Juice kan bremse medicin
Det er slet ikke sikkert at det er så smart at skylle en pille ned med et glas juice. Det kan nemlig blokere for virkningen af visse vigtige medikamenter.

(Foto: Colourbox )

(Foto: Colourbox )

Juice fra grapefrugt, appelsin, æbler og andre frugter kan gøre det vanskeligere for kroppen at optage visse vigtige slags medicin.

For andre slags medicin har det længe været kendt at grapefrugt kan fremme optagelsen, og forårsage at kroppen optager for meget af medicinen, således at det giver en giftig effekt.

Det gælder ikke kun for juice som drikkes sammen med medicinen. Uheldige effekter kan opstå selv om du spiser pillerne flere timer efter at du fået juicen indenbords.

Det rapporterede David G. Bailey og hans kollegaer under den igangværende 236. National Meeting of the American Chemical Society i Pennsylvania.

Toppen af isbjerget

Indtil videre har forskerne opdaget at grapefrugtjuice, appelsinjuice og æblejuice forhindrer optagelsen af disse medikamenter:

Etoposid, som er en medicin mod kræft

Atenolol, celiprolol og talinolol, som er betablokkere og bruges mod højt blodtryk

Cyclosporin, som tages for at hindre afstødning af transplanterede organer

Ciprofloaxin, levofloaxin og itraconazole, som er antibiotika

»Dette er kun toppen af isbjerget. Jeg er sikker på at vi vil finde flere og flere medikamenter som bliver påvirket på denne måde,« siger Bailey i en pressemeddelelse fra American Chemical Society.

Grapefrugtjuice-effekten

For 20 år siden opdagede han, sammen med kollegaer, at grapefrugtjuice kan forstærke effekten af visse typer medicin dramatisk.

For blodtryksmedicinen felodipine fandt de at kroppen optog meget mere ved indtagelse af juicen, således at blodet indeholdt potentielt farlige mængder af stoffet.

Siden den gang har andre forskere identificeret hen ved 50 medikamenter, hvor det er risiko for overdosis i forbindelse med grapefrugt.

»En normal mængde grapefrugt og flere andre citrusfrugter som spises selv flere timer før, har potentialet til at forårsage en giftig effekt fra en ufrivillig overdosis for mere end 40 medikamenter,« skriver Bailey om sin egen forskning.

Som et resultat af denne grapefrugtjuice-effekt, mærkes flere medikamenter i dag med en advarsel om at man ikke bør indtage grapefrugt eller frisk grapefrugtjuice mens man tager medicinen.

Halverede optagelsen

I deres seneste undersøgelse testede forskerne allergimedicinen fexofenadin (et antihistamin) på raske frivillige. De spiste medicinen enten sammen med et glas grapefrugtjuice, vand som indeholdt naringin (som giver den bitre smag i juicen), eller blot rent vand.

Resultaterne viser at når medicinen blev taget med grapefrugtjuice, blev kroppens optagelse halveret, sammenlignet med at tage medicinen sammen med rent vand.

Forskerne peger på, at det at miste halvdelen af den mængde medicin som bliver optaget i blodet, kan være kritisk for effekten af visse typer medicin.

Blokerer

De samme forskerne har vist at den aktive ingrediens i grapefrugt, naringin, ser ud til at blokere en vigtig medicintransportør kaldet OATP1A2. Denne transportør er med til at fragte medicin fra tyndtarmen til blodstrømmen.

Blokering af denne transportør reducerer optagelsen af medicin og neutraliserer den ønskede virkning.

For de typer medicin som bliver forstærket af grapefrugtjuice, er der tale om at de blokerer et enzym som er vigtig for fordøjelsen af medicin, kaldet CYP3A4. Dette enzym er normalt involveret i nedbrydningen af medicin.

»På samme måde som grapefrugtjuice, indeholder også appelsinjuice og æblejuice naringin-lignende stoffer som hæmmer OATP1A2,« siger Bailey.

Det relevante stof i appelsin synes at være et stof kaldet hesperidin, mens det aktuelle stof i æbler ikke er fundet endnu.

Tal med lægen

Bailey anbefaler patienter at tale med lægen eller en farmaceut før de tager medicin sammen med grapefrugtjuice eller andre frugter og juicer.

Med mindre det er kendt at det ikke er noget problem, anbefaler han at tage de fleste typer medicin udelukkende med vand.

»Problemet er tabet af den gunstige virkning fra medikamenter som er essentiel i behandlingen af alvorlige medicinske tilstande,« skriver Bailey.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk