Tilstedeværelsen af éns partner kan være smertelindrende, viser studie
Kæreste lindre smerte

Tidligere studier har vist, at éns partners berøring og stemme kan virke smertereducerende. Nu viser et nyt studie, at éns partners blotte tilstedeværelse kan lindre fysisk smerte. (Foto: Shutterstock)

Tidligere studier har vist, at éns partners berøring og stemme kan virke smertereducerende. Nu viser et nyt studie, at éns partners blotte tilstedeværelse kan lindre fysisk smerte. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
26 august 2019

Har du smerter? 

Så har du måske brug for en panodil, en ipren eller bare din udkårnes tilstedeværelse? 

Et nyt studie viser nemlig, at man kan udholde større fysisk smerte, hvis éns partner er til stede, skriver Medical Xpress.

I det lettere sadistiske studie har forskerne undersøgt 48 heteroseksuelle par, for at finde ud af hvor meget smerte testpersonerne kunne udholde, når deres partner var til stede, og når deres partner ikke var til stede.

LÆS OGSÅ: Hvorfor føler vi smerte?

For at undersøge dette lagde forskerne et pres på personernes pegefinger to gange: 

  • En gang, hvor deres partner var til stede.
  • Endnu en gang, hvor deres partner ikke var til stede.

Det simple forsøg viste, at personerne generelt kunne udholde en større grad af smerte, når deres elskede var i til stede. 

Kvinderne i studiet kunne således udholde, at deres pegefinger blev klemt med 2,8 kilo, når deres partner var til stede, mens deres smertegrænse lå på 2,5 kilo, når de var alene.

Blandt mændene så man samme tendens. De kunne udholde et tryk på 4 kilo, når deres partner var til stede, mens de blot kunne klare 3,6 kilo, når de var alene. 

Kæreste lindre smerte

Grafikken her viser, hvor mange kilos pres testpersonerne i gennemsnit kunne udholde med- og uden deres partners tilstedeværelse. Forskerne brugte et såkaldt pres-algometer til at påføre smerten.

LÆS OGSÅ: Kan bøn lindre smerte?

Ifølge forskerne viser deres undersøgelse, at en form for social støtte kan være smertelindrende - også selvom der hverken er fysisk eller verbal kontakt.

»Gentagne gange har snak og berøring vist sig at være smertereducerende, men vores studie viser, at selv ens partners passive tilstedeværelse kan reducere smerten,« fortæller en af forskerne bag, Stefan Duschek professor i psykologi ved University of Health Sciences, Medical Informatics and Technology i Østrig, ifølge Medical Xpress.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scandanavian Journal of Pain.

LÆS OGSÅ: Forskere: Kærlighed lindrer smerte

LÆS OGSÅ: Kan man gnubbe smerte væk?

LÆS OGSÅ: Hvad gør mest ondt: en fødsel eller et hårdt spark i skridtet?

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.