Kæleslangen kan give dig salmonella
En dansk undersøgelse viser, at kæle-krybdyr som skildpadder og slanger kan være smittet med salmonella, og de kan nemt sende infektionen videre til deres ejermænd.

Sebastian Klein med albino slange fra åbningen af slangetemplet i Randers Regnskov. (Foto: Randers Regnskov)

Sebastian Klein med albino slange fra åbningen af slangetemplet i Randers Regnskov. (Foto: Randers Regnskov)

Det er ikke kun den lyserøde svinekotelet eller det halvrå kyllingebryst, der kan sende dig til tælling med en salmonellainfektion. Smitten kan også komme fra dit kæledyr.

En dansk undersøgelse viser, at krybdyr kan indeholde mange forskellige typer salmonella, og derfor skal slanger, skildpadder og andre krybdyr, der holdes som kæledyr, tages seriøst som mulig smittekilde.

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet har undersøgt 60 prøver fra såvel syge som døde krybdyr, hvor der var positivt resultat for salmonella. Resultaterne er bragt i tidsskriftet Zoonoses and Public Health.

»Resultatet viser en skov af forskellige salmonellabakterier i krybdyrene. Nogle af salmonellatyperne er ganske almindelige, samme slags som typisk sender mennesker i sygesengen, mens andre er mere eksotiske typer, der sjældent findes i Danmark,« forklarer Karl Pedersen, der er leder af zoonoseinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet, og som har stået i spidsen for studiet.

Fundet af de eksotiske salmonellatyper i krybdyr, får forskerne til at konkludere, at når der findes eksotiske salmonella-typer hos mennesker, er der god grund til at mistænke reptiler som smittekilden.

Mange smittede

Det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse har i 2004 undersøgt smittekilderne til salmonella i USA. De nåede frem til, at seks procent af alle salmonella-forgiftninger hos voksne skyldes kontakt med krybdyr. Hos børn og unge skyldes elleve procent af salmonella-forgiftninger krybdyr. Herhjemme findes der ikke tilsvarende opgørelse, og der er kun få officielle tilfælde, hvor smittekilden er identificeret som krybdyr.

»Om tallene herhjemme ligner, har vi ingen som helst ide om. Mit gæt er, at procentdelen er noget mindre i Danmark, da der ikke er lige så mange der holder krybdyr herhjemme som i USA. Men lur mig, om ikke en del af tilfældene kommer fra reptiler,« siger Karl Pedersen.

Tro det værste

Krybdyr får salmonella gennem de samme kilder som os, nemlig gennem føden og ved kontakt med inficerede dyr.

Skildpadder kan også gøre mennesker syge med salmonella. Dog tilsyneladende ikke så ofte som slanger (Foto:Colourbox )

Man kan normalt ikke se på krybdyr, om de er inficeret med salmonella, og de bliver ikke syge af bakterieinfektioner, som mennesker gør. Derfor er det vanskeligt at vurdere, om de er inficeret.

Det er nemlig sjældent, at salmonella-bakterien bevæger sig fra tarmen ud i blodbanen på reptiler, og de udskiller ikke nødvendigvis hele tiden salmonella i deres afføring. Infektionen er heller ikke dødelig for krybdyr, i samme grad som for mennesker. Alligevel skal man ifølge Karl Pedersen ikke tage fejl.

»Krybdyr får salmonella. Faktisk er det ganske almindeligt for krybdyr at have salmonellabakterier i maven. Vores vurdering er, at især slanger, som hyppigere udskiller salmonella end andre krybdyr, som udgangspunkt skal behandles som salmonellainficerede,« siger Karl Pedersen.

Husk håndvasken

Procentdelen af slanger med salmonella infektion er ret høj. Andre forskere har - ifølge Karl Pedersen - fundet salmonella i op til 70 procent af alle slanger. Formentligt kan procentdelen være højere, da det kan være vanskeligt at bestemme, om en slange har salmonella eller ej. For skildpadder, som er det mest almindelige kælereptil, vurderer Karl Pedersen, at halvdelen af alle skildpadder bærer på salmonella bakterier.

De forholdsregler, man skal tage, hvis man ejer et kælekrybdyr, er ifølge Karl Pedersen meget klare:

»Hygiejne, hygiejne, hygiejne, reptilerne er jo ikke selv bevidste om hygiejne, så de inficerer let deres omgivelser. Hvis man ikke er påpasselig med hygiejnen ved hold af krybdyr og omhyggelig med sin hygiejne efter kontakt med krybdyr eller deres miljø, risikerer man selv at blive inficeret,« forklarer Karl Pedersen.

Salmonella-bakterien kan smitte både ved indirekte og direkte kontakt mellem menneske og kæledyr, derfor bør man ved enhver kontakt med krybdyr, for eksempel hos dyrehandleren eller i zoologiske haver, være opmærksom på, at der kan være en smittefare.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.