Kan fibromyalgi skyldes insulinresistens?
Næsten alle fibromyalgi-patienterne udviste tegn på insulinresistens, og mange blev bedre, da de tog medicin mod for højt blodsukker, ifølge et lille studie.
Fibromyalgi insulinresistens blodsukker HbA1c langtidsblodsukker kronisk smertetilstand metformin prædiabetes fysiske eller psykiske belastninger sygdom symptomer behandling

Vi ved fortsat kun lidt om årsagene til fibromyalgi. Nu indikerer et nyt studie, at insulinresistens kan spille en rolle. (Foto: Shutterstock)

Vi ved fortsat kun lidt om årsagene til fibromyalgi. Nu indikerer et nyt studie, at insulinresistens kan spille en rolle. (Foto: Shutterstock)

Der findes ingen behandling, som stopper den kroniske smertesygdom fibromyalgi effektivt.

Medicin og anden behandling kan forbedre symptomerne, og nogle patienter bliver raske, men mange vil lide af smerter resten af livet.

Man har stadig ikke meget viden om lidelsen, men forskning har afdækket flere forskellige faktorer, som kan øge risikoen for fibromyalgi.

Det er kendt, at personer med reumatisme, migræne og andre smertelidelser oftere får fibromyalgi, og det samme gælder for personer, som er udsat for fysiske eller psykiske belastninger.

Men nu indikerer et nyt studie et helt andet helbredsproblem: Insulinresistens.

Om fibromyalgi

Det præcise antal er ukendt, men ifølge Gigtforeningen lider et sted mellem 57.000 og 228.000 danskere formentlig af fibromyalgi; en kronisk smertetilstand, som påvirker bindevæv, muskler, ledbånd og sener.

Forstadie til type 2-diabetes

Insulinresistens betyder, at cellerne i kroppen er mindre følsomme overfor insulin.

Normalt får insulinet cellerne til at åbne sig, så de kan optage sukker fra blodet, men når cellerne i mindre grad reagerer på insulinet, bliver en stor del sukker ved med at flyde rundt i blodet.

Det kan ses i blodprøver som forhøjet blodsukkerniveau.

Lidt forhøjet blodsukker over længere tid, bliver klassificeret som prædiabetes; et forstadie til type 2-diabetes. Uden behandling kan tilstanden udvikle sig til diabetes.

Tidligere forskning indikerer, at personer med type 2-diabetes oftere bliver ramt af fibromyalgi, og det fik Miguel Pappolla og hans kolleger til at spekulere over, om der mon var en sammenhæng mellem de to lidelser.

Højere blodsukker end normalt

Miguel Pappolla og hans kolleger granskede data fra 23 fibromyalgipatienter, som var blevet henvist til en smerteklinik. Miguel Pappolla er professor ved Department of Neurology, University of Texas Medical Branch.

Patienterne fik taget forskellige prøver, og forskerne analyserede data for patienternes langtidsblodsukker HbA1c; en måling, der viser, hvordan blodsukkerniveauet har været i de seneste  2-3 måneder. 

Forskerne sammenlignede resultaterne fra fibromyalgi-patienterne med gennemsnittet for deltagerne i to store befolkningsstudier.

Fordi insulinresistens ofte stiger med alderen, sammenlignede forskerne hver af fibromyalgipatienterne med gennemsnittet for lige deres aldersgruppe.

Det viste sig, at næsten alle 23 fibromyalgi-patienter havde højere blodsukker end normalt. Niveauet lå for mange stadig inden for  normalområdet, men i den øvre ende; op mod grænsen til prædiabetes.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Blodprøve skal påvise smertesyndromet fibromyalgi

Hvad fører til hvad?

Resultaterne tyder altså på, at der kan være en sammenhæng mellem insulinresistens og fibromyalgi. Men det er ikke så let at sige, hvordan de to problemer hænger sammen.

Fører insulinresistens til fibromyalgi? Eller resulterer fibromyalgismerterne til en passiv livsstil, som øger risikoen for insulinresistens? 

Eller kan en underliggende faktor – som fedme – resultere i både smerter og insulinproblemer, uafhængigt af hinanden?

Foreløbig er der kun få sikre svar, men del to af Miguel Pappollas studie leverer et hint om en mulig årsagssammenhæng.

Blodsukkermedicin fjernede smerterne

Nogle af fibromyalgi-patienterne havde så højt blodsukker, at de kom i kategorien for prædiabetes.

Fordi det øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes, modtog de behandling med metformin - et lægemiddel, som sænker blodsukkeret - i tillæg til standardbehandlingen for fibromyalgi.

Til spørgsmålet om denne behandling havde effekt på smerterne, lød svaret klart og tydeligt: Ja!

Markant reduktion af smerterne

De patienter, som fik metformin, rapporterede en markant reduktion af smerterne; faktisk rapporterede halvdelen af fibromyalgi-patienterne i studiet, at de ikke oplevede smerter efter behandling med metformin.

»Hvis resultaterne bliver bekræftet, kan vores fund ikke alene føre til et radikalt paradigmeskifte inden for behandlingen af fibromyalgi, men også spare sundvæsener verden over milliarder af dollar,« skriver Miguel Pappolla og han kolleger.

Forskerne er dog stadig meget bevidste om, at det er et lille studie med flere svagheder, som ikke kan sige noget med sikkerhed om sammenhængen mellem fibromyalgi og insulinresistens.

Brug for større undersøgelse

Det er Egil Fors, som forsker i fibromyalgi ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet NTNU, enig i.

»Det er opsigtsvækkende og interessante resultater,« siger han til forskning.no, Videnskab.dk's norske søstersite.

»Men det er næsten for godt til at være sandt. Her ville det være ønskeligt at følge op med en større, placebokontrolleret forløbsundersøgelse.« 

Miguel Pappolla og han kolleger undersøgte blot 23 patienter. De benyttede desuden analyser af data, som ikke var indsamlet specifikt til formålet.

Patienter fik metformin i tillæg til standardbehandling for fibromyalgi, så derfor er det svært at vurdere blodsukkermedicinens effekt.

Det er ikke usædvanligt, at lovende resultater fra små, indledende studier forsvinder, når forskerne foretager større undersøgelser.

Mærkeligt, at effekten var ukendt

Der er god grund til at stille spørgsmål ved, hvorfor ingen har opdaget korrelationen før.

Miguel Pappolla og han kolleger tror, at det skyldes, at koblingen mellem højt blodsukker og fibromyalgi først træder frem, når man sammenligner niveauerne i de forskellige aldersgrupper.

Men det er alligevel mærkværdigt, at ingen har bemærket den dramatiske effekt, metformin tilsyneladende kan have.

Men det er på ingen måde et uinteressant studie, understreger Egil Fors.

Som læge ville han måske foretage en test af langtidsblodsukkeret (HbA1c) i tillæg til kortlægning af BMI og livsstilsfaktorer blandt fibromyalgipatienterne.

Om ikke andet så af nysgerrighed.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark

LÆS OGSÅ: Global epidemi af kronisk smerte skal bekæmpes uden medicin

LÆS OGSÅ: Studie: Tai chi lindrer smerterne ved fibromyalgi

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk