Kærligheden er et trekantdrama
Intimitet, passion og forpligtelse er nødvendige ingredienser i et kærlighedsforhold.

Robert Sternbergs kærlighedstrekant. Øverst: Sympati (intimitet), Venstre Hjørne: Lidenskab (passion), Højre hjørne: Engagement (forpligtelse). Hvis alle tre ingredienser er til stede i et forhold, er kærligheden ægte.

Robert Sternbergs kærlighedstrekant. Øverst: Sympati (intimitet), Venstre Hjørne: Lidenskab (passion), Højre hjørne: Engagement (forpligtelse). Hvis alle tre ingredienser er til stede i et forhold, er kærligheden ægte.

Valentines Dag giver os en chance for at få fyret op under kærligheden med en ordentlig omgang romantik, stearinlys og middag for to.

Men for at kunne dyrke kærligheden skal man også vide, hvad ægte kærlighed er, og her vil videnskab.dk gerne hjælpe læserne lidt på vej med en kort introduktion til emnet. 

Psykologer, antropologer og hjerneforskere har lavet mange beskrivelser af ægte kærlighed igennem tiderne, men en af de mest anerkendte teorier til dags dato er 'Kærlighedens Trekant', som blev fremsat af den amerikanske psykolog Robert Sternberg tilbage i 1988.

Selv om det nu er 20 år siden, og mange vil sige, at teorien ikke kan være andet end forældet, så er det ikke desto mindre stadig en af de mest anvendte teorier i psykologernes forsøg på at beskrive kærlighedens psykologi.

»Kærlighedstrekanten består af intimitet, passion og forpligtelse, og kunsten er at dosere de tre ingredienser i de rigtige mængder, for at få et ægte kærlighedsforhold,« fortæller klinisk psykolog Asger Neumann og ekstern lektor på Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, hvorefter han kort definerer de tre ingredienser.

Intimitet og tæthed opstår mellem mennesker, der føler sig forstået af hinanden, og det giver et forhold af nærhed og forbundethed. Passion og lidenskab giver romantik, fysisk tiltrækning, sex og spænding Forpligtelsen giver forholdet tryghed og loyalitet, fordi parterne tager et ansvar for at kæmpe for forholdets overlevelse.

En evig kamp

Den perfekte kærlighed opstår, når der er lige meget af alle tre ingredienser, men den dosering er uhyre svær. Selv om et parforhold opnår balance, vil det få masser af puf og skub, så kærlighedstrekanten gang på gang ryger ud af sin ligevægt, og der opstår konflikter, frustrationer og afsavn. Parforholdets evindelige udfordring er derfor at finde måder at genskabe balancen på, så kærligheden varer ved.

»I et forhold, hvor blandingsforholdet er skævt, kan man eksempelvis have en høj grad af intimitet og passion, men ingen aftale om forpligtelse. Forholdet er en hed, stormfuld affære, men parforholdet vil få svært ved at overleve på lang sigt, fordi trekanten mangler et ben at stå på,« siger Asger Neumann.

I et andet forhold kan der være rigeligt med forpligtelse, men mangel på passion og intimitet, og resultatet er et praktisk forhold uden de store følelser, hvilket er tomt og kedeligt på lang sigt, forklarer han.

Kærligheden varer altså ikke ved, hvis vi læner os tilbage og putter hænderne i lommen.

Den tørre blade skal hele tiden nippes af, og nu har du chancen i morgen. God Valentines Dag.

Sternbergs syv forskellige parforhold 

Ingredienserne i kærlighedstrekanten kan ifølge Robert Steinberg blandes på syv forskellige måder.

Venskabsforholdet: Er der kun intimitet og forpligtelse i et forhold, er der kun tale om venskab. De to parter har stor sympati for hinanden. Men da passionen mangler, vil parforholdet få svært ved at overleve på lang sigt. Venskabet holder angsten for ensomhed på afstand.

Det praktiske forhold: Forholdet er koldt, der er masser af forpligtelse, men ingen lidenskab og ingen intimitet. Man bliver sammen på grund af børnene, eller fordi det er økonomisk rentabelt, eller fordi man måske er bange for at tabe ansigt overfor omgivelserne.

Affæren: Forholdet har masser af passion og fysisk begær, men forpligtelsen og intimiteten mangler. Forholdet har den nødvendige ingrediens for en heftig, men kortvarig affære, men det er så det.

Forelskelsen: Når intimiteten og lidenskaben kobles med hinanden, er resultatet en romantisk kærlighed. De to turtelduer er bundet sammen af dybe følelser og begær.

Tosomhedsforholdet: Forpligtelsen er i højsædet. Et langt og stabilt ægteskab, hvor partnerne bindes sammen af fælles interesser, børn, familie, vaner og en lang fælles fortid. Parforholdet kan være lykkeligt, men mangler stadig lidenskab.

Besættelsen: Parforholdet emmer af lidenskab og forpligtelse, men mangler intimiteten. Partnere flytter meget hurtigt sammen og indgår i en fast forbindelse uden at kende hinanden særligt godt. Forholdet er naivt forstået på den måde, at det bygger på håb, drømme og illusioner.

Den ægte kærlighed: Indeholder alle tre komponenter i lige stor mængde. Udfordringen er at holde ingredienserne i balance, hvilket kræver benhårdt arbejde.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk