Immunterapi-stof kan måske revolutionere kræftbehandling
Kilde: 
10 oktober 2016

Stoffet nivolumab, der bruges i immunterapi, ændrer muligvis spillereglerne fuldstændig, når det kommer til behandling af kræft. Det viser nye resultater præsenteret på den store kræft-konference ESMO i København, skriver bbc.com.

I et studie af kræft i hovedet og halsen, publiceret i tidsskriftet New England Journal of Medicine, deltog 350 patienter. Patienter med disse to typer kræft har en meget lav overlevelsesrate.

Resultatet viste, at:

 • 36 procent af patienterne, der blev behandlet med immunterapi-stoffet nivolumab, var i live efter et år.
   
 • Det samme gjaldt kun for 17 procent af dem, der blev behandlet med kemoterapi.

Professor Kevin Harrington på Institute of Cancer Research og konsulent på Royal Marsden Hospital i London ledte studiet. Ifølge ham kan nivolumab blive en sand "game-changer" for denne type patienter:

»Dette forsøg viste, at det (nivolumab, red.) i høj grad kan forlænge livet for en gruppe patienter, der ikke har andre behandlingsmuligheder, uden at forringe deres livskvalitet,« siger Kevin Harrington til bbc.com.

Også lovende effekter af nivolumab på nyrekræft

Tidlig data fra et andet studie af 94 patienter med nyrekræft har også vist, at kombinationen af nivolumab og et andet stof kaldet ipilimumab fik patienternes tumorer til at skrumpe:

 • For 40 procent af disse patienter skrumpede tumorerne markant.
   
 • Hver tiende af patienterne havde ingen tegn på kræft tilbage i kroppen efter behandlingen med de to stoffer, mens behandling med standardterapi normalt kun resulterer i, at tumorerne skrumper hos fem procent af nyrekræftpatienterne.

»Det er fantastiske nyheder, at disse resultater indikerer, at vi nu har en ny behandlingsmetode, der kan forlænge livet signifikant, og jeg er ivrig efter at se det komme ind på klinikken så snart som muligt,« tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Derfor virker immunterapi ikke på alle kræftpatienter

Immunterapi virker ved at udnytte kroppens immunsystem til at ødelægge kræftceller. Patienterne oplevede også færre bivirkninger fra immunterapien.

Fordelene var størst hos patienter, der også var HPV-positive (human papillomavirus). Disse patienter overlevede i gennemsnit 9,1 måned med nivolumab og kun 4,4 måneder med kemo.

  Indtil nu er nivolumab kun blevet godkendt til at behandle hudkræft.

  Nivolumab og ipilimumab arbejder begge ved at afbryde de kemiske signaler, kræft bruger til at overbevise immunsystemet om, at det er sundt væv.

  LÆS OGSÅ: Immunterapi revolutionerer kræftbehandling

  LÆS OGSÅ: Derfor er immunterapi til kræftpatienter så effektiv

  Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.