Nikotin og partikler fra forurenet luft. Disse dårligdomme indånder vi, når vi ryger eller blot trækker vejret.
Men kan man ikke kan ryge noget, der er sundt, spørger en læser, Katrine Øhlin, der i en mail til Spørg Videnskaben undrer sig over, om vi ikke burde kunne optage næringsstoffer via lungerne, når nu vi kan få alt det usunde ad den vej.
Vi har talt med Ulla Møller Weinreich, der er overlæge ved lungemedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Hun er tilhænger af idéen om at inhalere f.eks. vitaminer:
»Vi har jo et stort netværk af blodkar omkring lungerne, så det ville være praktisk, hvis vi kunne få alt, hvad der er godt for os, ind ad den vej,« siger Ulla Møller Weinreich.
LÆS OGSÅ: Vaccine mod rygning er lige om hjørnet
Lungernes membran begrænser passage
Vores lunger minder i struktur lidt om en tavlesvamp, hvor der yderst findes millioner af mikroskopiske luftsække, som kaldes alveoler.
LÆS OGSÅ: Hvad får os til at ryge mindre?
Når vi trækker vejret ind, fyldes disse med luft, og der sker en udveksling af ilt til blodbanen via en tynd membran.
Et voksent menneske har omkring 300 millioner alveoler tilsammen i begge lunger.
Hvis alveolerne kunne bredes ud, ville deres overfladeareal udgøre næsten en halv tennisbane.
Alle de små blodkar, som ligger omkring alveolerne, ville tilsammen strække sig omkring 1.000 km, hvis man viklede dem ud og lagde dem i forlængelse af hinanden.
Ifølge Ulla Møller Weinreich er der overordnet set to forudsætninger for, at vi kan optage noget via lungerne:
- For det første skal vi rent fysisk kunne indånde det. Det betyder, at stoffet må opløses i en væske og forstøves. Alternativt skal det varmes så meget op, at det bliver til en damp.
- For det andet skal selve molekylet, f.eks. vitaminet, kunne komme over den respiratoriske membran, den ultratynde form for hinde, der udgør overgangen mellem lungerne og blodbanen.
Når vi ryger en cigaret, vil noget af nikotinen opfanges af receptorer i selve lungerne, mens resten ryger over i blodbanen, hvor det bl.a. virker afhængighedsskabende i hjernen. Nogenlunde det samme gælder for THC, det virksomme stof i hash.
Partikler fra bilos vil typisk ikke nå over i blodet, men i stedet lægge sig i lungerne, hvor det bl.a. kan forårsage sygdomme som allergi.
Bittesmå vitaminmolekyler er alligevel for store
Mens nikotin og THC begge kan passere over i blodbanen uden problemer, har vi altså en udfordring med at få vitaminer omdannet til en form, som både kan indåndes og passere membranen.
»Vitaminerne er for store til at kunne passere membranen – i hvert fald på den måde, som vi ville kunne levere dem i dag,« siger Ulla Møller Weinreich.
Megen af den medicin, som bruges til lungepatienter i dag, gives ved, at personen indånder en ’mikroniseret’ blanding af medicinen, dvs. at stoffet bliver inddelt i så små bidder, at det kan indåndes.
LÆS OGSÅ: Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?
Imidlertid kan vitaminerne heller ikke med denne metode komme ned på en størrelse, så de kan passere over i blodbanen.
Det samme gælder desværre for aminosyrer, proteiners byggesten, der ellers også kunne være praktiske at få ind den vej.
En tur på landet er sundere
Vitaminerne ville måske kunne hjælpes på vej på samme måde som nikotinen i en e-cigaret. Ved hjælp af kemikalier ændres kogepunktet for væsken, hvorved nikotinen kan inhaleres som damp.
Og her træder vi ind på et helt andet, men stadig sundhedsskadeligt, område. Ifølge Ulla Møller Weinreich er der i de senere år kommet mere fokus på sundhedsfarerne ved e-cigaretterne:
»De kemikalier, der bruges til at få nikotinen over på dampform, minder lidt om sprinklervæske, og det er altså heller ikke det bedste for lungerne,« siger Ulla Møller Weinreich.
LÆS OGSÅ: Danske forskere bekræfter: Rygning slanker
Hun har derfor svært ved at forestille sig, at vi om nogle år vil gå rundt og bappe løs på en vitamin-protein-cigaret.
»Jeg kan godt lide Katrines idé, men jeg må skuffe og sige, at det ikke ligger lige om hjørnet. Det absolut allerbedste, man kan have i lungerne, er frisk, ren luft,« siger Ulla Møller Weinreich.