Koffein og druesukker øger din effektivitet
Hjernescanninger afslører, at en kombination af koffein og druesukker kan gøre dig mere effektiv.

Koffein og druesukker er tilsyneladende en glimrende kombination. (Foto: Colourbox)

Koffein og druesukker er tilsyneladende en glimrende kombination. (Foto: Colourbox)

Måske skal der en skud druesukker i kaffen, næste gang du skal have din morgenopkvikker.

Spanske forskere har fundet ud af, at koffein og druesukker ser ud til at forstærke hinandens effekt, og at kombinationen af de to stoffer kan øge hjerneaktiviteten.

»Vores forskning viser, at kombination af de to stoffer forbedrer kognitiv præstationer ved at aktivere koncentrationen og hukommelsen ved at øge effektiviteten i de to områder i hjernen, som tager sig af disse ting,« siger hovedforfatteren på studiet, Josep M. Serra-Grabulosa, i en pressemeddelelse.

Studiet er publiceret i det sidste nummer af tidsskriftet Human Psychofarmachology: Clinical and Experimental.

Vand med druesukker og koffein

De 40 deltagere, som var med i undersøgelsen, blev delt op fire forskellige grupper. Den ene gruppe fik et almindeligt glas vand hver, den anden gruppe fik et glas vand med 75 gram druesukker, den tredje gruppe fik et glas vand med 75 mg koffein, og den fjerde gruppe fik hver et glas vand med 75 gram druesukker og 75 mg koffein.

Deltagerne fik deres hjerne tjekket i en fMRI-scanner, før de drak deres glas og så en halv time efter.

Undersøgelserne viste tydeligt, at deltagerne, som drak vandet med både druesukker og koffein, havde en øget aktivitet i to dele af hjernen, som blandt andet styrer koncentration og korttidshukommelse.

Denne effekt blev ikke set hos deltagerne, som kun fik koffein eller druesukker.

Forskerne peger alligevel på, at de kun forstår meget lidt af, hvordan koffein og druesukker forstærker hinanden og påvirker hjernen, og at de derfor planlægger flere studier på dette område.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk