Rapporten ‘World Collaborative Report on Assisted Reproductive Technology 2002‘ er blevet præsenteret i det medicinske tidsskrift ‘Human Reproduction’. Rapporten omfatter tal for 2002 fra hele 1563 klinikker i 53 lande, deriblandt Danmark, Norge og Sverige. Den viser en positiv trend hvor antal børn per fødsel er gået ned, men peger også mod udfordringer, når det gælder hvordan folk i den fattige del af verden skal få adgang til kunstig befrugtning.
Dette er ottende gang rapporten er blevet udgivet. Tallene viser en stigning på hele 16 procent fra 2000 til 2002. Der mangler tal for store lande som Kina, Pakistan og Indonesien, foruden hele Afrika syd for Sahara.
Kunstig befrugtning i stigning
I rapporten er tallene for disse lande beregnet til at udgøre 10 til 20 procent af det globale antal tilfælde af kunstig befrugtning.
Rapporten anslår dermed antal fødsler efter kunstig befrugtning til mellem 219.000 og 246.000 globalt set i 2002. Selv ved det laveste anslåede tal vil antal fødsler globalt nu allerede have oversteget 250.000, såfremt at væksten er fortsat.
Rapporten viser at ICSI (intracytoplasmatisk spermieinjektion), hvor en sædcelle sprøjtes direkte ind i ægcellen, stiger hurtigere end andre metoder. Resultaterne med denne metode og traditionel kunstig befrugtning IVF – in vitro fertilisering – er omtrent de samme.
Behandling med de to metoder er vellykkede i cirka ét ud af fem tilfælde (22,4 procent for IVF og 21,2 procent for ICSI).
ICSI bruges især når det er kvaliteten af mandens sædceller, som er årsagen til, at man ikke får børn.
Forfatterne ved ikke helt hvorfor ICSI stiger så kraftigt, men mener det kan skyldes en kombination af bedre diagnoser af mandlig ufrugtbarhed, at flere mænd søger behandling, at sædkvaliteten svækkes eller at man i mange lande tror at ICSI er mere effektivt end traditionel behandling.
Andelen af tvillinger og trillinger falder
Andelen af tvillinger og trillinger er høj ved kunstig befrugtning. Dette er et potentielt problem for sundheden hos både moderen og børnene, og det er et mål at sænke andelen af ‘flerlinger’ ved assisteret befrugtning.
Forfatterne bag artiklen i ‘Human Reproduction’ er opmuntrede af, at denne andel falder på verdensplan.
Men det er store regionale forskelle. Mens andelen med flere end to børn i samme fødsel er næsten nul i Norge og 1,3 procent i Europa, er den 3,8 procent i USA og hele 6,7 procent i Latinamerika.
Dette, mener forfatterne bag undersøgelsen, er kun et af flere forhold, som viser at assisteret befrugtning i de fattige lande står overfor store udfordringer.
»I Vesteuropa er det lettere for folk at få adgang til gode sundhedstjenester, og der afsættes flere penge til assisteret befrugtning end i udviklingslandene,« siger professor Jacques de Mozon. Han leder den internationale komité, som står bag rapporten.
I en pressemeddelelse rejser han spørgsmålet, om hvordan man skal kunne give rimelige tilbud indenfor kunstig befrugtning i lavindkomstslande.
Enklere metoder kan give lavere omkostninger, men dårligere resultater. De behandlingsmetoder, som i dag anvendes i udviklingslandene giver en høj andel af trillingefødsler og andre uønskede virkninger for moderens helbred.
Flest forsøg med kunstig befrugtning blev foretaget i USA, med 45.630 børn født i 2002. Tyskland og Frankrig kom på de næste pladser. På verdensplan blev over halvdelen af antal registrerede børn efter kunstig befrugtning født i Europa.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov