Kroppen har en virkelig god hukommelse
Når du først har lært at cykle, glemmer din krop ikke, hvordan man gør. Kroppen glemmer til gengæld heller ikke de ubehagelige oplevelser, vi har haft i livet.

Projektet 'Erindringsdans' har vist, at selvom mennesker med demens gradvist mister hukommelsen, så husker deres kroppe, hvordan man danser, når musikken spiller. (Foto: Shutterstock)

Projektet 'Erindringsdans' har vist, at selvom mennesker med demens gradvist mister hukommelsen, så husker deres kroppe, hvordan man danser, når musikken spiller. (Foto: Shutterstock)

Du har helt sikkert hørt tusinde gange før, at når man først har lært at cykle, så kan man det resten af livet.

Og sådan er det faktisk med rigtig meget.

Vores kroppe husker nemlig - tit også ting og oplevelser, vi ikke selv tænker på mere, eller som vi tror, vi har glemt.

Jens og ungepanelet dykker ned i kroppens hukommelse i dette afsnit af podcastserien Heads Up!, som Videnskab.dk bringer i samarbejde med Videnslyd.

Du kan lytte med og blive meget klogere på, hvorfor din krop husker så godt, og hvad det har af konsekvenser, lige her:

Kroppen husker det, du glemmer

Heads Up!-vært Jens Renner møder Helle Winther på dansegulvet.

Hvad er Heads Up!?

podcast-serien Heads Up! har videnskabsjournalisterne Maja og Jens allieret sig med et spørgelystent panel af unge mellem 15 og 25 år.

I hvert afsnit undersøger Heads Up!-panelet et nyt aspekt ved krop og hjerne, som de synes er farligt, fascinerende eller fantastisk. De to værter, Maja og Jens, interviewer relevante forskere og undersøger sagen nærmere på egen krop.

Heads Up! er produceret af Produktionsselskabet Videnslyd for Folkeuniversitetet i forbindelse med deres vidensfestival om psykologi, sundhed og det gode liv, Hearts & Minds, som finder sted i Aarhus den 24-26/9 og i København den 26-28/11.

Heads Up! og Hearts & Minds er finansieret med støtte fra Lundbeckfonden. Se mere om festivalen og dens program på heartsandminds.fuau.dk. 

Udvalgte episoder af Heads Up! bliver bragt i samarbejde med Videnskab.dk.

Hun er lektor i dans og bevægelsespsykologi ved Københavns Universitet og arbejder ud fra en holistisk opfattelse af kroppen og sindet.

Vores følelsesliv og vores kropslige liv hænger nemlig sammen, forklarer hun, og derfor er det vigtigt, at vi ikke ignorerer og overser kroppens signaler - for den kan fortælle os meget om, hvordan vi har det.

Og spørger man Helle, kan kroppen ikke kun gøre os klogere på, hvordan vi har det her og nu - den kan også huske oplevelser fra vores fortid.

Kroppen har nemlig en god hukommelse, og derfor kan du opleve kropslige reaktioner på traumer eller andre dårlige - og gode - oplevelser mange år efter, begivenheden fandt sted, forklarer Helle.

Derfor er det vigtigt, at vi lytter til vores kroppe og får bearbejdet det, vi har oplevet, som var svært, for ellers risikerer man ifølge Helle, at kroppen fastholder den angst, som situationen forårsagede.

Hvis det sker, kan det blive svært at gøre noget, der minder om det eller være i lignende situationer - også mange år efter, hvor man måske endda føler, at man har glemt begivenheden.

For kroppen har formentlig ikke glemt det.

Erindringsdans får mennesker med demens til at svinge hofterne

Heldigvis er der rigtig meget godt ved, at vores kroppe har sådan en god hukommelse.

Det er nemlig derfor, mange af os helt intuitivt kan skrive lynhurtigt på et tastatur uden at tænke over, hvor H, P og A nu sidder.

Det er derfor, at det er så nemt for musikere at spille instrumenter på en måde, som virker overmenneskelig for os mindre musikalske typer.

Det er derfor vi kan gå, løbe og cykle.

Når vi har gentaget en bevægelse nok gange og trænet en masse, kan vi til sidst gøre det helt frit, og vi får det, Helle kalder en intuitiv ekspertise.

Den intuition, som er et resultat af kroppens evne til at huske det, den har lært gennem gentagelser, har Helle fulgt i et projekt, som kaldes 'Erindringsdans'.

I projektet har man implementeret dans på plejecentre, hvor dansegulvet åbnes op for mennesker, der lider af demens.

Helle fortæller, at man kan se i projektet, hvordan ældre med demens pludselig danser og synger med på de sange, der bliver spillet.

Deres kroppe har nemlig ikke glemt, hvordan man danser, selvom deres hjerner har svært ved at huske.

Vores levede krop erindrer nemlig, fortæller Helle.

Du kan høre meget mere om kroppens hukommelse, og hvordan man får sin krop til at huske nogle ting, men glemme dårlige oplevelser, i afsnittet af Heads Up!, som du finder øverst i artiklen eller lige der, hvor du normalt lytter til podcasts!

Hvem er Videnslyd?

Videnskab.dk har indgået et samarbejde med produktionsselskabet Videnslyd om at bringe podcastserien, Heads Up!

Videnslyd er et selvstændigt, non-profit lydproduktionsselskab, der specialiserer sig i at lave radio og podcast, som formidler viden og videnskab. Videnslyd blev stiftet i 2019 af Aarhus Universitetsforlag og Folkeuniversitetet for at formidle forskningens resultater og metoder i lydform.

Videnslyd producerer Heads Up! for Folkeuniversitetet i forbindelse med deres vidensfestival om psykologi, sundhed og det gode liv, Hearts & Minds, som finder sted i Aarhus 24.-26. september og i København 26.-28. november.

Heads Up! og Hearts & Minds er finansieret med støtte fra Lundbeckfonden. Se mere om festivalen og dens program på heartsandminds.fuau.dk. 

Udvalgte episoder af Heads Up! bliver bragt i samarbejde med Videnskab.dk.

Udover Heads Up! står Videnslyd bag en række radioprogrammer og podcasts. Blandt andet forskningsmagasinet Kraniebrud og naturprogrammet Vildspor, der begge er faste ugentlige udsendelser på Radio4, samt podcastserien Læsefeber på Ereolen.

Du kan finde eksempler på alle produktioner og læse mere på Videnslyd. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk