Ibuprofen under graviditeten kan føre til astma
Øget rapportering om astma hos børn kan have en sammenhæng med brug af Ibuprofen.

Astma er irriterende og kan være farligt, og nu viser det sig, at det smertestillende middel Ibuprofen, taget under graviditeten, måske kan give barnet astma senere i livet. (Foto: Colourbox)

Astma er irriterende og kan være farligt, og nu viser det sig, at det smertestillende middel Ibuprofen, taget under graviditeten, måske kan give barnet astma senere i livet. (Foto: Colourbox)

Mødre som bruger Ibuprofen under graviditeten rapporterer i større grad, at barnet har astmasymptomer i en ung alder. Det viser et nyt studie ved Universitetet i Oslo.

Studiet lægger sig dermed i kølvandet på nyere danske studier, der viser, at både hovedpinepiller og antibiotika under graviditeten kan give børn astma.

Studiet har undersøgt sammenhængen mellem brug af en del receptfrie lægemidler og aborter, dødfødsler og misdannelser.

Selvom der ikke blev gjort fund, der viser, at lægemidlerne fører til dødfødsler, blev der afdækket flere sammenhænge mellem lægemidlerne, blødninger, hjertefejl og astma.

Ibuprofen påvirker lungerne

I undersøgelsen blev der taget hensyn til andre faktorer som tobak, for tidlig fødsel og astma hos moren. Fostrets lunger er mest følsomme mod slutningen af graviditeten.

Virkestoffet i Ibuprofen har en effekt på lungerne, som hindrer produktionen af nødvendige proteiner. Dette fører igen til, at lungerne er mere følsomme end ellers, og man kan få astma senere i livet.

Voksne med astma anbefales ikke at bruge Ibuprofen hyppigt, da dette kan forværre deres tilstand.

»Ved 18 måneders-alderen ser vi oftere astmasymptomer hos dem, der har brugt Ibuprofen i løbet af graviditeten,« siger Katerina Nezvalova-Henriksen fra Universitetet i Oslo, der står bag undersøgelsen.

Fakta

Om lægemidlerne
NSAIDs – ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler som Ibuprofen og Paracetamol.
Bruges ofte, findes både på recept og receptfrit.
Bruges ved muskel- og knoglesmerter, menstruationssmerter, feber, hovedpine og migræne.
Medicinerne, der blev undersøgt, er Ibuprofen, Diklofenak, Naproxen og Piroxikam.

Hun påpeger, at det er nødvendigt at undersøge, om symptomerne er til stede, når børnene bliver ældre for at kunne sige noget om denne sammenhæng med større sikkerhed.

»Det er vigtigt at huske, at disse kvinder kan være mere påpasselige, noget som fører til højere rapportering af sygdom hos barnet. Der er dog alligevel meget, som tyder på, at der kan være en sammenhæng, så dette må vi se nærmere på,« siger Katerina Nezvalova-Henriksen.

Fraråder brug af Ibuprofen

Seks procent opgiver, at de har brugt lægemidlet Ibuprofen i løbet af graviditeten. Dette er flere end forventet, oplyser Katerina Nezvalova-Henriksen.

»Alle gravide med stærke eller varige smerter bør gå til lægen. En del gravide tænker, at lægemidler, der ikke er receptpligtige, er mere sikre. I stedet for at gå til lægen, bruger de så disse lægemidler.«

»Lægen ved, hvad der er galt med dig og hvor du er i graviditeten. Han kan derfor give anbefalinger om, hvad der er sikkert,« siger hun.

Der er andre lægemidler, som Paracetamol, som er førstevalget til at lindre smerter hos gravide. De tre sidste måneder kan Ibuprofen påvirke fostrets hjerte ud over at øge sandsynligheden for at få astma senere i livet.

Der er fortsat en antaget risiko for spontanabort ved brug af Ibuprofen i løbet af de tre første måneder af graviditeten.

Lav fødselsvægt og blødninger

Kvinder, der er syge, og som har brugt Ibuprofen, rapporterer oftere, at barnet har en lavere fødselsvægt. Det er usikkert, om det er Ibuprofen eller sygdom, som fører til den lavere fødselsvægt, men det antages at være sygdommen snarere end medicinen.

En stor undersøgelse i Norge har undersøgt mulige bivirkninger på fostre ved almindelig håndkøbsmedicin. (Foto: Colourbox)

»Jeg tror, at man bør tage medicinen, som man får på recept af lægen. Hvis man er bekymret, kan man opfordre til en diskussion om problemet eller henvende sig til giftinformasjonssentralen (svarer til den danske giftlinjen ved Bispebjerg hospital, red.).«

»Man bør opsøge en læge og ikke selvmedicinere sig. Man må ikke være bange for at bruge medicin eller følge anbefalinger fra lægen. Ubehandlede sygdomme kan være lige så slemt,« mener Katerina Nezvalova-Henriksen.

For lægemidlet Diklofenak blev der fundet en stigning i tilfælde af blødninger i slutningen af graviditeten og efter fødslen.

»Gravide bør derfor ikke bruge dette lægemiddel,« siger Katerina Nezvalova-Henriksen.

Ibuprofen-studie med tusindvis af kvinder

Dette studie er en del af den norske mor og barn-undersøgelse. 90.415 kvinder var med i studiet, og det er dermed blandt de største undersøgelser på dette område.

Undersøgelsen blev foretaget i samarbejde med Folkehelseinstituttet og St. Olavs Hospital i Trondheim. Det var fire almindelige smertestillende lægemidler, der blev undersøgt.

Katerina Nezvalova-Henriksen understreger, at selvom der er fundet flere interessante sammenhænge, er der behov for at foretage yderligere undersøgelser.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.