det plejede, men derimod i kvindens ydre kønsorganer. 

Og trods den manglende brystvorte var der en kanal, og den udskilte mælk, skriver ScienceAlert

Om end det kan lyde en anelse bizart, er der en god forklaring. 

Det handler grundlæggende om, hvordan menneskets bryster har udviklet sig. Vi mennesker har - som andre pattedyr - noget kaldet en embryonal mælkelinje eller en ’mammary ridge’. 

Når vi stadig er små embryoner (foster i tidligt stadie), er det området, hvor vores krop normalt vil få brystvorter.

Som billedet illustrerer, er det langs den linje, at mælkekirtlerne og brystvævet udvikler sig under puberteten. 

Men her kommer den tricky del: Brystvorter og brystvæv kan udvikle sig alle steder på den linje, og det er, hvad der kan forårsage ting som en tredje brystvorte - eller i dette tilfælde brystvæv i den 29-årige kvindes vulva. 

Den 29-årige nybagte mor er i dag på benene igen. Smerten har fortaget sig, og hun var i stand til at amme uden nogen problemer efter to uger. 

Case-studiet er publiceret i Obstetrics & Gynecology.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er mænd klogere end kvinder?

LÆS OGSÅ: Penisstørrelse: Er stor virkelig bedst?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.