Kontroversielt studie: Danske kvinder topper i druk under graviditet
Danske kvinder ligger i toppen af statistikken, når det kommer til at drikke under graviditet, viser canadisk forskning. Det skal man dog tage med et gran salt, siger dansk forsker.
Alkohol gravide kvinder alkoholsyndrom indlæring motorik alkoholskade

Danske, gravide kvinder er blandt de mest alkoholglade i verden, viser nyt canadisk studie. Det er dog ikke helt korrekt, mener dansk forsker. (Foto: Shutterstock)

Danske, gravide kvinder er blandt de mest alkoholglade i verden, viser nyt canadisk studie. Det er dog ikke helt korrekt, mener dansk forsker. (Foto: Shutterstock)

Ny canadisk forskning peger på, at danske kvinder har en langt større tendens til at drikke under graviditet end verdensgennemsnittet.

Medfødt Alkoholsyndrom

Børn med medfødt alkoholsyndrom kan have problemer med indlæring, sen udvikling og sprogproblemer samt mental udviklingshæmning på grund af betydelig hjerneskade.

Medfødt alkoholsyndrom er den hyppigste, kendte årsag til mental retardering som kan forebygges. Der findes dog ingen behandling, som helbreder syndromet, hvis det først er der.

Alkohols indvirkning på fosteret afhænger både af det gennemsnitlige forbrug af alkohol og af mængden af alkohol, der drikkes på én gang.

Kilde: Sundhed.dk

Faktisk er det næsten hver anden danske kvinde, der drikker alkohol under graviditet, hvis man skal tro det canadiske forskerhold.

Forskerne siger oven i købet, at danske kvinder føder flere børn med uhelbredelige skader på både hjerne og krop, forårsaget af moderens alkoholforbrug, også kaldet medfødt alkoholsyndrom. Læs mere om det i faktaboks.

»Hvis man vil være helt sikker på, at barnet ikke får misdannelser på grund af alkohol, skal man holde sig helt fra det under sin graviditet,« skriver Svetlana Popova i en mail til Videnskab.dk.

Hun er seniorforsker på Centre for Addiction and Mental Health ved University of Toronto og hovedforfatter til den nye undersøgelse, der lige er udgivet i det anerkendte tidsskrift The Lancet Global Health.

Man skal dog tage resultaterne med et gran salt, da den nye undersøgelse afspejler ældre tal fra Danmark, siger dansk forsker. Det vender vi tilbage til senere i artiklen.

Danske kvinder i uheldig førertrøje

Ved at kigge på studier af gravide kvinder fra 187 lande, publiceret i perioden 1984 til 2014, estimerede forskerholdet fra University of Toronto, at:

  • 10 procent af gravide kvinder på verdensplan indtager alkohol under graviditet, mens hele 45,8 procent af danske kvinder indtager alkohol under graviditet.
  • Danske kvinder ligger dermed på tredjepladsen ud af 187 lande i at drikke alkohol under graviditet, kun overgået af gravide kvinder fra Hviderusland og Irland.
  • Forskerne kiggede samtidig på undersøgelser af børn, der blev født med alkoholsyndrom. Igen er Danmark langt fremme i statistikken.
  • Hviderusland og Irland er på førstepladserne, og Danmark ryger ind på en sjette plads med 68 børn per 10.000 børn, der fødes med alkoholsyndrom hvert år.

Graviditet, alkohol, verdenslande, druk Alkohol gravide kvinder alkoholsyndrom indlæring motorik alkoholskade

På verdenskortet kan man se hvor mange gravide kvinder, der drikker alkohol under graviditet i de forskellige lande. Jo mørkere farve, jo større tendens til at drikke under graviditet. (Foto: The Lancet)

Dansk forsker maner til ro

De canadiske forskere har lavet deres beregninger på ældre tal, og det kan være årsagen til de næsten gruopvækkende resultater, siger Katrine Strandberg-Larsen, lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab.

»Estimatet, de får for alkoholindtag under graviditeten for Danmark, er et rigtigt godt estimat for Danmark for 20 år siden. Hvis man kigger på nyere tal, ser det helt anderledes ud,« siger hun efter at have læst den nye forskningsartikel.

De nyeste tal, indsamlet i perioden 2012 til 2013, viser, at kun 3 procent af danske kvinder drikker alkohol i løbet af graviditeten, og ud af dem drikker cirka 2,6 procent bare 1 genstand om ugen.

Danske kvinder gravide drikke alkohol alkoholskade alkoholsyndrom

Vi skal ikke tage resultaterne for pålydende, siger dansk lektor. De canadiske forskere har lavet deres beregninger på ældre tal, så resultatet afspejler derfor mest af alt danske opgørelser fra 80’erne til slut 90’erne, og ikke hvordan danske kvinder agerer i dag. (Foto: Shutterstock)

Virkeligheden er en anden

Skjulte konsekvenser

Alkohol kan også have en række effekter på barnet, der er sværere at få øje på.

Det kan for eksempel være indlæringsvanskeligheder, hyperaktivitet og motoriske problemer. Sådanne forandringer kaldes FAE - føtal alkohol effekt.

Kilde: Sundhed.dk

Det er reelt mindre end én procent af danske kvinder, som drikker mere end to genstande om ugen, hvis man skal tro de nyeste tal. Risikoen for at føde børn med alkoholsyndrom øges først ved omkring minimum seks genstande.

Sammenligner man det med resultaterne fra den canadiske undersøgelse, siger Katrine Strandberg-Larsen, er det en »enorm forskel«.

»Solide undersøgelser på danske kvinder viser, at hovedparten af danske, gravide kvinder undgår alkohol i dag, og de, som vælger at drikke alkohol, drikker mængder, hvor der faktisk ikke er dokumenteret skadelige effekter,« siger Katrine Strandberg-Larsen, som selv forsker i området.

Forskere overser ændring i dansk kultur

Da den canadiske undersøgelse især bygger på danske tal fra 80’erne op til slut 90’erne, medregner forskerne ikke den markante ændring, der skete med danske kvinders forbrug af alkohol fra slut 90’erne til i dag, siger Katrine Strandberg-Larsen.

Danske kvinder gravide drikke alkohol alkoholsyndrom grænse anbefaling

De nyeste tal viser, at kun 3 procent af danske kvinder drikker alkohol i løbet af graviditeten, og ud af dem drikker cirka 2,6 procent bare 1 genstand om ugen. (Foto: Shutterstock)

»Selvom den nye undersøgelse er imponerende og omfattende, så vil jeg mene, at den skyder helt ved siden af i forhold til danske kvinder i dag.«

»Derudover tager forskerne ikke højde for, at alkoholindtaget hos de danske kvinder, der vælger at drikke under graviditet, er virkelig lavt - de sipper - og de når slet ikke op på de mængder, der skal til for at udløse medfødt alkoholsyndrom hos barnet,« siger Katrine Strandberg-Larsen.

Kvinder går på druk i den tidlige graviditet  

Videnskab.dk har fremlagt kritikken af studiet for den canadiske forsker og hovedforfatter, Svetlana Poppola, og hun svarer:   

Gravide stiller flasken

Andelen af danske kvinder, der var helt afholdende under graviditet, gik fra 31 procent i 1998 til cirka 83 procent i 2013.

Kilde: Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica

»De nyeste tal er udgivet efter den periode, vi har valgt at inkludere i denne undersøgelse. Men de nyere tal stemmer godt overens med vores estimat, da en undersøgelse fra 2015 viser, at hele 35 procent af danske kvinder har haft episoder med højt alkoholindtag i den tidlige graviditet. Et højt alkoholindtag er det mest skadelige under graviditet og er en direkte årsag til medfødt alkoholsyndrom,« skriver Svetalana Poppola i en mail til Videnskab.dk.

Det er korrekt, at en dansk undersøgelse fra 2015 viser, at 35 procent af danske kvinder har haft et højt alkoholindtag i den tidlige graviditet, men det er der en god forklaring på, siger Katrine Strandberg-Larsen.   

»Langt de fleste af disse kvinder har haft et højt alkoholindtag en enkelt gang, og det er altså i den helt tidlige del af deres graviditet, før de er klar over, at de er gravide. Når de er klar over, at de er gravide, så lader det til, at kun en procent af kvinderne drikker alkohol i større mængder. Jeg er ikke bekendt med dokumentation, der viser, at en enkelt episode med højt alkoholindtag er direkte årsag til medfødt alkoholsyndrom,« siger hun.

Brug for flere undersøgelser

Konklusionen hos Katrine Strandberg-Larsen lyder altså stadig, at vi ikke skal lade os rive med af de skræmmende resultater, selvom forskningen er udgivet i et anerkendt tidskrift.

»Undersøgelsens estimater afspejler ikke de tal, vi har på området, som, jeg vil mene, er af væsentlig bedre kvalitet. Jeg ønsker, at vi får endnu bedre undersøgelser på området, så vi kan være mere sikre - især når det kommer til antallet af gravide, danske kvinder, der har et højt og risikabelt alkoholindtag.«

Katrine Strandberg-Larsen og kollegaer har lige indsendt deres kritik af den canadiske undersøgelse til Lancet Global Health, hvor hun henviser til nyere undersøgelser af danske kvinders brug af alkohol under graviditet. Kommentaren er endnu ikke godtaget til udgivelse.

Lidt alkohol kan måske give spontan abort

Selvom få børn fødes med alkoholsyndrom i Danmark i dag, skal man stadig være varsom med at drikke alkohol, når man er gravid.

Nogle undersøgelser finder øget risiko for spontan abort ved et indtag på bare en til to genstande per uge, men andre undersøgelser viser, at der skal mere til. På dette punkt er der altså videnskabelig uenighed.

»Det sikreste er at undgå alkohol, mens man er gravid,« siger Katrine Strandberg-Larsen.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk