Kort og kold håndvask er lige så effektiv som lang og varm
Kilde: 
06 juni 2017

Kan du stå hele dagen med hænderne under det varme vand og skrubbe og gnubbe hænderne i litervis af sæbe? Eller strejfer du kun lidt koldt vand og sæbe et kort sekund, før du er videre?

Uanset om du er til det første, det sidste eller noget et sted midt i mellem, så gør det ikke den store forskel. Det skriver forskning.no.

Et nyt studie fra Rutgers University viser nemlig, at den samme mængde bakterier dør, uanset:

  • Om du bruger koldt eller varmt vand
  • Hvor længe du vasker hænderne
  • Hvor meget sæbe du bruger

Hvis vandet skal dræbe alle bakterier, skal det helt op på 60-65 graders varme. Og det er nok de færreste, der har lyst til at udsætte deres hænder for sådan en varme.

Det er godt nyt, for det betyder, at vi ikke behøver at bruge litervis af vand, som skal varmes op, når vi blot kan skylle hænderne med en smule sæbe under koldt vand i ti sekunder.

»Vi sløser med energien ved at varme en masse vand op, helt unødvendigt. Det har ikke nogen betydning for bakterierne, men det har en stor betydning for energiforbruget i verden,« fortæller Donald Schaffner, der er professor i mikrobiologi ved Rutgers University og medforfatter på det nye studie, ifølge forskning.no.

Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidskrift Journal of Food Protection.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.