Kærlighedens spilleregler
Nogle har det, andre har det ikke. Sexappeal er en mystisk ting, men psykologer, biologer og hjerneforskere er nu for alvor ved at kunne sætte fingeren på, hvad det er, vi går efter i jagten på en partner

Hvad afgør, hvem der er mr. Right? (Foto: Colourbox)

Hvad afgør, hvem der er mr. Right? (Foto: Colourbox)

Hvorfor falder vi pladask for nogle mennesker og ikke for andre?

De seneste år har forskerne for alvor investeret i jagten på at løse kærlighedens gåde, og selv om forskernes tilgang til opgaven er meget forskellig, så ender de alle med samme resultat:

Vi går efter en partner, der har 'gode gener', og som derfor giver det bedst tænkelige afkom.

Generne har vi ingen chance for at se eller forholde os til, men vi kan alligevel danne os et indtryk af, om en person er værd at gå efter ved at studere personens kroppe. Kroppens form siger nemlig en hel masse om, hvor overlevelsesdygtige vi er - i hvert fald hvis man skal tro forskerne.

Vepsetaljer er in

Ifølge en undersøgelse foretaget af psykologer i Texas tænder mænd på kvinder med bestemte taljemål.

Undersøgelsen viser, at kvinder hvis talje er 0,7 gange størrelsen på deres hofter, er de mest tiltrækkende for mænd.

Flere undersøgelser viser, at personer med ideelle talje-hofte-mål, uanset vægt, er mindre modtagelige overfor hjerte-kar-sygdomme, kræft og diabetes

På Elon University og University of California blev 200 kvinder bedt om at vurdere videoklip af 15 forskellige mænd, der dyrkede sport, løste sproglige opgaver og blev interviewet om deres kæreste-potentiale.

Inden da, og uden kvindernes vidende, var mændene blevet intelligens-testet af forskerne.

Mænd med talje-hofte-mål mellem 0,8 og 1,0 er dem, kvinder tænder mest på.

Resultaterne viste, at kvinderne følte sig mest tiltrukket af de mænd, der havde den højeste intelligens – uanset om de var på jagt efter mænd til engangsknald eller længere forhold.

Symmetriske kroppe er mest attraktive

I 2006 undersøgte biologen Randy Thornhill en række forsøgspersoner, hvis ansigter og organer hun scannede.

Da hun efterfølgende spurgte en gruppe mænd og kvinder hvem, der var mest attraktiv, viste det sig, at de foretrak de forsøgspersoner, hvis kroppe var symmetriske.

Ud over at være de mest sexede vurderede de adspurgte mænd og kvinder, at de symmetriske forsøgspersoner også så sundere ud.

 

Intelligens er hot

Helt ny forskning, som er blevet offentliggjort i en pressemeddelelse fra Elon University i North Carolina og University of California, Davis, viser nemlig, at kvinder foretrækker at date en mand med en høj intelligens frem for en smuk mand med knapt så meget mellem ørerne.

»Kvinder vil have det bedste af to verdener. De vil ikke bare have en fysisk attraktiv mand, men en person, som kan forsørge dem på lang sigt,« pointerer evolutionspsykolog Mark Prokosch, der leder projektet.

At mange kvinder foretrækker en intelligent mand, skyldes sandsynligvis, at de vurderer, at han vil være klog nok til at kunne holde familien i live. Samtidigt kan han også videregive sine gode gener til sine børn, forklarer Prokosch.

Undersøgelsen er baseret på hundredvis af interviews med universitetsstuderende, hvor Prokosch og hans team i første omgang bad 15 mandlige studerende om at løse en række intelligens-krævende opgaver foran et kamera.

En af opgaverne gik ud på at oplæse nyheder og at forklare, hvorfor de ville være en god date og kæreste. Undervejs skulle de også forklare, hvad der kunne blive konsekvensen af opdagelsen af liv på Mars.

Kvinder kunne bedømme intelligensen

Sidst men ikke mindst blev de bedt om at kaste og fange en frisbee og derved give seerne et indtryk af deres fysiske form. Endelig blev de unge mænd bedt om at løse nogle sproglige opgaver.

Mere end 200 kvinder så de mange videoklip igennem og ratede herefter de mandlige deltageres intelligens, tiltrækningskraft, kreativitet og deres ønsker til et kortsigtet eller langsigtet forhold.

Kvinder vil have det bedste af to verdener. De vil ikke bare have en fysisk attraktiv mand, men en person, som kan forsørge dem på lang sigt.

Kvinderne viste sig at være gode til at bedømme mændenes intelligens. Resultaterne afslørede, at kvinderne følte sig mest tiltrukket af de mænd, der havde den højeste intelligens, og det uanset om de selv var mest indstillet på et engangsknald eller et længerevarende forhold.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: