Krigsveteran modtager transplanteret penis og pung

(Video: Johns Hopkins Medicine)
 

(Video: Johns Hopkins Medicine)
 

25 april 2018

Efter en 14 timer lang operation har en ung amerikansk krigsveteran modtaget en penis, en pung og et stykke af bugvæggen fra en afdød organdonor. Det skriver nytimes.com.

Operationen, der blev udført i marts 2018 på Johns Hopkins Hospital i delstaten Maryland, var den mest komplekse og omfattende penis-transplantation til dato.

»Vi håber, at denne transplantation vil hjælpe til at genskabe næsten normal urinvejs- og seksuel funktion for denne unge mand,« siger læge Andrew Lee, der er formand for plastisk og rekonstruktiv kirurgi på Johns Hopkins Hospital i en pressemeddelelse.

Det donerede væv og organer, set forfra. Penis og det omkringliggende væv er åbnet fra donor-kroppen som en låge, der vender mod venstre. (Illustration:  Devon Stuart / Johns Hopkins Medicine)

To gange tidligere er det lykkedes læger at transplantere en penis: I Sydafrika i 2014 og på Massachusetts General Hospital i USA i 2016.

Men ingen af disse operationer involverede pungen eller det omkringliggende væv.

Selvom krigsveteranen har modtaget pungen fra en afdød donor, er selve testiklerne dog fjernet af etiske årsager.

Testiklerne ville måske gøre krigsveteranen i stand til at få børn, der er genetisk beslægtede med donoren – og det er ikke tilladt efter medicinske retningslinjer i USA.

Den unge krigsveteran, der udtaler sig anonymt til nytimes.com, trådte på en skjult bombe i enten Irak eller Afghanistan sidste år og mistede kønsdelene, samt begge ben op til knæene.

Efter sin skade erklærerede han sit kærlighedsliv for slut og overvejede på et tidspunkt selvmord, men nu har han fået optimismen tilbage.

»Jeg føler mig hel igen,« siger han til nytimes.com.

Han havde dog også selv bekymringer ved operationen, inden den blev udført.

»Det, der gjorde mig nervøs i starten, var, at nogle gange fik jeg en tanke som: 'Vil jeg kunne se den som min egen?'«

»Men efter at have fået det lavet, er det den eneste måde, jeg kan se den. Den er min,« siger han til nytimes.com.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.