Influenza vil have tør og kold luft
Influenza-virus elsker et tørt og koldt miljø. Det viser to nye studier.

Forsøg med fugleinfluenza og luftfugter viser, at virus-partikler trives dårligt i varm og fugtig luft. Dermed kan klimanalæg blive et nyt våben i kampen mod sygdommen. (Foto: Colourbox)

Forsøg med fugleinfluenza og luftfugter viser, at virus-partikler trives dårligt i varm og fugtig luft. Dermed kan klimanalæg blive et nyt våben i kampen mod sygdommen. (Foto: Colourbox)

Et lummervarmt klima er som regel lig med et overflødighedshorn af livsformer, men influenzavirussen er ikke som de andre. Den trives i stedet bedst i kølige og tørre omgivelser.

Det viser ny forskning ifølge sciencenews.org.

Den nye viden kan muligvis bruges til at forbedre klimanalæg, så smittefaren ved et influenzaudbrud mindskes.

Forsøge med fugleinfluenza

I det ene studie undersøgte forskerne smitterisikoen ved fugleinfluenza på en hønsefarm. De opbevarede virus-mikrober både ved stuetemperatur og ved køleskabstemperatur. Og de lod luftfugtigheden variere fra 15 til 90 procent.

Virussen var ikke smitsom i mere end én dag ved stuetemperatur og høj luftfugtighed. Men da forskerne sænkede både temperatur og luftfugtighed, steg den smitsomme periode med helt op til 13 dage - dog kun i de prøver, der var placeret på glas, metal eller jord.

Resultaterne blev udført af forskere ved U.S Environmental Protection Agency og er netop offentliggjort i tidsskriftet Environmental Science & Technology.

LÆS OGSÅ: 10 myter om influenza og forkølelse

Luftfugter reducerede smitterisiko

I det andet studie udførte forskerne forsøg med en luftfugter.

Her simulerede forskerne et influenzatilfælde om vinteren ved at opbevare den mængde mikrober, som en influenzaramt person normalt spreder til sine omgivelser, i forskellige huse med temperatur og luftfugtighed svarende til det typiske indeklima i vintermånederne.

I huse med varmluftvarme faldt antallet af viruspartikler med 20 procent i det rum, hvor luftfugteren blev tændt. I de huse, der i stedet blev opvarmet med radiatorer, faldt antallet med en tredjedel.

Forskellen kan skyldes, at varmluftvarme fortynder fugten fra luftfugteren, idet systemets blæsere fordeler luften ud i hele huset.

Brugen af varmluftvarme (hvor huset bliver opvarmet via cirkulerende varm luft) er ikke så udbredt i Europa, men er meget populært i Nordamerika.

Vent med at købe en luftfugter

Nu kunne det jo lyde som om, at det bare er med at få fat på en luftfugter for at minimere smitterisikoen under en influenza-epidemi, men helt så simpelt er det ikke ifølge forskerne.

For det første er det ikke sikkert, at en reduktion af antallet af viruspartikler med 20-30 procent har nogen afgørende indflydelse på smitterisikoen - altså omvendt at 70-80 procent måske er nok til at gøre en person syg.

For det andet kan for høj luftfugtighed indendørs øge risikoen for skimmelsvamp.

Men andre er alligevel optimistiske. For eksempel Jeffrey Shaman fra Oregon State University i USA, der forsker i luftbårne sygdomme.

Han forklarer, at en influenzavirus kun kan overleve, hvis den i gennemsnit smitter mere end én person pr. infektion. Men ved at reducere antallet af smitsomme partikler med omkring en tredjedel, er det muligt, at gennemsnittet ryger ned under denne kritiske grænse, og derved vil influenzaen uddø.

»Det hele handler om statistik,« siger Jeffrey Shaman til sciencenews.org.

Næste skridt for forskerne er netop at teste sammenhængen mellem en reduktion i antallet af viruspartikler og antallet af smittede.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.