Hvorfor virker vand ikke mod chili?
Byt vandflasken ud med et glas mælk, hvis du vil slukke branden i din mund efter en ordentlig omgang chili.

I videoen her kan du på under to minutter finde ud af, hvorfor chili er så pokkers stærkt, og hvordan du bedst slukker branden i din mund. Selv tak. (YouTube: Videnskab.dk / Kristian Højgaard Nielsen)

I videoen her kan du på under to minutter finde ud af, hvorfor chili er så pokkers stærkt, og hvordan du bedst slukker branden i din mund. Selv tak. (YouTube: Videnskab.dk / Kristian Højgaard Nielsen)

Du kender den helt sikkert. 

Den brændende fornemmelse, som kan hvine helt ud i ørerne, hvis aftensmaden har fået et lidt for stort pift af chili.

Har du også prøvet at slukke branden med et stort glas vand?

I virkeligheden er det ikke den bedste og mest effektive løsning.

For vand fjerner ikke chili-branden fra din stakkels mund. 

Hvordan det kan være, har forskerne en god forklaring på.

Den kan du få på under to minutter i videoen ovenfor. Det er anden udgave af det nye 'Spørg Videnskaben'-videoformat, som du finder på Videnskab.dk's YouTube-kanal.

Og frygt ej; der er heldigvis noget, du kan stille op, hvis du har været lidt for frisk med den stærke frugt.

Spørg Videnskaben - nu med video!

Spørg Videnskaben er Videnskab.dk's populære brevkasse.

Og som noget nyt besvarer vi også spørgsmål i form af korte Spørg Videnskaben-videoer.

Du kan stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Chili smager ikke stærkt - det gør ondt 

For at bekæmpe sin fjende, må man først lære den at kende, og derfor skal vi lige have styr på, hvorfor chili overhovedet er stærk.

Chili indeholder stoffet capsaicin, og det er det stof, der kan give den brændende fornemmelse i munden. 

Det findes naturligt i mange plantearter, og vi kender det altså især fra peberfrugter og chili.

Når vi spiser chili, binder capsaicinen sig til smertenerverne på tungen. 

Frugten aktiverer altså vores smertesystem og ikke vores smagsløg.

Derfor er det faktisk heller ikke helt rigtigt, når vi siger, at chili smager stærkt.

Capsaicinen i chili giver nemlig nærmere en smerte i munden end en smag.

Egentlig er capsaicin en gift.

Men det findes i så små mængder i fødevarer, at det ikke er farligt for os at spise.

Mængden af capsaicin i den chili, du har puttet i din chili con carne, har dog betydning for, hvor stort et flammehav, du mærker i munden.

Scoville-skalaen

Styrken af en chili måles på Scoville-skalaen.

En almindelig grøn peberfrugt svarer til 0 Scoville Heat Units

En jalapeno har en styrke på 2.500-8.000 Scoville Heat Units.

Og den berømte og berygtede Carolina Reaper-chili ligger på utrolige halvanden million scoville.

Sluk branden med mælk

Grunden til, at vand ikke kan redde din chili-mund, er, at vand ikke kan opløse capsaicin.

Hvis du drikker vand efter at have spist chili, vil capsaicinen altså bare blive siddende i munden i stedet for at blive skyllet væk.

Hvis du vil af med den brændende fornemmelse, er det en meget bedre idé at bælle et ordentligt glas mælk.

Capsaicin er nemlig et meget fedtopløseligt stof.

Og mælken indeholder masser af fedt-molekyler, som capsaicinen kan binde sig til.

Du kan selvfølgelig også indtage noget andet, som indeholder meget fedt.

Men det er bare ikke særlig lækkert at drikke madlavningsolie.

Vand kan gøre det hele værre

Der er altså god grund til at vælge et andet våben end vand i kampen mod din chili-mund.

Og fordi vand ikke kan opløse capsaicin, kan du faktisk gøre det hele meget værre, hvis du alligevel vælger at drikke vand ovenpå en omgang chili.

For så vil du bare sprede capsaicinen endnu mere rundt i din mund og aktivere flere af de små smertenerver.

Capsaicin gør samtidig smertenerverne midlertidigt mere følsomme.

Kort tid efter, du har spist chili, kan det altså også gøre ondt at drikke og spise noget, som normalt ikke igangsætter smertesystemet.

Især hvis det, du indtager, er varmt.

Capsaicinen sætter sig nemlig på de samme nervefibre, som også medierer varmesmerte.

Varmt og lunkent vand er altså værre end koldt vand efter en omgang chili.

Men uanset temperaturen på vandet vil du formentlig bare opleve, at branden forbliver eller forværres.

Så husk: Mælk og andre fedtholdige sager er dine bedste venner i kampen mod en ordentlig omgang chili-mund.

Ovenstående er skrevet på baggrund af to tidligere artikler på Videnskab.dk, som besvarer læserspørgsmål indsendt til Spørg Videnskaben-brevkassen. Den ene artikel besvarer, hvorfor stærk mad brænder mere, når man drikker vand, mens den anden undersøger, hvorfor mælk hjælper på chili.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.