Ifølge norsk forskning kan olie, der er lavet på det lille krebsdyr krill, måske udfordre fiskeolie som omega-3-kosttilskud.
»Vores resultater tyder på, at man kan klare sig med en lavere dosis omega-3, når det kommer fra krill end i form af fiskeolie,« siger Stine Ulven, der er leder af Senter for kontrollerte koststudier i Norge.
Hun er ansvarlig for et forskningsprojekt, hvor 115 raske personer mellem 18 og 70 år blev testet over en periode på syv uger.
En gruppe fik levertrankapsler, en anden gruppe fik krilloliekapsler, mens en tredje gruppe ikke fik nogen form for omega-3-tilskud.
Testpersonerne spiste kun lidt fisk i forsøgsperioden, og der blev taget blodprøver tre gange af hver deltager.
»Deltagerne i krilloliegruppen fik en lavere dosis omega-3 end deltagerne i fiskeoliegruppen. Alligevel så vi, at mængden af omega-3 i blodet øgedes lige meget for de to grupper,« siger Stine Ulven.
Ingen forskel i sundhedseffekt
Undersøgelsen viser derfor, at både fiskeolie og krillolie er gode kilder til omega-3.
»Vi så ingen forskel i sundhedseffekten af fiskeolie og krillolie,« siger Stine Ulven.
»Deltagerne i denne undersøgelse var raske og havde et normalt triglyseridniveau i blodet. Det ville være interessant at lave et nyt forsøg med deltagere med et højere triglyseridniveau,« mener hun.
Triglyserider er en af flere fedtforbindelser, som findes i blodet, og for høje triglyceridværdier øger risikoen for hjerte-/karsygdomme.
Naturlige kilder er bedst
\ Fakta
LÆS OGSÅ
Der findes en del forskning, som viser, at omega-3 er særligt godt til at beskytte mod hjerte-/karsygdomme.
Der er derimod lavet meget lidt forskning i krillolie, selv om krill for tiden er den store nyhed på kosttilskudmarkedet.
Forskningsprojektet om krillolie er delfinansieret af Aker BioMarine, og i januar i år lancerede selskabet et kosttilskud med krillolie.
»Jeg synes, det er positivt, at kosttilskudsindustrien ønsker at dokumentere, om det, de sælger, har en effekt eller ej,« siger Stine Ulven.
Selv tager hun hverken levertran eller krillolie.
»Ved at spise fisk to-tre gange om ugen får man naturligt dækket sit omega-3-behov. Fisk indeholder også flere næringsstoffer som mineraler, vitaminer og proteiner. Noget, man ikke får ved at spise en kapsel.«
»Men for dem, der ikke spiser fisk, er omega-3-tilskud et godt supplement,« understreger hun.
Hun tilføjer, at man i levertran også får et tilskud D-vitamin.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm