Kan man gnubbe smerte væk?
CLASSIC: Håndboldspillere og andre sportsfolk gnider sig på huden, når det gør ondt. Vi finder ud af, om det hjælper på smerten.
Kan man gnubbe smerte væk ondt

Vi tager os instinktivt til det sted, der gør ondt. Det er der formentlig en rigtig god grund til. (Foto: Shutterstock)

Vi tager os instinktivt til det sted, der gør ondt. Det er der formentlig en rigtig god grund til. (Foto: Shutterstock)

Lasse Boesen gør det. Lionel Messi gør det. Caroline Wozniacki gør det også - ligesom alle glade amatører, som falder og slår sig rundt omkring på sportsbaner verden over:

De gnider på det ømme sted, når de er blevet sparket, slået eller på anden måde er kommet til skade.

Men hvorfor egentlig? Mette L. Klenum skriver:

»Nu er der håndbold i tv, og når herrerne slår sig, så gør de nøjagtig som jeg selv: tager sig til det smertende sted og gnubber. Umiddelbart kan det føles lindrende, men hvad gør det godt for, og er det i virkeligheden lindrende?«

Spørg Videnskaben Classic

Hver uge 'genudsender' vi en artikel fra arkivet i vores populære brevkasse Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 27. januar 2011.

Svar findes i revolution af forskning

Spørg Videnskaben kaster bolden videre til Lars Arendt-Nielsen, én af verdens førende forskere inden for smerteforskning. Han forsøger at trække tempoet ud af spillet ved at trække tiden - helt tilbage til midten af forrige århundrede.

Kan man gnubbe smerte væk ondt

Tryk på - eller bare berøring af - huden gør altså reelt, at vi oplever mindre smerte. (Foto: Shutterstock)

I 1965 kom en ny smerteteori, der på dansk blev kaldt Port-kontrol-teorien (på engelsk 'Gate Control Theory'), som blev formuleret af psykologerne Patrick Wall og Ronald Melzack.

»Det skulle vise sig, at den teori revolutionerede smerteforskningen.«

»Man gik fra den holdning, at smertesystemet var et statisk system - ligesom ledninger i en gammel telefoncentral, der ikke kunne undergå forandringer - til en hypotese om, at smertesystemet var dynamisk og kunne ændres, afhængig af de forskellige input, det modtog,« fortæller Lars Arendt-Nielsen, professor på Center for Sanse-Motorisk Interaktion på Aalborg Universitet.

Berøring bremser smerte-signaler

Kort fortalt forklarer Port-teorien, hvordan nervefibre opfører sig. Inde i rygmarven leder de information op til hjernen om påvirkninger som vibration, tryk og berøring på huden. Det sker ved, at de kobler sig på de samme neuroner, som bringer information til hjernen om smerte.

»Det fantastiske ved teorien var, at de mekaniske nervefibre skulle virke negativt eller hæmmende, når de koblede sig til neuronerne. De skulle altså bremse neuronets aktivitet og på den måde hæmme den smerteinformation, der bliver ledt op til hjernen,« forklarer Lars Arendt-Nielsen.

Pludselig er tempoet tilbage i spillet: Tryk på - eller bare berøring af - huden gør altså reelt, at vi oplever mindre smerte.

Kan man gnubbe smerte væk ondt

kløe på mange måder opfører sig som smerte og kan hæmmes af de samme aktiviteter. (Foto: Shutterstock)

»Og det er altså også den umiddelbare forklaring på, hvorfor det virker smertehæmmende, når man ryster, trykker eller gnubber et område, man har slået. Vi har simpelthen lært gennem livet, at det er med til at reducere smerten,« konstaterer Lars Arendt-Nielsen.

Forklarer akupunktur - og måske middel mod kløe

Wall og Melzacks tanker gjorde det muligt at finde ud af, hvorfor f.eks. akupunktur virker ved at påvirke de mekaniske nervefibre. Det blev også muligt at gøre smerte mindre ved at behandle en patient med små elektriske stød, kaldet TNS (transkutan nervestimulation).

Port-teorien er senere blevet udviklet og raffineret, men ifølge Lars Arendt-Nielsen læner forskere sig stadig op ad de fundamentale observationer af aktiviteter i den særlige type nervefibre, som får os til at føle mindre smerte. 

Kan man gnubbe smerte væk ondt akupunktur mekaniske nervefibre

Akupunktur virker ved at påvirke de mekaniske nervefibre. (Foto: Shutterstock)

»Som kuriosum kan i øvrigt nævnes, at kløe på mange måder opfører sig som smerte og kan hæmmes af de samme aktiviteter. Men vi ved endnu ikke, hvilke neurofysiologiske mekanismer, der ligger til grund,« tilføjer professoren.

Vi takker ydmygt for det hurtige og kvikke oprids af mange års smerteforskning og sender Videnskab.dk's fineste vinder-T-shirt af sted til Mette som tak for spørgsmålet.

Du kan læse flere svar i Spørg Videnskaben eller selv stille spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk