Kartofler og morgenknas: Dreng blev blind af ekstremt ensformig kost

Drengen havde ekstremt tørre øjne og fik grålige områder i øjet, der er kendt som 'Bitots pletter'. (Foto: Dustin Jacobsen et al. / Jama Pediatrics)

Kilde: 
04 oktober 2017

En 11-årig canadisk dreng har med en ekstremt restriktiv kost fået så stærk synsnedsættelse, at han opfylder de medicinske kriterier for blindhed. Det skriver sciencealert.com.

Drengen begyndte på den ekstremt ensformige kost, da han er multiallergiker og lider af allergisk eksem, fortæller canadiske læger fra The Hospital for Sick Children i Toronto.

»På grund af faren for allergifremkaldere i maden, havde barnet en restriktiv kost bestående udelukkende af kartofler, svinekød, lammekød, æbler, agurk og Cheerios (amerikansk morgenmadsprodukt, red.),« skriver lægerne i en klinisk rapport i tidsskriftet Jama Pediatrics.

En undersøgelse viste, at drengen havde alvorligt underskud af A-vitamin, og lægerne konkluderede, at det måtte være årsag til hans synsnedsættelse.

Efter seks uger var drengens syn forbedret og havde genvundet sin fugtighed. Hans syn er dog stadig så dårligt, at han bliver betragtet som blind. (Foto: Dustin Jacobsen et al. / Jama Pediatrics)

Ingen af fødevarerne på drengens korte liste havde særlig høje værdier af A-vitamin, som er kritisk for, at fotoreceptorerne i øjet kan registrere lyset, og som hjælper øjet med at holde sig fugtigt.

Da drengen ankom til hospitalet, var hans niveau af A-vitamin 14,33 mikrogram per deciliter. En normal koncentration ligger inden for 25,79 og 48,71 mikrogram per deciliter, skriver sciencealert.com.

Behandlingen var derfor enkel: Lægerne gav drengen tre 'megadoser' A-vitamin over en periode på to uger.

Efter seks uger var drengens syn forbedret, og øjnene havde genvundet deres fugtighed.

Drengens syn er dog fortsat så dårligt, at han bliver betragtet som blind, og han genvinder muligvis aldrig sit fulde syn, skriver sciencealert.com.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.