Kan frosne sædceller overleve en tur i rummet? Det antyder lille studie
Kilde: 

Er det muligt at oprette en sædbank på Mars? 

Det er formentlig ikke det spørgsmål, der fylder mest i hverdagen, men det kan få stor betydning i fremtiden.

Og nu viser den indledende del af et studie, at frosne sædprøver, som blev udsat for vægtløshed, opretholdte samme egenskaber som sæd, der blot har været på Jorden. 

Resultaterne blev præsenteret i søndags på den årlige konference for European Society of Human Reproduction and Embryology i Wien i Østrig, og det er den britiske avis The Guardian, der skriver om resultaterne på baggrund af konferencen. 

Det var Montserrat Boada, som er forsker på Dexeus Women’s Health i Barcelona, der præsenterede den indledende research sammen med sine kollegaer på konferencen.

Og her understregede hun, at det er et lille studie på 10 sæddonorer, men det peger i retning af, at det kan være muligt, at mennesker koloniserer Mars og opretter en faktisk sædbank i fremtiden. 

Før man kan sige noget endegyldigt om sædkvaliteten efter et længere ophold i rummet, kræver det imidlertid, at forskerne rent faktisk har mulighed for at sende sædprøver i rummet. 

»Hvis antallet af rummissioner øges i de kommende år, og de er af længere varighed, er det vigtigt at studere virkningerne af langvarig, menneskelig eksponering for rummet for at imødegå dem,« fortalte Montserrat Boada på konferencen ifølge CNN

LÆS OGSÅ: Sådan søger forskerne efter liv i rummet

Hun luftede muligheden for, at en sædbank måske vil være mulig i rummet. 

»Det er ikke utænkeligt, at vi begynder at tænke på muligheden for reproduktion på andre steder end Jorden.«

Det er muligt at finde en pressemeddelelse omkring de foreløbige resultater, men der er endnu ikke udgivet et egentlig studie om forsøgsresultaterne, hvorfor det er vigtigt at slå fast, at der er skal mere forskning til på området, før det kan siges, hvorvidt sæd bliver dårligere efter længere tid i rummet. 

nan

LÆS OGSÅ: Sådan finder man god sæd

LÆS OGSÅ: Hvordan reagerer astronauter på den ekstreme isolation under en fremtidig Mars-mission?

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.