Kan du holde dine lunger sunde ved at spise frugt og grøntsager hver dag?
Folk, der spiser frugt og friske grøntsager hver dag, har lavere risiko for KOL. Vi kan dog ikke sige med sikkerhed, at kosten er årsagen.
kol_rygerlunger_frugt_groensager_sundhed

KOL rammer særligt rygere over 60 år, men flere og flere yngre, ikke-rygere bliver også diagnosticeret med KOL. (Foto: Shutterstock)

KOL rammer særligt rygere over 60 år, men flere og flere yngre, ikke-rygere bliver også diagnosticeret med KOL. (Foto: Shutterstock)

Du hoster. Har åndenød. Og slim trænger sig på i luftvejene. Hvis du kan nikke genkendende til den beskrivelse, er du måske en af de 320.000 danskere, der har lungesygdommen KOL.

Halvdelen ved slet ikke, at de er syge. Og det er et problem for både den enkelte, der ikke får den rette behandling, og for samfundet, fordi KOL bliver vanskeligere og dyrere at behandle desto senere, man opdager det.

KOL har årligt ca. 5.000 danske liv på samvittigheden og er årsag til cirka 23.000 hospitalsindlæggelser. Så hvad kan vi gøre anderledes og bedre?

Ud over den rigtige medicinske behandling, kan noget så simpelt som at spise mere frugt og friske grøntsager gøre en forskel.

Hvem rammer KOL?

KOL rammer særligt rygere over 60 år. Symptomerne er åndenød, hoste og opspyt. Men vi oplever, at flere og flere yngre, ikke-rygere også bliver diagnosticeret med KOL.

Dette kan blandt andet forklares ved genetik, eksponering for skadelige inhalerede partikler i forbindelse med erhverv, ubehandlet astma – og nu måske også på grund af kosten, som vores resultater antyder. Det skal fremtidige studier kaste lys over.

Forebygger frugt og grønt mod KOL?

I en nylig dansk undersøgelse med ca. 12.500 tvillinger har vi undersøgt sammenhængen mellem deltagernes indtag af frugt og grøntsager. Undersøgelsen er udgivet i et internationalt peer-reviewed tidsskrift, Respiratory Medicine.

Vores resultater viser, at dem, der dagligt indtager frugt og friske grøntsager, har en lavere risiko for lungesygdommen KOL. 

Grupperne var inddelt efter, hvor ofte de indtog frugt og grøntsager:

  • Dagligt,
  • ugentligt,
  • månedligt
  • eller aldrig.

Deltagerne med dagligt indtag havde den laveste risiko, og så steg risikoen ellers gradvist, som indtaget blev lavere hen over grupperne.

For eksempel havde deltagerne med et ugentligt indtag af friske grøntsager 41 procent højere risiko for KOL i forhold deltagerne med et dagligt indtag. For frugt var risikoen hele 65 procent højere for dem, der kun spiste det ugentligt i stedet for dagligt.  

Der er flere risikofaktorer for KOL, og vi har derfor taget højde for rygning, alder, BMI, fysisk aktivitet og alkoholforbrug i vores analyser.

Alligevel er resultaterne de samme.

Det betyder, at selvom vi ikke kan vise, at der er kausalitet – altså at et stort indtag af frugt og grøntsager direkte medfører en lavere risiko for KOL – så er den sammenhæng, vi har fundet, ret solid. Den kan ikke bortforklares med, at nogle bare lever generelt sundere, og derfor har mindre risiko for KOL.

rygerlunger_kol_frugt_groent_sundhed

Det tyder på, at kosten kan have en større rolle i forbindelse med forebyggelse af både KOL og tilhørende følgesygdomme, end man hidtil har troet. Er man i risiko for KOL, bør man måske ikke kun kvitte smøgerne, men også skrue op for frugt- og grøntindtaget. (Foto: Shutterstock)

En landsdækkende undersøgelse af tvillinger

Undersøgelsen baserer sig på en stor landsdækkende undersøgelse af danske tvillinger i alderen 40 til 80 år, der foregik i 2008-2012. Cirka 12.500 deltagere udfyldte et spørgeskema om symptomerne, livsstil og medicin.

Derefter blev de inviteret på et forskningscenter i henholdsvis København, Odense og Århus, hvor de fik foretaget en lungefunktionsundersøgelse, som kan afsløre, om man har KOL.

Dette er en styrke ved undersøgelsen, idet mange andre befolkningsundersøgelser nøjes med at bruge spørgeskemaer til at undersøge for KOL.

Men ifølge internationale retningslinjerne skal KOL-diagnosen baseres på både symptomer og en lungefunktionsundersøgelse. 

LÆS OGSÅ: KOL i lungerne ælder kroppen

Tvillingestudier gør resultaterne mere robuste

Der er andre forskere, der har undersøgt sammenhængen mellem frugt og grønt og lungesygdomme (se for eksempel her, her og her). Men det er første gang, at forskere har undersøgt sammenhængen blandt tvillinger. Og det gør vores resultater særligt solide. 

Ved at bruge tvillingepar, hvor tvilling A har et lavt indtag af frugt og grønt, og tvilling B har et højt indtag, får man et meget robust undersøgelsesdesign, idet man automatisk tager højde for en række vigtige faktorer, som også har betydning for risikoen for KOL.

Det kan for eksempel være miljøforurening under opvæksten, forældrenes rygning og dårligt indeklima, som man må gå ud fra har været den samme hos et tvillingepar, der er vokset op sammen.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Frugt og grønt som en del af behandlingen mod KOL?

En del KOL-patienter lider typisk også af en række andre kroniske sygdomme som for eksempel type 2 diabetes, knogleskørhed og hjertekarsygdom. Sammenhængen mellem KOL og disse sygdomme kan forklares ved rygning, nedsat fysisk aktivitet, alkohol og kost og bivirkninger til noget af KOL-medicinen.

Skal vi behandle KOL bedst muligt – og undgå følgesygdomme som for eksempel type 2 diabetes – er det derfor væsentligt ikke kun at sætte ind, når sygdommen har ramt.

Forebyggelse af både KOL og følgesygdomme har også en væsentlig betydning.

Vores resultater tyder i hvert fald på, at kosten kan have en større rolle, end man hidtil har troet. Personer, der er i risiko for KOL, bør derfor måske ikke kun kvitte smøgerne, men også skrue op for frugt- og grøntindtaget.

LÆS OGSÅ: Ny forskning viser, at KOL-patienter faktisk kan få det bedre

LÆS OGSÅ: Gulerødder forebygger og hæmmer udviklingen af tarmkræft hos rotter

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.