Ibuprofen kan skade mænds hormonsystem
14 unge mænd, der i et forsøg tog det smertestillende lægemiddel ibuprofen i to uger, fik en hormonbalance, der minder om 70-åriges.
smertestillende medicin ibuprofen ipren testosteron hormonsystemet smerter

Ibuprofen, der også sælges under navnet Ipren, ser ud til at kunne hæmme dannelsen af testosteron i tekstiklerne. (Foto: Wikipedia)

Ibuprofen, der også sælges under navnet Ipren, ser ud til at kunne hæmme dannelsen af testosteron i tekstiklerne. (Foto: Wikipedia)

Ibuprofen, som bliver solgt i håndkøb blandt andet under navnet Ipren, kan hæmme testiklernes produktion af testosteron, viser ny dansk-fransk forskning.

På bare to uger kan det smertestillende lægemiddel sætte unge mænds hormonsystem i en tilstand, der minder om den, man typisk ser hos ældre mænd, som danner mindre testosteron i testiklerne, lyder det fra forskerne bag studiet, som netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PNAS.  

»Det er bekymrende, for hos mænd er det meget vigtigt, at testosteron-niveauet ligger på et stabilt niveau. Ellers kan de få problemer for eksempel med muskelopbygningen, humøret og potensen,« siger David Møbjerg Kristensen, der er seniorforsker på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet.

Ibuprofen laver koks i hormonsystemet

David Møbjerg Kristensen er en af hovedkræfterne bag det nye studie, som er lavet i samarbejde med forskere fra Bispebjerg Hospital og det franske Institut for Sund og Sygdom, Inserm (Institut national de la santé et de la recherche médicale).

Forskerne har både lavet et lodtrækningsforsøg og laboratorieforsøg, som viser, at ibuprofen kan hæmme testiklernes evne til at danne testosteron.

Mænds hormonbalance

Mænds kønshormoner, deriblandt testosteron, findes i testiklerne. Hormonerne får kroppen til at udvikle kønsdele og andre både fysiske og psykiske kønskendetegn.

Testiklernes testoteron-niveau skal være stabilt. Hvis niveauet falder, hvilket sker automatisk, når mænd kommer op i aldren, kompenserer hjernen ved at udskille mere af hormonet Lutropin (LH).  

I lodtrækningsforsøget inddelte forskere fra Bispebjerg Hospital 31 mænd mellem 18 og 35 år i to grupper. En gruppe fik 600 milligram ibuprofen dagligt i 44 dage. Den anden gruppe fik placebo. 

Løbende målte forskerne blodets indhold af et særligt signalstof - et hormon kaldet Lutropin (LH) - hos de 31 mænd.

Blodets indhold af Lutropin giver et billede af, hvor meget testosteron der bliver dannet i testiklerne, forklarer David Møbjerg Kristensen: Når testiklerne producerer mindre testosteron end normalt, forsøger hjernen at kompensere ved at udsende større mængder af signalstoffet.

Signalstoffet giver testiklerne besked på at sætte testosteronproduktionen op. Så hvis mænd har en øget mængde Lutropin i blodet, kan det være et tegn på, at testiklernes produktion af testosteron er nedsat.

I forsøget havde de 14 mænd, der fik ibuprofen, et forhøjet niveau af Lutropin i blodet efter bare 14 dage, sammenlignet med placebogruppen.

Hormonsystemet minder om en 70-årigs

Tilstanden, hvor hjernen forsøger at kompensere for et nedsat testosteron-niveau ved at udsende en øget mængde LH, kaldes kompenseret hypogonadisme.

»Normalt ser man kompenseret hypogonadisme hos ældre mænd, for som årene går, begynder testiklerne at producere mindre testosteron,« siger David Møbjerg Kristensen og fortsætter:

»I vores forsøg ser vi, at unge mænd, der tager ibuprofen, kommer i en tilstand, der minder om den, vi ser hos 70-årige. Vi ved endnu ikke, hvad konsekvenserne kan være, og om tilstanden varer ved, efter at man er stoppet med at tage ibuprofen. Det må følgende studier vise.«

ibuprofen smertestillende ipren testosteron hormonsystemet smerter

Forskerne ved ikke, om unge mænd, der tager ibuprofen, tager varig skade af stoffet, eller om hormonsystemet bliver normalt igen, når de stopper med at tage pillerne. (Foto: Shutterstock)

Testikler danner mindre testosteron

I en anden del af det nye studie undersøgte forskere fra det franske institut Inserm, hvordan testiklerne reagerer på ibuprofen.

Det gjorde de ved at analysere testikelvæv blandt andet fra mænd, der lå i koma, fordi de var hjernedøde.

Laboratorieforsøgene viste, at:

  • Testiklernes udskilning af testosteron var nedsat, når mændene havde fået ibuprofen.

  • Ikke kun testosteron, men stort set alle hormoner, som udskilles fra testiklen, blev påvirket af ibuprofen.

Det er første studie af sin art

Cecilia Ramlau-Hansen, der er professor på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed, forsker i, hvordan forskellige stoffer påvirker hormonbalancen og befolkningens reproduktionsevne.

Hun har ikke været involveret i det nye studie, men har læst den videnskabelige artikel.

»Det er et spændende og velgennemført studie, fordi forskerne bruger forskellige tilgange til at undersøge, hvordan ibuprofen påvirker hormonbalancen, og resultaterne af deres forskellige forsøg støtter hinanden,« siger Cecilia Ramlau-Hansen.

En af styrkerne ved studiet er, at forskerne fra Bispebjerg Hospital har lavet et såkaldt randomiseret forsøg, hvor mænd ved lodtrækning er blevet fordelt i to grupper, der enten fik ibuprofen eller placebo. Randomiserede forsøg bliver normalt anset for at være den type forskning, der giver det mest sikre resultat.

Randomiseret forsøg

De sammenhænge, man finder i randomiserede forsøg, bliver normalt anset for mere troværdige, end dem man finder i et såkaldt observationelt registerstudie, hvor forskere analyserer data fra eksempelvis store patientregistre. 

Læs mere om, hvorfor de forskellige typer studier giver forskellige grader af evidens i artiklen Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?  

»Så vidt jeg ved, er det første gang, man har lavet et randomiseret forsøg, hvor man tester, hvordan ibuprofen påvirker hormonbalancen. Det har en række metodemæssige fordele,« siger Cecilia Ramlau-Hansen.

Håndkøbsmedicin kan også have bivirkninger

En ulempe er dog, at forsøget ikke er særligt stort, påpeger Cecilia Ramlau-Hansen. Kun 31 mænd har deltaget. 14 af dem fik Ibuprofen. 17 fik placebo.

Desuden siger det nye studie ikke noget om, hvordan ibuprofen påvirker hormonbalancen på lang sigt: Man ved ikke, om de unge mænds hormonbalance vender tilbage til normal tilstand, efter at de har taget ibuprofen i en periode, eller om hypogonadisme-tilstanden er permanent.

Resultatet peger dog på, at man skal være påpasselig med at tage smertestillende medicin i tide og utide, selv om det kan købes i håndkøb, siger både Cecilia Ramlau-Hansen og David Møbjerg Kristensen.

Nogle mennesker, for eksempel gigtpatienter, kan have brug for ibuprofen for at holde smerterne ud, men hvis man har en sportsskade eller hovedpine, bør man nok overveje, om man kan klare sig uden, lyder det.

»Forskning viser, at mange sportsfolk - både professionelle og amatører - tager ibuprofen, hvis de har en skade, men gerne vil fortsætte med at dyrke sport alligevel,« siger David Møbjerg Kristensen.

Resultatet af det nye studie antyder, at det nok er en bedre idé at holde en pause, indtil skaden er helet. For når man dyrker sport, er det særligt vigtigt, at man har en stabil testosteron-balance, da testosteron spiller en vigtig rolle i muskelopbygningen, siger forskeren.

Anden forskning har givet varierede resultater

David Møbjerg Kristensen og kolleger har tidligere vist, at drengebørn har øget risiko for at blive født med misdannelser i kønsorganerne, hvis deres mor har taget smertestillende medicin, der indeholder paracetamol, mens hun var gravid. Det kan du læse om i artiklen 'Hovedpinepiller påvirker fostres testikler'.

Anden tidligere forskning i smertestillende midler og hormonbalance har givet varierende resultater, siger Cecilie Ramlau-Hansen. 

Nogle studier viser, ligesom det nye, at smertestillende medicin som eksempelvis ibuprofen og paracetamol kan forstyrre hormonbalancen og hæmme testiklernes udvikling af testosteron. Der er også studier, som tyder på, at forskellige smertestillende midler kan skade sædkvaliteten.

Anden forskning - for eksempel en stor befolkningsundersøgelse, Cecilia Ramlau-Hansen selv har været med til at lave - har ikke fundet en sammenhæng mellem smertestillende midler og et nedsat testosteron-niveau.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk