Influenzaepidemi har ramt Danmark
Flere danskere er ramt af influenza end normalt, men heldigvis er der tale om en mild influenza-variant.
Influenza epidemi SSI

Statens Serum Institut har meldt ud, at der er influenzaepidemi i Danmark. (Foto: Shutterstock)

Statens Serum Institut har meldt ud, at der er influenzaepidemi i Danmark. (Foto: Shutterstock)

Der er influenzaepidemi i Danmark. Det har Statens Serum Institut (SSI) netop meldt ud.

At der er epidemi betyder, at aktiviteten – altså hvor mange der får konstateret influenza – er højere end forventet ud fra de foregående sæsoner. Influenzasæsonen er typisk fra oktober til april.

Det forklarer overlæge Tyra Grove Krause, afdelingschef ved Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse og ansvarlig for den epidemiologiske influenzaovervågning ved SSI.

»Der er epidemi, når der er flere tilfælde end forventet i en given tidsperiode. Vurderet ud fra det kan vi godt sige, at der nu er en influenzaepidemi,« siger hun.

Influenzaen, som er i omløb, er dog ifølge Tyra Grove Krause ikke så skrap. Der er flere, der går til lægen med influenzasymptomer, og flere der bliver indlagt på grund af influenza i denne sæson end de sidste fem sæsoner. Det er normalt ældre og svækkede, der bliver indlagt.

Men dødeligheden er ikke højere end normalt, og der er ikke flere indlæggelser på intensivafdeling, end der plejer at være, fortæller Tyra Grove Krause.

Hvert år dør typisk 1.000-2.000 personer som følge af influenza.

Epidemi kan være et misvisende begreb

Ifølge Tyra Grove Krause kan det være misvisende, når man taler om en epidemi.

»Vi vil egentlig gerne bevæge os lidt væk fra epidemi-begrebet og i stedet beskrive hver sæson ud fra,
hvor voldsom smittespredningen er i befolkningen og sygdommens alvorlighed. Hver sæson har sine karakteristika,« siger Tyra Grove Krause.

Hun forklarer, at selvom mange er ramt af influenza for tiden og kontakter læge med influenzalignende symptomer, så er de ikke alvorligt syge. I andre sæsoner kan der derimod være meget lav smittespredning i befolkningen, men til gengæld mange patienter, der kommer på intensiv, fordi influenzaen er mere alvorlig.

Den seneste influenzaepidemi i Danmark var i 2009 under svineinfluenzapandemien (pandemi er en verdensomspændende epidemi).

Vaccinen har ramt forkert

USA er særlig hårdt ramt

USA har i modsætning til Europa været særlig hårdt ramt i denne sæson, og der har været mange overskrifter om børn, der er døde som følge af influenza.

I USA er det blandt andet en variant af influenza A, der er i omløb. Influenza A er typisk mere alvorlig end influenza B.

En af de influenzatyper, der er i omløb lige nu, er den såkaldte influenza B/Yamagata. Den er ikke omfattet af sæsonens influenzavaccine, og derfor rammer den bredt.

WHO beslutter i februar måned – et halvt år før influenzasæsonen – hvilke virus, der skal i vaccinen, da den tager tid at masseproducere.

Influenzavirus ændrer sig ekstremt hurtigt, og det kan derfor være vanskeligt for WHO at forudsige, hvilke virus, der kommer i omløb, oplyser SSI til Videnskab.dk.

Vaccinen rammer derfor langt fra altid plet. I denne sæson har den givet rimelig effekt overfor influenza A, men den har ramt forbi influneza B.

Influenza B/Yamagata er ifølge Tyra Grove Krause kendt for ikke at gå så hårdt ud over de ældre, som ellers er de mest udsatte ved influenzainfektioner. Dette er nok forklaringen på, at antallet af intensiv-indlæggelser er normalt for sæsonen, og der ikke er markant overdødelighed, fortæller Tyra Grove Krause.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.