Kosttilskuddet Q10 forlænger hjertepatienters liv
Kosttilskuddet Q10 kan hjælpe næsten halvdelen af alle hjertepatienter til at få det bedre og leve flere år, end hvis de kun får almindelig medicin, viser ny dansk forskning. 'Køb det, hvis du har råd,' lyder anbefalingen fra forskere.

Kosttilskuddet Q10 har livsforlængende effekt på hjertepatienter, viser ny dansk forskning. Hjertepatienter kan få kosttilskuddet i håndkøb i relevante butikker. (Foto: Shutterstock)

Kosttilskuddet Q10 har livsforlængende effekt på hjertepatienter, viser ny dansk forskning. Hjertepatienter kan få kosttilskuddet i håndkøb i relevante butikker. (Foto: Shutterstock)

Cirka 55.000 danskere oplever hjertesvigt, hvor deres hjerte har sværere ved at pumpe blod rundt i kroppen.

Lidelsen gør dem hurtigere udmattede både fysisk og mentalt og reducerer samtidig deres levetid. 

Men en ny danskledet undersøgelse, udgivet i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure, viser, at kosttilskuddet coenzym Q10, der kan fås i håndkøb i relevante butikker over hele landt, kan hjælpe de svækkede hjertemuskler til at få det betydeligt bedre, når det gives samtidig med patienternes ordinerede medicin.

Patienterne, der havde modtaget et tilskud af Q10 hver dag i to år, havde langt færre symptomer og komplikationer, end de patienter der ikke havde fået kosttilskuddet. Derudover var der 42 procent færre døde i gruppen af 'Q10-patienter'.

»Vi har længe vidst, at Q10 havde potentiale til at hjælpe mange hjertepatienter. Men resultatet her er meget positivt, da stoffet ikke bare forlænger liv, men også forbedrer livskvaliteten hos næsten halvdelen af alle hjertepatienter ved at mindske symptomer,« siger Svend Aage Mortensen, forskende overlæge på Rigshospitalets Hjertecenter. Han er hovedforfatter på forskningsartiklen.

Uafhængig forsker: Det er bestemt godt nyt

Svend Aage Mortensen mener klart, at stoffet Q10 bliver en del af standardbehandlingen af hjertepatienterne.

Også professor og overlæge Kristian Thygesen - der ikke har medvirket i undersøgelsen - er optimistisk omkring undersøgelsen.

»Resultatet er opmuntrende og peger mod en mulig fremtidig behandling. Så det er bestemt godt nyt til folk, der oplever hjertesvigt. Men resultatet skal sandsynligvis bekræftes med et større studie, hvis Q10 skal blive en del af de internationale retningslinjer og standardbehandlingen af patienter med hjertesvigt,« vurderer Kristian Thygesen, professor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital. 

Kosttilskud hjælper svage hjerteceller

Forskerholdet med danske Svend Aage Mortensen i spidsen undersøgte 420 patienter med moderat til svært hjertesvigt.

Forsøgspersonerne blev delt op i to grupper, hvor den ene gruppe modtog 100 milligram coenzym Q10 i form af kapsler tre gange dagligt.

Fakta

Når cellen producerer energi, forbrænder den fedtstoffer og kulhydrater i sine kraftværker ved navn mitokondrier. Her bidrager coenzym Q10 til at producere energistoffet ATP, der er cellens energidepot.

Coenzym Q10 er også en antioxidant, der er med til at beskytte cellen mod skadelige stoffer af typen frie radikaler. Kroppen danner selv Q10, så stoffet er ikke livsnødvendigt at få tilført.

Dannelsen aftager med alderen og hæmmes delvist af statiner, det vil sige kolesterolsænkende medicin.

Kilde: Hjerteforeningen.dk

Den anden gruppe fik uvirksomme snydekapsler, der lignede de ægte. Undersøgelsen forløb over to år, og alle patienter fik tilskuddet som tillæg til deres almindelige medicin.

Hverken forskere eller patienter vidste, hvilken type medicin de enkelte patienter havde fået, før undersøgelsen var slut.

Resultatet viste, at:

  • Gruppen, der havde modtaget Q10, havde 42 procent færre dødsfald, end gruppen der havde modtaget snydekapsler.
     
  • Q10-gruppen havde også 43 procent færre komplikationer med hjertet og symptomer, herunder åndenød og indlæggelse på grund af hjertesvigt.
     
  • Samtidig havde Q10-gruppen færre bivirkninger end den anden gruppe. Det vil altså sige, at Q10-tilskuddet ikke lod til at påvirke patienterne negativt på nogen måde.

Hjertepatienter mangler Q10 og dermed energi

Forbedringen af Q10-gruppen skyldes, at Q10 øger hjertecellernes energiomsætning og funktionalitet (se faktaboks), vurderer Svend Aage Mortensen.

»Vi danner helt naturligt Q10 i vores celler, men hvis man måler på indholdet i hjertemusklen hos hjertesvigtpatienters hjerter, så kan man se, at de mangler Q10. Det medfører så, at deres hjerter mangler energi til at udføre det arbejde, de skal. Ved at tilføre stoffet kunstigt, hjælpes cellerne på vej,« siger Svend Aage Mortensen.

Det er en god forklaring af resultatet, mener Kristian Thygesen.

»Teoretisk set giver det rigtig god mening, da vi ved, at Q10 er vigtig for cellernes funktionalitet. Hvis cellerne ikke kan producere nok selv, så vil det teoretisk set hjælpe at tage stoffet som tilskud,« siger Kristian Thygesen.

Forskning i Q10 er robust nok

Svend Aage Mortensen mener dog, at der på nuværende tidspunkt er nok data og bevis til, at Q10 burde blive accepteret som supplerende behandlingsform. 

»Hvis man kigger på de klinisk kontrollerede studier, der ligger bag andre retningslinjer for læger, så har flere af dem mindre datasæt end vores at bero sig på. Så jeg mener helt klart, at vores dobbeltblindede studie bør tages til efterretning, når der laves nye retningslinjer,« siger Svend Aage Mortensen.

Det er samtidig sværere at lave et stort studie på et stof som Q10, da der mangler et stort medicinalfirma til at sponsorere det, da det naturlige stof ikke kan patenteres.

Fakta

Hjertesvigt kan have flere årsager, men lidelsen opstår, når hjertet kommer under større belastning, end det kan klare. Det kan blandt andet være ved forhøjet blodtryk.

Hjertet er en muskel, der består af fire kamre, som samler blodet og fordeler det ud til lungerne og kroppen.

Højt blodtryk eller snævre eller tilstoppede pulsårer kan hæmme blodkarrenes evne til effektivt at levere blod, hvilket øger belastningen på hjertet.

Disse tilstande kan medføre, at hjertet forstørres, fordi det ikke kan fungere normalt. Til sidst kan hjertet ikke pumpe alt det blod ud, som det fyldes op med. Det medfører, at trykket stiger, både inde i hjertekamrene og i venesystemet – den del af cirkulationen, som fører blodet tilbage til hjertet. Konsekvensen bliver blandt andet, at der hober sig væske op i kroppen.

Kilde: Sundhed.dk

»Det koster mange penge at lave et større studie med flere tusinde forsøgspersoner, da afdelingerne skal honoreres for hver forsøgsdeltager. Der mangler samtidig nok kommerciel interesse i Q10 til at støtte et større forskningsprojekt,« siger Svend Aage Mortensen.

På grund af pengemangel, nåede Svend Aage Mortensens forskerhold heller ikke op på de 550 forsøgsdeltagere, de havde planlagt.

Det er dog stadigvæk et imponerende stykke arbejde, mener Kristian Thygesen.

»Det er imponerende, at de har lavet dette relativt store studie og har kløet på i otte år for at rekruttere nok forsøgsdeltagere. Det må man have respekt for. Men stoffet er også et dyrt stof, derfor skal man også være ret sikker, inden man anbefaler folk at købe det i så store mængder, hvis ikke staten giver tilskud til køb af stoffet,« siger Kristian Thygesen.

Patienter kan selv købe Q10

De to læger ser dog ikke noget i vejen for, at hjertepatienter selv investerer i Q10. Det er kun med den risiko, at de spilder deres penge, mener Kristian Thygesen.

»Da der ikke umiddelbart er nogle bivirkninger ved at tage Q10, så skulle der heller ikke være noget problem i at købe det selv. Men det er måske lidt dyrt, da 300 milligram om dagen er en høj dosis. Derudover skal der gå lang tid, inden man ser en effekt,« siger Kristian Thygesen.

Svend Aage Mortensen har selv anbefalet sine patienter med hjertesvigt at supplere deres medicin med et tilskud af Q10, og ifølge hans erfaringer så har det en effekt efter en til tre måneder.

»Hjertesyge-patienter skal opsøge deres egen læge, inden de går ud og køber stoffet. Det kan være en kompleks sag at vurdere, hvor meget der skal til, da anden medicin kan påvirke mængden, man har brug for. Men personligt vil jeg som udgangspunkt sige, at det er en god idé at supplere med Q10, især når man får statiner, der sænker kolesterol, men samtidig også sænker det naturlige niveau af Q10, man har i cellerne. Det er vigtigt, at stoffet er opløst i vegetabilsk olie og kommer i form af kapsler,« slutter Svend Aage Mortensen.

Undersøgelsen er sponsoreret af Pharma Nord ApS, Kaneka Corporations og International Coenzyme Q10 Association.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk