Kan man overleve med en halv hjerne?
Find ud af, hvilke dele af din hjerne du kan overleve uden, hvis du skal kunne opretholde et normalt liv, i denne uges afsnit af Brainstorm, Videnskab.dk’s hjernepodcast.

En lytter har hørt, at vi kan overleve med en halv hjerne - men kan vi det? Og hvor meget hjerne skal vi egentlig bruge for at fungere i en normal hverdag? Det undersøger Brainstorm i ny podcast. (Illustration: Caroline Overskov)

En lytter har hørt, at vi kan overleve med en halv hjerne - men kan vi det? Og hvor meget hjerne skal vi egentlig bruge for at fungere i en normal hverdag? Det undersøger Brainstorm i ny podcast. (Illustration: Caroline Overskov)

Husk at bruge cykelhjelm!

De fleste af os har nok fået ind med modermælken, at vi skal gøre vores bedste for at passe godt på det organ, der gør os i stand til at tænke, føle og styre vores krop. 

Men skulle uheldet alligevel være ude og et kirurgisk indgreb blive nødvendigt, kan du faktisk overleve, selvom du får bortopereret overraskende meget hjernemasse. 

Villads Aagaard, der studerer medicin, har skrevet til Brainstorm for at blive klogere på et af neurokirurgiens helt store mysterier, nemlig hjernemassen. Han skriver blandt andet:

»Jeg har hørt, at vi kan overleve, selvom vi får bortopereret halvdelen af vores hjerne. Men kan det virkelig passe?«

I denne uges Brainstorm-afsnit dykker podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen ned i, hvor meget hjernemasse du rent faktisk kan undvære, hvis du stadig skal være ved bevidsthed bagefter og fungere i dagligdagen. 

Det gør de sammen med hjernekirurgen Jens Christian Hedemann Sørensen.

Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app - bare søg på ‘Brainstorm’.  

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen


I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Hjernen er overraskende modstandsdygtig 

Der er nogle dele af hjernen, du simpelthen bare ikke kan undvære.

Et eksempel er hjernestammen, der blandt andet styrer hjerteslag, åndedræt og blodtryk.

Krybdyrhjernen, der varetager vores instinkter og primale behov, såsom sult, søvn og sexlyst, men også vores hormoner og kroppens temperatur, og dermed sikrer vores overlevelse, hører ligeledes til i den vitale kategori. 

Det fortæller Jens Christian Hedemann Sørensen, der er klinisk lærestolsprofessor på Institut for Klinisk Medicin - Hjerne- og Rygkirurgi på Aarhus Universitet. 

Hør i dagens Brainstorm-afsnit, hvorfor pandelapperne er det bedste sted at operere væv fra, selvom vores kognitive evner, fornuft og formentlig også bevidsthed sidder netop her. I podcasten får du også svar på: 

  • hvordan hjernekirurger som Jens Christian Hedemann Sørensen opererer i en hjerne  
  • hvor meget hjerne du kan undvære 
  • og hvilke dele af hjernen du dybest set godt kan klare dig uden

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk