Kun en tredjedel af verdens teenagere vasker deres hænder ordentligt, viser studie
vaske hænder teenagerer

At vaske hænder er en af de vigtigste sundhedsfremmende faktorer, ifølge WHO. (Foto: Shutterstock)

At vaske hænder er en af de vigtigste sundhedsfremmende faktorer, ifølge WHO. (Foto: Shutterstock)

26 maj 2021

Et globalt studie, som har undersøgt teenageres håndhygiejne, bringer den triste meddelelse, at kun 30 procent af verdens teenagere vasker hænder.

Det skriver James Cook University i en pressemeddelelse.

Studiet bygger på data fra 354.422 teenagere i alderen 13-17 år, fra 92 lande, der alle har været del af en skolebaseret helbredsundersøgelse fra WHO.

I undersøgelsen blev der set på, om og hvor gode teenagerne var til at udøve god håndhygiejne efter eksempelvis toiletbesøg og før spisning.

»På trods af evidens for, at håndvask med vand og sæbe på særlige tidspunkter er en af de billigste metoder til at reducere spredning af smitsomme sygdomme, bliver denne simple håndhygiejne ikke udbredt praktiseret blandt unge,« siger lektor Santosh Jatrana ifølge pressemeddelelsen.

Ifølge studiet vidste de adspurgte unge godt, at det er vigtigt at vaske hænder, men nogle valgte ikke at gøre det alligevel.

»Selvom adgang til vand og sæbe kunne være et problem for nogle, praktiserede 60 procent af teenagere ikke udførlig håndhygiejne, selv når de havde adgang til vand og sæbe,« fortæller læge Yaqoot Fatima, ifølge pressemeddelelsen.

håndvask teenagere vaske hænder

Ifølge tallene i rapporten står det værst til i den vestlige stillehavsregion, mens teenagerne i Europa er ret godt med. (Billede: James Cook University/WHO)

Forskerne fortæller, ifølge pressemeddelelsen, at det er særligt vigtigt at få de unge til at udøve god håndhygiejne, da de ellers risikerer at være ‘stille smittebærere’, der ubevidst spreder infektioner som eksempelvis COVID-19.

En faktor, som påvirker håndhygiejnen negativt, er tilsyneladende mobning på skolerne, mens en aktiv forældreindsats lader til at være det bedste middel til at få teenagerne til at vaske hænder.

Studiet blev udgivet i tidsskriftet International Journal of Environmental Research and Public Health.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.