Kan man virkelig ikke blive brun på en sund måde?
Nej. UV-stråler er og bliver dårligt for huden, men visse solvaner er bedre end andre.

(Video: YouKnowHow)

(Video: YouKnowHow)

Solbadning kan godt lade sig gøre, uden samvittigheden behøver lade livet.

Hvordan, ser denne episode af Videnskab.dk’s YouTube-kanal Skønhedslaboratoriet nærmere på sammen med to forskere.

Og som vi nok kunne gætte os til, så er solcreme nu engang obligatorisk for en sund solbadning, siger forskerne - men også andre mekanismer er med til at påvirke sundheden af din tan.

Giv huden tid til at reparere

Når vi udsættes for sol, sker der uundgåeligt nogle skader på DNA’et i vores celler, som kan videregives til de nye hudceller. Hvis tilpas mange celler er beskadigede, kan det ende med at udvikle sig til hudkræft.

Skønhed og kemi på YouTube

Skønhedslaboratoriet er Videnskab.dk's YouTube-kanal om skønhed og videnskab.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Kanalen er en del af et større projekt, YouKnowHow, som er støttet af Nordea-fonden.

Heldigvis har vi et indbygget system, der identificerer skaderne i huden og reparerer dem. 
Men hvor godt reparationen virker, er individuelt, og det er desuden en tidskrævende proces, der kan have svært ved at følge med under mange timers eller dages intens sol.

»Det, man virkelig skal undgå, er de dage, hvor man ligger på stranden hele dagen og bliver knaldrød,« siger Catharina Margrethe Lerche, der er ph.d. ved Dermato-Venerologisk Afdeling og Videncenter for Sårheling (D/S), Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Sammen med Susanne Vissing, der er dr.med. speciallæge i dermatologi og praktiserende læge, bidrager hun med viden til videoen om solbadning.

Når du først er blevet rød af solskader, så råder de to eksperter dig til at undgå Solen, så huden har tid til at reparere skaderne.

Ikke så dumt at bruge selvbruner

Ved man på forhånd, at der ligger nogle intense soldage i vente, kan det give mening at forberede sin blåhvide krop til chokket.

Grunden til, at vi bliver brune, er, at Solen aktiverer hudens eget pigment, melanin, så det trænger op mod hudoverfladen og farver den mørkere.

Farven er med til at absorbere varmeenergien fra Solen og fungerer på den måde som en naturlig beskyttelse.

Lidt den samme effekt kan man også finde i selvbruner, selvom det ikke påvirker hudens pigment, men i stedet laver en brunfarvende kemisk reaktion med nogle proteiner i hudens yderste lag.

»Det er ikke så dumt at forberede huden med selvbruner. Det er selvfølgelig et kemikalie, som man putter på huden, og som man kan være allergisk overfor, men beskyttelsen, man får ud af det, svarer altså til en solfaktor på 2-3 stykker,« siger Catharina Margrethe Lerche om selvbruneren.

Det kan på ingen måde erstatte solcreme, men kan give en mild beskyttelse og måske en bedre selvtillid i badetøjet.

Se med i videoen for flere tip til sund solbadning, hvor også alternative metoder som 'sol-kur' får et kyndigt eftersyn.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker