Influenza-medicin virker stort set ikke
Influenza-medicinen Tamiflu blev storindkøbt under svineinfluenza pandemien i 2009, men nu kan engelske forskere fastslå, at medicinen kun kan forkorte sygdomstilfælde med en halv dag.

Forskerne bag undersøgelsen af Tamiflu konkluderer i deres undersøgelse, at medicinen kun kan forkorte et influenzatilfælde med knap 17 timer - fra syv til 6,3 dage.(Foto: Shutterstock)

Forskerne bag undersøgelsen af Tamiflu konkluderer i deres undersøgelse, at medicinen kun kan forkorte et influenzatilfælde med knap 17 timer - fra syv til 6,3 dage.(Foto: Shutterstock)

Det var et globalt udbrud af svineinfluenza i 2009, der fik World Health Organisation (WHO) til at råde verdens lande til at indkøbe influenzavaccinerne Tamiflu og Relenza.

Men engelske forskere kan med et nyt studie afsløre, at Tamiflu ikke har en særlig stor effekt. Hvis du har influenza kan Tamiflu maximum nedsætte din tid i sengen med en halv dag. Undersøgelsen er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

»Det er på ingen måde muligt, at Tamiflu og Relenza kan forhindre en pandemi,« siger Carl Heneghan, der er professor inden for evidensbaseret medicin på Oxford University, til The Guardian.

Carl Heneghan er en del af det forskningshold fra Cochrane Collaboration, der har været med til at undersøge Tamiflu og Relenza. Cochrane Collaboration består af en gruppe uafhængige forskere, der undersøger effekten af medicin.

Dansk professor er ikke overrasket

Der har længe været diskussioner om, hvorvidt effekten af Tamiflu var så stor som påstået. Blandt andet, fordi medicinalfirmaerne bag produktet har været længe om at offentliggøre alle data fra deres undersøgelser.

En dansk professor er dog ikke overrasket over de engelske forskeres resultater på baggrund af de offentliggjorte data. 

»Det der er beskrevet i Cochrane-studiet er i overensstemmelse med, hvad jeg har undervist i de sidste fem år. Det kommer ikke som en overraskelse for mig, at effekten ikke er så stor,« siger Allan Randrup Thomsen, der er professor ved Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi.

Han tilføjer, at effekten af Tamiflu kan have betydning, hvis du er alvorligt syg.

»Hos en ellers rask person med influenza, der har Tamiflu ikke den store effekt, men i de alvorlige tilfælde, hvor det kræver indlæggelse, der har det været svært at lave ordentlige undersøgelser. Man har været nødsaget til at give dem Tamiflu, hvis det nu havde en effekt,« siger han.

Vi kan undgå panik-indkøb

I Danmark indkøbte vi i 2005 for 65 millioner kroner Tamiflu, da fugleinfluenzaen fløj ind over grænsen. Vores lager af Tamiflu blev fornyet da svineinfluenzaen bankede på i 2009.

I en leder i British Medical Journal spørger en af redaktørerne, hvorfor der ikke er nogen, der har stillet spørgsmålstegn ved Tamiflu.

»Studiets konklusion rejser nogle spørgsmål så som: Hvorfor var der ingen, der forlangte dette niveau af kontrol, før man brugte så mange penge på ét produkt?« spørger Dr. Fiona Godlee.

Hun foreslår, at alle medicinalfirmaer og organisationer inden for feltet lægger deres data ud, så det er nemmere for andre at undersøge effekterne at forskellige medicin.

»Vi har brug for, at organisationer og medicinalfirmaerne gør al deres data tilgængelig, selv hvis det betyder, at de skal gå 20 år tilbage, ellers risikerer vi endnu en panikhandling under en potentiel pandemi,« siger Dr. Fiona Godlee, der er redaktør hos British Medical Journal, hvor forskernes studie bag Tamiflu er publiceret.

Doktor forsvarer Tamiflu

Medicinalvirksomheden Roche, som står bag Tamiflu forsvarer dog stadig brugen af produktet, som ifølge deres undersøgelse kan redde liv.

»Vi vil stadig forsvare brugen af Tamiflu i behandling og som forebyggelse. I et nyligt studie med 30.000 patienter, der fik Tamiflu under svineinfluenza pandemien, har set, at det kan redde liv,« siger Dr. Daniel Thurley fra Roche til The Guardian.
Roches studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Lancet Respiratory Medicine

Forskerne bag den nye undersøgelsen af Tamiflu håber, at WHO vil genoverveje deres råd til verdens lande.

»Fremtidige beslutninger om at købe og bruge medicin, især på stor skala, skal være baseret på et fuldstændigt billede af de beviser, der foreligger både publiceret og ikke-publiceret,« siger Dr. Fiona Godlee. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.