Husk at bruge cykelhjelm!
De fleste af os har nok fået ind med modermælken, at vi skal gøre vores bedste for at passe godt på det organ, der gør os i stand til at tænke, føle og styre vores krop.
Men skulle uheldet alligevel være ude og et kirurgisk indgreb blive nødvendigt, kan du faktisk overleve, selvom du får bortopereret overraskende meget hjernemasse.
Villads Aagaard, der studerer medicin, har skrevet til Brainstorm for at blive klogere på et af neurokirurgiens helt store mysterier, nemlig hjernemassen. Han skriver blandt andet:
»Jeg har hørt, at vi kan overleve, selvom vi får bortopereret halvdelen af vores hjerne. Men kan det virkelig passe?«
I denne uges Brainstorm-afsnit dykker podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen ned i, hvor meget hjernemasse du rent faktisk kan undvære, hvis du stadig skal være ved bevidsthed bagefter og fungere i dagligdagen.
Det gør de sammen med hjernekirurgen Jens Christian Hedemann Sørensen.
Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app - bare søg på ‘Brainstorm’.
I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.
I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.
Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Hjernen er overraskende modstandsdygtig
Der er nogle dele af hjernen, du simpelthen bare ikke kan undvære.
Et eksempel er hjernestammen, der blandt andet styrer hjerteslag, åndedræt og blodtryk.
Krybdyrhjernen, der varetager vores instinkter og primale behov, såsom sult, søvn og sexlyst, men også vores hormoner og kroppens temperatur, og dermed sikrer vores overlevelse, hører ligeledes til i den vitale kategori.
Det fortæller Jens Christian Hedemann Sørensen, der er klinisk lærestolsprofessor på Institut for Klinisk Medicin - Hjerne- og Rygkirurgi på Aarhus Universitet.
Hør i dagens Brainstorm-afsnit, hvorfor pandelapperne er det bedste sted at operere væv fra, selvom vores kognitive evner, fornuft og formentlig også bevidsthed sidder netop her. I podcasten får du også svar på:
- hvordan hjernekirurger som Jens Christian Hedemann Sørensen opererer i en hjerne
- hvor meget hjerne du kan undvære
- og hvilke dele af hjernen du dybest set godt kan klare dig uden