Kun få coronasmittede rammes af hårde senfølger, viser dansk studie

15.000 af de 250.000 danske coronasmittede har måttet indlægges, hvilket svarer til 6 procent, mens 2.500 er døde. (Foto: Shutterstock)

15.000 af de 250.000 danske coronasmittede har måttet indlægges, hvilket svarer til 6 procent, mens 2.500 er døde. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
11 maj 2021

Har du haft corona, og havde du kun milde symptomer, kommer du sandsynligvis ikke til at opleve nogle alvorlige senfølger, lyder konklusionen på et dansk studie.

Det skriver DR.

Studiet er lavet på tal fra Statens Serum Institut, og modsat mange andre studier, som har undersøgt de alvorlige senfølger hos dem, som har været indlagt med et svært sygdomsforløb, er det danske studie lavet på alle de smittede, som ikke blev indlagt, skriver DR.

Ifølge andre studier får omkring 10 procent af coronasmittede generende senfølger som træthed, koncentrationsbesvær og midlertidigt tab af lugtesans, som kan vare i nogle uger, og det danske studie fandt også lidt flere behandlinger og kontakter til praktiserende læge med relation til åndenød, migræne og astma blandt dem, som havde haft mild COVID-19, ifølge DR.

Men indenfor et halvt år var der næsten ingen alvorlige senfølger hos de mildt ramte. Med alvorlige senfølger mener forskerne, at man er begyndt på receptpligtig medicin eller har haft kontakt til et hospital.

»Konklusionen er, at mild corona sjældent giver alvorlige senfølger. Mange er bekymret for kroniske senfølger, hvis man blot har været smittet med corona, men der er intet, der tyder på, at det er særlig hyppigt,« fortæller overlæge og medforfatter på studiet Reimar W. Thomsen, ifølge DR.

»Langt de fleste med et mildt forløb får ingen eller få alvorlige senfølger. Det må være betryggende for især yngre mennesker, hvor smitten lige nu er stigende.«

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.