Kunst og kultur kan muligvis give dig et længere liv
ballet_sundhed_lev_laengere_.jpg

(Foto:Shutterstock). 

(Foto:Shutterstock). 

Kilde: 
06 januar 2020

Snyd aldrig dig selv for at se på skønne malerier eller stormende balletter. De får dig nemlig måske til at leve længere.

Et nyt studie viser i hvert fald, at folk, der ofte benytter sig af kulturelle tilbud, lever længere. Det skriver The Telegraph.

Studiet, som er udgivet i The BMJ, har analyseret data fra 6.170 voksne over 50 år fra det britiske English Longitudinal Study of Ageing (ELSA).

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Spis lidt mindre, lev længere

Folk blev i 2004-2005 spurgt om, hvor ofte de benyttede sig af kunst, inklusiv museumsudstillinger og at gå i teatret. Siden har forskerne ved hjælp af sundhedssystemets registerdata fulgt personerne, og de vidste derfor også, om nogle var døde.

De, som ofte benyttede de kulturelle tilbud, viste sig at have 14 procent lavere risiko for at være døde inden for 14 år sammenlignet med de ikke-højkulturelle borgere.

»Vi har set stigende beviser for den sundhedsmæssige fordel ved kunst, og selvom 'fritidsaktiviteter' i vid udstrækning er blevet knyttet til en lavere risiko for tidlig død, har få studier specifikt fokuseret på kunstengagement i England,« udtaler studiets hovedforfatter og lektor i Epidemiologi og Sundhed på University College London, Daisy Fancourt.

Men selvom studiet viser en sammenhæng mellem kulturelle tilbud og lavere risiko for tidlig død, er det ikke sikkert, at teater- og museumsbesøg er vejen frem til et langt liv.

For studiet er kun et observationsstudie. Det viser derfor kun, at der er en statistisk sammenhæng, men andre faktorer kan gøre sig gældende.

LÆS OGSÅ: Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?

For eksempel viste studiet, at der var sociale og økonomiske forskelle på, hvem der benyttede sig af de kulturelle tilbud. Det kan derfor meget vel være, at det netop er særligt velstående og raske personer, der benytter sig af de kulturelle tilbud, og så er det jo ikke så mærkeligt, at de lever længere.

Forskerne bag har dog gjort deres bedste for at tage højde for andre faktorer, så de tror på, at kunst spiller en rolle.

»Mens anden sundhedsadfærd som rygning, alkohol og motion utvivlsomt er større indikatorer for dødelighed, understøtter disse fritids- og fornøjelsesaktiviteter, som folk ikke tænker på som sundhedsrelaterede aktiviteter, et godt helbred og lang levetid,« udtaler Daisy Fancourt til CNN.

LÆS OGSÅ: 3 årsager til nakkesmerter - og hvorfor dårlig holdning næppe er en af dem

LÆS OGSÅ: Mærkeligt sammenfald undrer forskerne: Er der en kobling mellem tandbørstning og hjertesundhed?

tb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.