Ibuprofen virker ikke mod rygsmerter og kan skade maven
Kilde: 
03 februar 2017

Antiinflammatorisk medicin, såsom ibuprofen, er ikke meget mere effektivt end placebo til at fjerne rygsmerter, men til gengæld kan det give maveproblemer. Det viser et stort oversigtsstudie fra Australien ifølge The Guardian.

»Disse former for medicin er effektive til at behandle andre lidelser, men for mennesker med rygsmerter, mener vi, at andre behandlinger bør spille en større rollle,« siger lektor Manuela Ferreira fra George Institute for Global Health i Australien til The Guardian.

Hun er hovedforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Annals of the Rheumatic Diseases.

LÆS OGSÅ: Influenza-medicin virker stort set ikke

Oversigtsstudiet medtager tal fra 35 studier med tilsammen 6.065 patienter.

Samlet set finder studiet kun lille eller ingen gavn for patienter med rygsmerter, der tager antiinflammatorisk medicin.

Til gengæld havde patienterne på antiinflammatorisk medicin i gennemsnit 2,5 gange større risiko for at udvikle mavetarm-problemer, såsom mavesår og blødninger.

LÆS OGSÅ: Placebo ændrer hjernen og linderer depression

Men i virkeligheden er det velkendt, at både læger og patienter har tendens til at tro, at medicin imod rygsmerter er mere effektivt, end der er bevis for, fortæller professor Chris Del Mar, der er specialst i evidensbaseret medicin ved Bond University i Australien.

»Det er svært for læger at sige til folk 'Jeg har ikke noget, der kan gøre den store forskel på dine rygsmerter, så bid tænderne sammen, og lev med det,« siger Chris Del Mar til The Guardian.

»Det, folk vil høre, er, 'Nu giver jeg dig nogle piller, og så får du det bedre', så der er en kognitiv bias (skævhed i tænkemåde, red.),« fortsætter Chris Del Mar.

LÆS OGSÅ: Så alvorlige bivirkninger kan smertestillende medicin have

Ifølge Chris Del Mar går 99,9 procent af alle rygsmerter i orden af sig selv.

Alligevel udtrykker han forståelse for, at de mennesker, der har akutte smerter, bare gerne vil have noget, der kan lindre dem.

»Det er en af årsagerne til, at vi har tilbøjelighed til at bruge behandlinger, selvom de ikke virker,« siger Chris Del Mar til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Er effekten af alternativ behandling ren placebo?

LÆS OGSÅ: Folk med rygproblemer har ryghvirvler som chimpanser

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.