Vil du have større muskler? Så sæt strøm til dem!
Det er i hvert fald, hvad tilhængere af træningsformen Body EMS påstår.
Elektrisk muskelstimulation er en metode, som efter sigende både skulle kunne give større muskler og træne hele kroppen på kortere tid, end du ellers kan gøre det, når du står nede i fitness-centeret eller ligger på stuegulvet og hjemme-træner.
Men giver det mening at erstatte den almindelige styrketræning med det elektriske alternativ - og hvad er elektrisk muskelstimulation overhovedet for en størrelse?
Vi undersøger sagen sammen med to idtrætsforskere i det nye afsnit af Coach, serien om træning og sundhed på Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek.
Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.
Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge.
Læs mere i artiklen Videnskab.dk lancerer YouTube-kanal om sundhed.
Hvad er elektrisk muskelstimulation?
Elektrisk muskelstimulation foregår, ved at små elektroder placeres enten direkte på huden eller ved eksempelvis at placere flere elektroder i en vest, som man kan tage på.
Når man bruger elektricitet til at stimulere muskler, efterligner man den måde, musklerne naturligt aktiveres på, når vi træner.
Normalt aktiveres vores muskler, ved at centralnervesystemet sender signaler til vores muskler og får dem til at trække sig sammen.
De elektriske impulser fra elektroderne kan gøre lidt det samme og får altså musklerne til at trække sig sammen.
Virker det?
Når vi spørger forskerne, om elektrisk muskelstimulation så rent faktisk virker, er svaret både ja og nej.
Videnskaben er nemlig ikke sikker på, om træningsmetoden kan give større muskler.
Der findes overordnet set to måder at stimulere musklerne på indenfor elektrisk muskelstimulation.
- Man kan enten stimulere en muskel eller muskelgruppe ad gangen.
- Eller man kan stimulere flere muskelgrupper på en gang - eksempelvis ved at iføre sig en vest med elektroder i.
Forskellen ligger særligt i, at når man stimulerer en enkelt muskel eller muskelgruppe ad gangen, så kan man placere elektroderne nøjagtigt på huden.
Det betyder, at man kan ramme musklen ret præcist.
Det er næsten udelukkende ved denne form for elektrisk muskelstimulation, at de videnskabelige studier har kunnet spore muskelvækst.
Studier, som har taget udgangspunkt i helkropsstimulering, har dog kun kunnet vise meget beskeden fremgang i størrelsen på muskler, mens der slet ikke er sporet nogen fremgang i mange af studierne.
Ifølge de forskere, vi har talt med, er det ikke usandsynligt, at elektrisk muskelstimulation rent faktisk virker, hvis elektroderne placeres korrekt.
Men forskerne påpeger en række vigtige forbehold.
Når ikke de dybe muskler
Kroppens egne nervesignaler løber inde i kroppen, men ved elektrisk muskelstimulation stimuleres musklerne udefra.
Når der sættes elektroder udenpå huden, er det ikke alle dybe muskler, som kan nås af de elektriske impulser.
Strømmens intensitet har betydning for, hvor dybt nede i musklen, signalet fanges.
Men det nytter ikke noget at skrue op for elektriciteten i håbet om at nå alle de dybe muskler, for der er altså grænser for, hvor meget strøm man kan holde ud at få gennem kroppen.
For at opnå de bedste træningsresultater og ramme alle muskler, kan du altså umiddelbart ikke komme udenom at lave almindelig styrketræning, hvor musklerne stimuleres indefra.
Træner ikke din koordination
Selvom man ifølge forskerne potentielt set godt kan få større muskler gennem elektrisk muskelstimulation, er der ting, metoden ikke kan træne.
Man bliver nemlig ikke ligeså god til at bruge sin nyvundne styrke, som hvis man havde opbygget den gennem almindelig styrketræning.
Ifølge forskerne er forklaringen på det formentlig, at når du træner normalt og får større muskler, så træner du samtidig musklernes koordination af de forskellige bevægelser.
Du bliver altså ikke alene stærkere af at lave en øvelse - du forbedrer også din evne til at bruge den styrke, fordi musklerne vænner sig til at arbejde sammen om at lave de forskellige bevægelser.
Og den effekt opnås altså ikke, hvis du udelukkende gør brug af elektrisk muskelstimulation til at få større muskler.
Kan mindske tab af muskelmasse
Elektrisk muskelstimulation skal dog ikke afskrives helt.
Noget tyder nemlig på, at det kan være med til at forhindre muskeltab, hvis man i en periode ikke er i stand til at bevæge sig - for eksempel hvis man er indlagt.
Det har et hollandsk studie af koma-patienter eksempelvis påpeget.
Koma-patienterne fik elektrisk muskelstimulation i det ene lår to gange om dagen i syv dage, mens det andet lår ikke blev stimuleret.
Mens koma-patienterne på de syv dage tabte ni procent muskelmasse i låret i det ben, der ikke blev stimuleret, tabte de nemlig slet ikke muskelmasse i det ben, der fik elektrisk muskelstimulation.
Men forskerne kan ikke med sikkerhed at sige, hvor godt elektrisk muskelstimulation virker for almindelige, rørige mennesker.
Det er nemlig svært at sammenligne de studier, der er lavet af elektrisk muskelstimulation, fordi forskerne undersøger metoden på forskellige måder.
Usikkerheden omkring metodens effekt gør derfor, at de forskere, vi har spurgt, anbefaler, at du holder dig til almindelig styrketræning, hvis du er i stand til det.
Så sluk for Netflix, og get moving!
Viden fra forskere og fagfolk
Vil du se, hvad der sker, når kroppen trænes gennem elektrisk muskelstimulation? Så se med i afsnittet af Coach øverst i artiklen!
Informationerne i videoen bygger på viden, som Tjek har fået fra følgende kilder:
Henrik Sørensen, lektor, Institut for Folkesundhed - Idræt, Aarhus Universitet
Sofie Krarup Hansen, ph.d.-studerende, Bispebjerg Hospital