Kan man ryge sunde sager?
Når det er så nemt at suge usunde stoffer som nikotin til sig via lungerne, hvorfor så ikke inhalere sundere sager som vitaminer? Spørg Videnskaben udforsker mulighederne.
Rygning sunde sager vitaminer

Rygere inhalerer nikotin og usunde partikler. Men kan vi ryge sunde stoffer, vil en læser gerne vide. Den ellers gode idé ligger desværre ikke lige om hjørnet ifølge overlæge Ulla Møller Weinreich. (Foto: Shutterstock)

Rygere inhalerer nikotin og usunde partikler. Men kan vi ryge sunde stoffer, vil en læser gerne vide. Den ellers gode idé ligger desværre ikke lige om hjørnet ifølge overlæge Ulla Møller Weinreich. (Foto: Shutterstock)

Nikotin og partikler fra forurenet luft. Disse dårligdomme indånder vi, når vi ryger eller blot trækker vejret.

Men kan man ikke kan ryge noget, der er sundt, spørger en læser, Katrine Øhlin, der i en mail til Spørg Videnskaben undrer sig over, om vi ikke burde kunne optage næringsstoffer via lungerne, når nu vi kan få alt det usunde ad den vej.

Vi har talt med Ulla Møller Weinreich, der er overlæge ved lungemedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Hun er tilhænger af idéen om at inhalere f.eks. vitaminer:

»Vi har jo et stort netværk af blodkar omkring lungerne, så det ville være praktisk, hvis vi kunne få alt, hvad der er godt for os, ind ad den vej,« siger Ulla Møller Weinreich.

LÆS OGSÅ: Vaccine mod rygning er lige om hjørnet

Lungernes membran begrænser passage

Vores lunger minder i struktur lidt om en tavlesvamp, hvor der yderst findes millioner af mikroskopiske luftsække, som kaldes alveoler.

LÆS OGSÅ: Hvad får os til at ryge mindre?

Når vi trækker vejret ind, fyldes disse med luft, og der sker en udveksling af ilt til blodbanen via en tynd membran.

Alveoler i lungerne

Et voksent menneske har omkring 300 millioner alveoler tilsammen i begge lunger.

Hvis alveolerne kunne bredes ud, ville deres overfladeareal udgøre næsten en halv tennisbane.

Alle de små blodkar, som ligger omkring alveolerne, ville tilsammen strække sig omkring 1.000 km, hvis man viklede dem ud og lagde dem i forlængelse af hinanden.

Ifølge Ulla Møller Weinreich er der overordnet set to forudsætninger for, at vi kan optage noget via lungerne:

  1. For det første skal vi rent fysisk kunne indånde det. Det betyder, at stoffet må opløses i en væske og forstøves. Alternativt skal det varmes så meget op, at det bliver til en damp.
     
  2. For det andet skal selve molekylet, f.eks. vitaminet, kunne komme over den respiratoriske membran, den ultratynde form for hinde, der udgør overgangen mellem lungerne og blodbanen.

Når vi ryger en cigaret, vil noget af nikotinen opfanges af receptorer i selve lungerne, mens resten ryger over i blodbanen, hvor det bl.a. virker afhængighedsskabende i hjernen. Nogenlunde det samme gælder for THC, det virksomme stof i hash.

Partikler fra bilos vil typisk ikke nå over i blodet, men i stedet lægge sig i lungerne, hvor det bl.a. kan forårsage sygdomme som allergi.

Bittesmå vitaminmolekyler er alligevel for store

Mens nikotin og THC begge kan passere over i blodbanen uden problemer, har vi altså en udfordring med at få vitaminer omdannet til en form, som både kan indåndes og passere membranen.

»Vitaminerne er for store til at kunne passere membranen – i hvert fald på den måde, som vi ville kunne levere dem i dag,« siger Ulla Møller Weinreich.

Megen af den medicin, som bruges til lungepatienter i dag, gives ved, at personen indånder en ’mikroniseret’ blanding af medicinen, dvs. at stoffet bliver inddelt i så små bidder, at det kan indåndes.

LÆS OGSÅ: Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?

Imidlertid kan vitaminerne heller ikke med denne metode komme ned på en størrelse, så de kan passere over i blodbanen.

Det samme gælder desværre for aminosyrer, proteiners byggesten, der ellers også kunne være praktiske at få ind den vej.

landet ren luft rygning

Den bedste, som kan ende i lungerne, er ifølge Ulla Møller Weinreich frisk luft. Hun anbefaler en tur på landet i stedet for at vente på den 'sunde' cigarat, (Foto: Shutterstock)

En tur på landet er sundere

Vitaminerne ville måske kunne hjælpes på vej på samme måde som nikotinen i en e-cigaret. Ved hjælp af kemikalier ændres kogepunktet for væsken, hvorved nikotinen kan inhaleres som damp.

Og her træder vi ind på et helt andet, men stadig sundhedsskadeligt, område. Ifølge Ulla Møller Weinreich er der i de senere år kommet mere fokus på sundhedsfarerne ved e-cigaretterne:

»De kemikalier, der bruges til at få nikotinen over på dampform, minder lidt om sprinklervæske, og det er altså heller ikke det bedste for lungerne,« siger Ulla Møller Weinreich.

LÆS OGSÅ: Danske forskere bekræfter: Rygning slanker

Hun har derfor svært ved at forestille sig, at vi om nogle år vil gå rundt og bappe løs på en vitamin-protein-cigaret.

»Jeg kan godt lide Katrines idé, men jeg må skuffe og sige, at det ikke ligger lige om hjørnet. Det absolut allerbedste, man kan have i lungerne, er frisk, ren luft,« siger Ulla Møller Weinreich.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk