'Kængurupleje' gavner for tidligt fødte bedre end kuvøse
Kilde: 
15 december 2016

Hvis et spædbarn kommer for tidligt til verden, kan forældrene med fordel hente inspiration fra kænguruens meget tilknyttede pleje af sine unger.

For tidligt fødte børn, som kun blev ammet, ikke madet med flaske, og holdt varme gennem vedvarende hud-mod-hud kontakt, voksede op og blev unge voksne med større hjerner, højere lønninger og mindre stressfulde liv, end de babyer, der lå i kuvøse, skriver theguardian.com

Det viser et nyt studie, som er udgivet i tidsskriftet Pediatrics. 

»Dette studie indikerer, at moderens 'kængurupleje' har en betydningsfuld, langvarende social og adfærdsmæssig beskyttende virkning, selv 20 år efter tiltaget,« siger hovedforfatter på studiet, Nathalie Charpak fra the Kangaroo Foundation i Bogotá, til theguardian.com.  

LÆS OGSÅ: Mors hjertebanken og godnatsange giver for tidligt fødte større hjerner

Studiet sammenlignede 264 18-20-årige, der blev født for tidligt og dengang enten modtog traditionel behandling i kuvøse eller såkaldt 'kængurupleje'; en teknik, hvor forældre eller værger bliver barnets menneskelige kuvøse og hovedkilde til næring og stimulering, indtil barnet selv kan opretholde sin kropstemperatur.

Kænguruplejen indebærer desuden, at den nyfødte baby så hurtigt som muligt putter sig i en 'kænguruposition' på forælderens bryst og kun ammes.      

Kænguruplejen kan, udover at gavne de for tidligt fødte børn senere i livet, være en betydningsfuld metode til at beskytte mod tidlig død, viser det nye studie.

Dødeligheden blandt kuvøsebehandlede spædbørn var 7,7 procent, hvilket er mere end dobbelt så højt som hos de kænguruplejede, hvor andelen kun var 3,5 procent. 

Kænguruplejen kan ikke erstatte moderne videnskab eller neantologi - det lægefaglige område, der beskæftiger sig med sundhed og sygdomme hos nyfødte børn - men det kan være et glimrende supplement, fortæller Nathalie Charpak til theguardian.com.  

LÆS OGSÅ: For tidligt fødte og demente: Hvornår er et liv værdigt?

LÆS OGSÅ: Genvariant kan rumme hemmelighed til at redde for tidligt fødte

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.