Jyderne går mere til lægen end københavnerne
25 januar 2017

De praktiserende læger i København og omegn har færre konsultationer med borgerne end deres kolleger i Sønder- og Midtjylland. Det skriver Statens Institut for Folkesundhed i en pressemeddelelse.

Resultatet fremgår af et endnu ikke offentliggjort forskningsprojekt om brug af sundhedsydelser i Danmark fra Statens Institut for Folkesundhed. Du kan se et kort over, hvor danskerne oftest tager kontakt til lægen i bunden af artiklen.

LÆS OGSÅ: Filosof: Vi er ikke ansvarlige for vores egen sundhed

Undersøgelsen peger ikke på en entydig årsag til, at der er forskel på, hvor ofte danskerne tager kontakt til deres læge.

»Der kan være forskel i, hvor syge borgerne er i de forskellige kommuner, hvor langt borgeren har til lægen og lægens ventetider. Der kan også være en kulturel forskel i, hvornår man søger læge, og endelig kan der være forskel i tilgængelighed til speciallæger,« siger professor Annette Kjær Ersbøll fra Statens Institut for Folkesundhed i pressemeddelelsen.

Borgere i Sønderborg og Randers kommune, bornholmere og borgerne i de sydsjællandske kommuner tager i gennemsnit kontakt til lægen mellem syv og otte gange om året.

Anderledes forholder det sig i kommunerne Gentofte, Dragør, Frederiksberg og Glostrup, hvor borgerne i gennemsnit kontakter deres læge mellem fem og seks gange om året.

LÆS OGSÅ: Hvor meget skal staten blande sig i vores liv?

Der er også forskel på kommunernes og regionernes tilbud af sundhedsydelser, som for eksempel forebyggelse og genoptræning. Det kan også have betydning for, hvor mange gange borgerne kontakter deres læge, påpeger Annette Kjær Ersbøll i pressemeddelelsen.

sundhed kort statens institut for folkesundhed

Her kan du se det gennemsnitlige antal kontakter til lægen per person i aldersgruppen 30-64 år fordelt på kommuner. (Illustration: Statens Institut for Folkesundhed)

LÆS OGSÅ: Mange danskere er ligeglade med sundhed

LÆS OGSÅ: Vi vil have en streng læge, når vi er syge

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.