Kosttilskud kurerer ludomaner
En særlig aminosyre, der kan fås som kosttilskud, kan få ludomaner til at holde op med at spille. Og måske er det også kuren for en række andre former for afhængighed.

For nogle er enarmede tyveknægte, mere end bare almindeligt tyvagtige - de er rent ud sagt røveriske. For når man ikke kan styre sin trang til at spille, så kan en enarmet tyveknægt lænse en for penge, tage al ens tid og i slemme tilfælde ødelægge ens familie. Men sådan behøver det måske ikke være længere.
For ludomaner er håbet nemlig nu blevet grønt som betrækket på et kasino-bord.

Aminosyrens hemmelighed
Forskere fra University of Minnesota har nemlig fundet ud af, at et simpelt kosttilskud med et højt indhold af aminosyren N-acetyl-cystein kan få størstedelen af ludomaner til at holde op med at spille. N-acetyl-cystein påvirker niveauet af det kemiske stof glutamat - og glutamat har en indvirkning på belønningscentret i hjernen. Og det lader til at være hemmeligheden bag aminosyrens effekt.

Gavner flere end ludomaner
Forskerne testede kosttilskuddet på 27 ludomaner og nåede frem til, at omkring 75 procent af dem fik dæmpet deres trang til at spille. Derudover er der lavet en række forsøg, hvor dyr, der er blevet gjort afhængige af stoffer, også fik dæmpet deres afhængighed, når de fik N-acetyl-cystein. Forskeren mener derfor, at der god grund til at tro, at kosttilskuddet kan gavne langt flere end ludomaner.

Der første lovende forsøg skal nu bakkes op af flere forsøg med større grupper af forsøgspersoner.

Læs mere hos University of Minnesota

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk