Kom forbi og få din sæd testet – gratis!
Er din sæd – eller din kærestes sæd – livskraftig nok til at producere en baby? Det kan du få vished om på Science in the City-festivalen, hvor både mænd og kvinder kan få testet deres fertilitet.

Forskerne på festivalpladsen har udstyret i orden, så de kan tjekke din - eller din kærestes - sæd. (Foto: ReproUnion)

Forskerne på festivalpladsen har udstyret i orden, så de kan tjekke din - eller din kærestes - sæd. (Foto: ReproUnion)

Går du og spekulerer på, om der kun er mosevand i kokosnødderne, kan du nu få et klart svar.

Er du i København lørdag 21. eller søndag 22. juni, kan du få testet din - eller din kærestes - sædkvalitet af danske og svenske specialister. Det sker i ReproUnions stand ved Science in the City-festivalen, der foregår i Carlsberg Byen.

»Vi har beholdere med på pladsen, som du kan få en af, tage med hjem og fylde, og så komme tilbage med. Det er bare vigtigt, at spermen er frisk – altså ikke ældre end en time og stadig varm. Der er også et toilet, hvor du kan gå ind, være alene og få klaret sagerne. Så er vi helt sikre på, at prøven er frisk,« fortæller Anna Lindstén Janson, projektleder for ReproHigh vid Molekylärgenetisk reproduktionsmedicin, Lunds Universitet.

Forskerne har taget deres mikroskoper med

ReproUnion er et dansk-svensk interregionalt program, som er finansieret med EU-midler. Målet er, at det blandt andet skal udveksle viden om barnløshed og fertilitet over Øresund. Det er både et patientbehandlings-, forsknings- og oplysningssamarbejde.

Initiativet på Science in the City-festivalen må siges at høre under oplysningsarbejdet. Forskere vil sidde parat ved mikroskoper for at se nærmere på de sædprøver, der kommer ind.

På den måde kan de afgøre, hvor stort et potentiale, der er i klatten – jo mere spræl, der er i sædcellerne, desto større chance er der for, at sæden kan gøre en kvinde gravid.

Kvinder kan også blive testet

Måske er der nogle kvinder, som føler sig forbigået. Men der ér skam tænkt på dem også.

Det er langt mere omstændigt at teste en kvindes fertilitet end en mands, så ReproUnion tilbyder ikke at lave biologiske fertilitetsundersøgelser på kvinder. Men mindre kan også gøre det.

Fakta

Sædtesten er gratis. Tilbuddet er en del af den store videnskabsfestival Science in the City, der afholdes i forbindelse med Europas største videnskabskonference ESOF2014.

Du kan få foretaget testen lørdag 21. og søndag 22. juni mellem kl. 10 og 18 i Carlsberg Byen i København.

»Vi tilbyder også en light-test for kvinder. Normalt skal kvinder på hospitalet for at blive undersøgt for, om de kan få børn.«

»Det er en ganske omfattende undersøgelse, hvor man både udfylder et spørgeskema og får sin krop underøgt. Det sidste kan vi ikke gøre på festivalen. Men kvinder har mulighed for at udfylde et spørgeskema og få en samtale om, hvor store chancer de har for at blive gravide,« fortæller Anna Lindstén Janson.

I spørgeskemaet skal man for eksempel fortælle om sine rygevaner, om man har fået medicin tidligere i livet og mange andre ting, som kan påvirke fertiliteten. Med afsæt i det kan man få en snak med en af de danske forskere, der er tilstede.

Så kan man få at vide, om man bør se at komme i gang med at få børn – eller trygt kan vendte lidt endnu.

Hvert 6. par har brug for fertilitetshjælp

Mænd kan også få en snak om deres sædkvalitet. Og alle får mulighed for at høre om de nyeste opdagelser inden for forskningen i frugtbarhed og barnløshed.

15-20 procent af alle par i den fødedygtige alder, der forsøger at blive gravide, har problemer og får brug for hjælp. Så det kan være en god idé at besøge ReproUnions stand ved Science in the City 21. og 22. juni mellem kl. 10 og 18.

ReproUnion er et samarbejde mellem Lunds Universitet, Skånes Universitetssygehus, Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital og Holbæk Hospital.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker