Listen over kvinders præventionsmidler tæller lige nu hele 10 tilgængelige typer, heriblandt p-piller, p-stav og spiral.
Hvis mænd vil beskytte sig mod graviditet, er der på kun to valgmuligheder: Kondomet og den meget indgribende sterilisation.
I denne video fra Videnskab.dk's YouTube-kanal Skønhedslaboratoriet kigger vi nærmere på, hvor langt forskningen er kommet med at udvike nye præventionsmidler til mænd. Det gør vi i selskab med et slæng af seks medvirkende kvinder og mænd.
Videoens information kommer fra Jeppe Hald, der er antropolog og projektleder hos Sex og Samfund, og Charlotte Wilken-Jensen, der er leder af Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik og overlæge på Hvidovre hospital.
3 slags mande-prævention på tegnebrættet
Der forskes løbende i nye mandlige præventionsmidler, og Charlotte Wilken-Jensen fremhæver tre større igangværende forskningsprojekter, som blev præsenteret ved en kongres om prævention og reproduktion i Ungarn i maj:
-
Mandlige p-piller: Indeholder det mandlige kønshormon testosteron og kønshormonet gestagen, som påvirker mandens reguleringssystem og bremser udskillelsen af de hormoner, der får ham til at producere sædceller. Det er endnu ikke lykkedes forskerne at bringe mængden af bivirkninger ned på et acceptabelt niveau. Én af bivirkningerne er, at p-pillerne stopper hans naturlige produktion af testosteron, som derfor må tilføres kroppen.
-
Hormon-gel: En gel, som smøres på huden og virker på samme måde som p-pillen ved at gå ind og snyde hormonbalancen, hvorved sædproduktionen stoppes. Et af problemerne med denne metode er, at ikke al gelen trænger ind i huden, og at den overskydende gel dermed risikerer at påvirke andres hormonbalancer også, hvis de kommer i nærheden.
-
Gel-prop: Endnu en gel, der i stedet kan sprøjtes op i sædlederen på bagsiden af pungen, hvor den danner en prop, der forhindrer sædcellerne i at passere. Her kan den sidde i 2 år og kan nemt opløses igen med et serum, som ligeledes sprøjtes ind i sædlederen. Indtil videre er metoden dog kun testet på aber. Læs om et konkret studie af gelprop til aber i denne artikel.
Skønhed og kemi på YouTubeSkønhedslaboratoriet er Videnskab.dk's YouTube-kanal om skønhed og videnskab.
Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge.
Kanalen er en del af et større projekt, YouKnowHow, som er støttet af Nordea-fonden.
Men udsigterne er lange. Selv hvis nogle af metoderne viser sig at være holdbare, er prognosen for forskningsprojekterne ifølge Charlotte Wilken-Jensen, at vi muligvis vil begynde at se færdige resultater omkring 2030.
Magt til mænd – eller unødig risiko?
Hvis vi lige for en stund forestiller os, at nogle af de nye præventionsmetoder var en realitet – hvordan vil mændene så tage imod idéen om eksempelvis at spise p-piller?
»'Empowerment', tænker jeg. Så kan manden endelig tage kontrol over sin egen virilitet,« siger en af de medvirkende mænd i videoen.
Så på den ene side kan man altså opfatte mandlige p-piller som et middel for manden til at tage kontrol over sit sexliv. For andre kan det virke som en unødig risiko at skulle indtage en pille hver dag, som er med til at snyde hormonbalancen – ligesom kvinder har gjort det i årtier:
»Bare fordi der er en risiko forbundet med de p-piller, som kvinder tager, så har jeg jo ikke lyst til at tage den samme risiko.«
»Så er det bare begge køn, der bliver lige 'dårligt' stillet, hvor det jo helst skulle være sådan, at de blev lige godt stillet.«
Se med i videoen for at høre flere af de medvirkende kvinder og mænds gode input og blive klogere på de forskellige præventionsmetoder.