Annoncørbetalt indhold fra Smag for Livet

Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme og læring.

Julemad: Sådan undgår du at falde igennem til julefrokosten
Silden først, risalamanden sidst. Snaps til silden, men ikke til flæskestegen og frikadellerne. Få gastrofysikernes og kokkens smagfulde forklaringer på de mange regler, der omgærder den traditionelle danske julefrokost.
julemad julefrokost and steg sild fiskefilet smag for livet

Hvorfor skal silden på rugbrød, når rejerne skal på franskbrød til julefrokosten? (Foto: Shutterstock)

Hvorfor skal silden på rugbrød, når rejerne skal på franskbrød til julefrokosten? (Foto: Shutterstock)

Sponseret af Smag for Livet


Denne artikel er leveret af Smag for Livet, et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som central drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme, læring, dannelse og madhåndværk.

Smag for Livet arbejder med aktiviteter, der skal få almindelige danskere til at få øje på den daglige smagsoplevelses betydning for et bedre og rigere liv.

Læs flere artikler fra Smag for Livet i dette tema på Videnskab.dk.

En julefrokost begynder med silden, og den skal altid på rugbrød. Rejerne skal derimod på franskbrød og gerne med mayonnaise, men ikke remoulade. Snapsen hører til silden og igen til osten, men ikke til kødet og desserten.

Silden og rejerne skal være kolde, men fiskefileten og –frikadellerne varme, ligesom det meste af kødet. Remouladen er til fiskefrikadeller, fiskefileter (medmindre der er rejer på, for så står den på mayonnaise) og roastbeef, mens mayonnaisen er til æg og rejer.

Efter osten, og endnu en snaps kommer desserten, hvor snapsen igen skal væk. Desserten skal helst være risalamande – og sød, det skal den altid være.

Men hvor kommer alle disse regler fra? Hvorfor spiser vi julefrokosten, som vi gør? Er det bare vaner, der har sat sig fast – og hvorfor bliver vi egentlig ved med at holde dem i hævd?

Det giver to af Smag for Livets gastrofysikere Morten Christensen og Ole G. Mouritsen samt kokken Klavs Styrbæk svar på her.

Brødet må ikke blive opløst

Hvorfor skal silden på rugbrød – men rejerne på franskbrød?

Gastrofysikerne siger: Sild og rugbrød er kraftigt smagende og robuste madvarer, og begge kan smages, selv om man spiser dem sammen. Desuden er det faste rugbrød et godt underlag for en marineret og lidt fugtig sild. Sild og rugbrød har vi på den måde vænnet os til som et godt par, fordi lagen, der hænger ved de marinerede sild, ikke opløser brødet helt.

julemad julefrokost and steg sild fiskefilet smag for livet

Sild hører til på rugbrød. (Foto: Shutterstock)

Kokken supplerer: Sild passer ekstremt godt til rugbrød af to grunde. For det første er marineret sild fuld af sukker og derfor meget sød. Den sødme kan den bitre smag i rugbrødet opveje. For det andet fungerer kontrasten i teksturen ekstremt godt, når man bider i den bløde sild og så rammer det hårde rugbrød.

Med rejer er det lige modsat. Her vil vi ikke have bitterhed fra rugbrødet, fordi den vil overtage rejens milde smag. Til gengæld passer den anonyme smag af lyst brød godt. Helt uden brød går det ikke, for der skal jo være noget, der kan holde på mayonnaisen.

Mildt først og vulgært til sidst

Hvorfor spiser vi så fisk og rejer før kød?

Gastrofysikerne siger: Bløde råvarer, som fisk, giver mindre tyggearbejde, mens madvarer med mere udfordrende (seje, faste og hårde) teksturer, det vi også kalder mundfølelse, som for eksempel kød fra gris og ko, giver mere tyggearbejde. Måltider opbygges ofte med de delikate og blødere råvarer i starten for derefter at gå til en hovedret med mere udfordrende mundfølelse.

Kokken supplerer: Det handler om opbygningen af et måltid. Et måltid fungerer bedst, når det begynder med det lette og så bliver kraftigere og kraftigere i smagen og teksturen. Det er ligesom en koncert, stille i starten og så brager det senere.

Når vi starter med den milde fisk, er smagsløgene stadig klar til at plukke de enkelte smagsnuancer ud af smagen. Senere bliver julefrokosten mere vulgær i smagen, med masser af karamel, fedt, sukker, salt og umami. Vores smagsløg ville være overdøvede, hvis det gik den anden vej.

Du må ikke drikke snaps til det hele

Så er der snapsen. En klassisk skandinavisk akvavit skal ifølge EU-reglerne holde mindst 37,5 pct. alkohol og have kommen eller dild som det mest fremtrædende krydderi.

Nogle vil hævde, at snapsen drikkes til det hele ved julefrokosten, men traditionen foreskriver, at vi drikker snaps til silden og osten, men ikke til hovedretterne og desserten.

Julefrokostens historie

Firmajulesammenkomster opstod i efterkrigstiden. Her begyndte chefer at invitere ind til et glas portvin og kransekage, når man var færdig med arbejdet 24. december. Først i 1960’erne opstod de fælles julefrokoster, hvor chefen spiste julemad sammen med personalet, og som med tiden blev til regulære fester.

Kilde: Dansk Folkemindesamling

Hvorfor nu det?

Gastrofysikerne siger: Det er der to gode forklaringer på, som begge har at gøre med alkoholens effekt på fedt. Stærk alkohol går godt sammen med fede råvarer, fordi spritten opløser fedtstoffet, som da bedre frigør sin smag. Alkohol er godt til at rense munden for fedtopløselige aroma- og smagsstoffer.

Kokken supplerer: Til julefrokosten spiser vi enormt meget fedt og sukker. Snapsens alkohol renser munden og svælget for fedt, så vi er klar til at spise endnu mere – og det vil vi bare til jul.

Koldt eller varmt – hemmeligheden sidder i fedtet

Hvorfor skal noget fisk og kød være koldt, men andet skal serveres varmt?

Gastrofysikerne siger: Fisk, i hvert fald marinerede sild, er møre, når de er kolde, og den type umættede fedtstoffer, fisken indeholder, er smeltede og dermed bløde og velsmagende ved den lave temperatur. Fiskefileten, derimod, er paneret og stegt i overvejende mættede fedtstoffer, som smelter ved højere temperatur og samtidig smager bedre, når de er smeltede. Det samme gør sig gældende for fedtstoffet i kød fra gris og ko, som derfor også smager bedst, når de er varme og smeltede.

Kokken supplerer: Ligesom med de lette og kraftige smage, bygger man også måltidet op omkring temperaturer. Det er også praktisk, at de kolde retter kan stå klar på bordet fra start, mens de varme retter kan komme til senere. Og så er lun marineret sild bare ikke lækkert.

julemad julefrokost and steg sild fiskefilet smag for livet

Vidste du, at snapsen renser munden for fedt, så vi kan spise endnu mere julemad? (Foto: Shutterstock)

Sødt er narko til hjernen

Hedonisme

Hedonisme er læren om lyst og udtrykker den opfattelse, at mennesket er drevet af stræben efter nydelse. I forbindelse med mad og smag taler man om hedonisk sult, når man oplever lyst til at spise noget blot for nydelsens skyld, og ikke fordi kroppen mangler næring.

Hvorfor spiser vi først det søde til allersidst?

Kokken siger: Når vi når til desserten, er vi så mætte, så mætte, men kroppen vil stadig acceptere noget, der er sødt. Den var ikke gået med en rejemad. Vi har altid plads til det søde, og kulhydraterne var så vigtige for urmennesket, at vores hjerner simpelthen ikke kan sige nej til sødt. Sødt er en slags narko, som vi bare ikke kan modstå.

Gastrofysikerne siger: Sødt udløser ren nydelse, og vi kan altid spise sødt, selv om vi måske allerede er ved at være mætte. Det er ren hedonisme.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk