Hvorfor vil unge piger ligne Barbie?
Barbiedukkens krop blev aldrig designet til at være realistisk. Alligevel stræber unge piger efter at opnå kropsproportioner som den lille plastikdukke. Spørg Videnskaben undersøger 'Barbie-syndromet'.
Ung barbie-lignende kvinde (Valeria Lukyanova) poserer i lyserød bikini på en strand

Ukrainske Valeria Lukyanova stræber efter at blive en tro kopi af Barbie. Hendes taljemål er på 50 cm, hvilket ligger skræmmende tæt på Barbies, der i menneskestørrelse ville svare til 40 cm. (Foto: Valerias Facebook-profil)

Ukrainske Valeria Lukyanova stræber efter at blive en tro kopi af Barbie. Hendes taljemål er på 50 cm, hvilket ligger skræmmende tæt på Barbies, der i menneskestørrelse ville svare til 40 cm. (Foto: Valerias Facebook-profil)

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Barbie ligner ikke en rigtig kvinde. 

Det skyldes simpelt nok, at det skal være nemt at klæde hende af og på, og at mødre skal kunne lade deres Barbie-udklædninger gå i arv til deres døtre, fortalte chefdesigneren for Barbie Kim Culmone i et stort interview med Fast Company for nylig.

Barbies krop blev med andre ord aldrig designet til at være realistisk.

Alligevel dukker 'Barbie-idealet' ofte op i samtaler om skønhed og kropsidealer, og for nogle er hendes proportioner noget nær det ypperste, en ung kvinde kan drømme om.

Men hvorfor skulle man ville ligne en dukkefigur, som ikke har noget med virkeligheden at gøre?

Det har en af Videnskab.dk's videbegærlige læsere undret sig over:

»Jeg har læst om en ung, ukrainsk pige, som vil ligne Barbie, og som går på alskens vanvittige kure for at opnå sit mål. Og hun er tilsyneladende ikke den eneste. Det er skræmmende, men samtidig undrer jeg mig også over, hvorfor sådan et ønske opstår. Kan I ikke dykke ned i videnskaben på området? Hvis det da findes?« skriver vores læser Rikke Gjøl Mansø i en mail til Spørg Videnskaben.

Og det er da lige, hvad vi kan. Vi går straks på jagt.

Barbie-proportioner er ikke menneskelige

Den ukrainske pige, som Rikke refererer til, hedder Valeria Lukyanova.

Hvis Barbie var virkelig...
  • Ville hendes hoved være ca. 5 centimeter bredere end den gennemsnitlige amerikanske kvindes.
  • Ville hun kravle rundt på alle fire, fordi hendes ankler er så tynde og hendes fødder på størrelse med et barns.
  • Ville hun ikke have plads til sine organer – særligt lever og tarm ville være umulige at passe ind, eftersom hendes talje er omkring 10 centimeter smallere end hendes hoved.
  • Ville hun være et sted mellem 2 og 3 meter høj. Barbies ben er 50% længere end hendes arme, hvilket er 30% mere end de gennemsnitlige kvindeben i virkeligheden.
  • Ville hun veje omkring 50 kilo og ikke have menstruation.

Valerias målrettede forsøg på at komme til at ligne Barbie har bragt hende massiv medieomtale – og med et taljemål på 50 centimeter er hun da også kommet skræmmende tæt på:

Barbies taljevidde ligger på 16 inches, hvilket svarer til lige omkring 40 centimeter.

Men det ér næsten en umulig opgave, Valeria har sat sig selv, fortæller ph.d. og postdoc Mia Lichtenstein:

»Barbie er ekstremt slank, hun har store bryster og meget lange arme og ben. Hendes dimensioner er absolut ikke normale for et menneske,« siger Mia Lichtenstein, som arbejder ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet og Psykiatrien i Region Syddanmark og blandt andet har forsket i træningsafhængighed.

Barbies proportioner er helt ude af trit med virkeligheden, understreger Mia Lichtenstein, som arbejder med unge mennesker, der lider af spiseforstyrrelser, til hverdag.

Hun har ikke selv forsket direkte i 'Barbie-syndromet', men er til gengæld lige kommet hjem fra en stor konference, som handlede om unges kropsbilleder og selvopfattelse.

Barbie ville mangle leveren og kravle rundt

I 1996 udførte en gruppe australske forskere en undersøgelse, hvor de kunne konstatere, at det er de færreste kvinder, der kan prale af – eller græmmes ved – at komme i nærheden af Barbies mål.

Ved at oversætte Barbies højde og øvrige kropsproportioner til virkeligheden og sammenligne disse med en gruppe virkelige australske kvinder, kunne de med en vis statistisk sandsynlighed fastslå, at det er omkring 1 ud af 100.000 kvinder, der har noget lignende Barbies mål.

Lidt mere realistisk er det tilsyneladende at komme til at ligne Barbies udkårne, Ken, som amerikaneren Justin Jedlica stræber efter (se billedet længere nede i artiklen).

1 ud af 50 mænd kan ifølge undersøgelsen bryste sig af at have et fysisk ydre, der kommer tæt på Barbies mandlige modstykke.

Grafik over Barbies kropsmål

Livet ville være svært for Barbie, hvis hun levede i virkeligheden. Hun ville blandt andet være tvunget til at kravle rundt på alle fire. (Grafik: Videnskab.dk)

I illustrationen til højre kan du se, hvordan Barbies proportioner ville gøre livet til noget af en udfordring for et virkeligt menneske.

Hendes taljemål ville blandt andet tvinge hende til at skille sig af med et par organer, alt imens hendes tynde ankler og børnefødder ville nødsage hende til at kravle rundt på alle fire.

Man skal dog aldrig sige aldrig – verdensrekorden for verdens mindste talje ligger faktisk på 38 centimeter. For nu - i faktaboksen længere nede kan du læse om den 24-årige tysker, som har sat sig for at slå rekorden.

Er det et misbrug at ville ligne Barbie?

For ukrainske Valeria Lukyanova er vejen til målet om at komme til at ligne en Barbie lige nu brolagt med lys. Og luft.

Det er nemlig de to ting, hun drømmer om at komme til at leve af med tiden. I februar måned meldte hun officielt ud til sine fans, at hun var begyndt at følge en tankegang ved navn 'breatharinisme', som netop går ud på at leve uden mad.

Dén absurde udmelding møder genklang hos Mia Lichtenstein, som ofte møder anorektiske piger i sit daglige virke.

»Det kunne være talt direkte ud af én af dem, at de kun ville leve af luft og lys, selvom det selvfølgelig er langt fra virkeligheden. De her unge pigers strategi i livet er at indtage så lidt som muligt, og de tænker, at 'bare min krop ser ud på en særlig måde, så bliver jeg lykkelig'.«

Forskerens kollega, klinisk lektor og overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser på Odense Universitetshospital René K. Støving, bakker hende op.

Selvom en pige som Valeria selv påstår, at hun ikke lider af en spiseforstyrrelse, mener han, at unge pigers besættelse af at komme til at ligne en plastikdukke kan sidestilles med et misbrug.

Lige så blank som Barbie
  • Amerikanske Blondie Bennet har taget sin Barbie-besættelse skridtet videre end det rent kropslige. Hun er begyndt at gå til hypnoterapi for at sænke sin IQ. Hun ønsker - med egne ord – at blive 'lige så blank som Barbie'.
  • I starten af 2014 trak Apple en app med navnet 'Barbie Plastic Surgery App' tilbage. Den gik ud på, at man kunne skære i og operere på en overvægtig kvindekrop, indtil den lignede Barbie.

»Man kan kun komme tæt på at se sådan ud, hvis det styrer rigtig meget af ens liv. Det er en tvangspræget tilværelse, og jeg mener i høj grad, at man kan kalde det et misbrug.«

Ønsket om hvepsetalje har negativ drivkraft

Som Rikke påpeger, er Valeria Lukyanova ikke den eneste, der har sat sig for at ville ligne legetøjets svar på Angelina Jolie.

Olga Oleynik, på nettet bedre kendt som Valerias tvilling eller 'Dominica', har ligeledes viet sit liv og sin krop til at blive en levende Barbie.

Det samme gælder den amerikanske Blondie Bennet, som har brugt mange millioner – primært doneret af mandlige fans – på plastikoperationer for at få Linse Kessler-lignende bryster, en hvepsetalje og Botox-sprængklare læber.

Mia Lichtenstein mener, at tanken om, at et særligt fysisk ydre vil gøre pigerne lykkelige, udspringer fra en enorm utilfredshed med dem selv.

»Det handler i bund og grund om, at de ikke holder af sig selv, og det en ekstremt negativ drivkraft. Jeg tror ikke, at der er nogen af de her Barbie-piger, der har verdens største selvværd.«


I denne video kan du se en række før og efter-billeder af Valeria, som påstår kun at have fået én plastikoperation og ellers have opnået sin udseende gennem strenge diæter.

Barbie-pigerne henter selvværd på nettet

Men selv hvis det til tider kniber med selvværdet, er der masser af opbakning til Barbie-projekterne at hente på de sociale medier.

Fire mennesker, der gennem plastikoperationer og træning ønsker at ligne en Barbie-dukke

Fra venstre ses: Valeria Lukyanova, Justin Jedlica (som forsøger at komme til at ligne Barbies udkårne Ken), Dominika Myslivcová (Valerias 'åndelige' søster) og Blondie Bennet.

Mens Blondie Bennet henter donation efter donation til at få udført sine operationer, så har Valeria over en million følgere på Facebook.

Korset-pigen Michele Köbke, som stræber efter at få verdens mindste talje (se faktaboksen længere nede), får ligeledes spandevis af opmuntrende kommentarer fra folk, der lykønsker hende med den foreløbige præstation.

Og her findes en del af forklaringen på pigernes Barbie-drømme nok også, mener Mia Lichtenstein.

»Når man først er inde i subkultur, hvor man er enige om, at det er fint at have ekstreme kropsbilleder og leve på ekstreme måder – hvor det er socialt accepteret – så bliver man påvirket, og ens kropsbillede bliver mere og mere negativt,« siger hun og fortsætter:

»Undersøgelser viser, at unge bliver enormt påvirket af hinanden og smitter hinanden.«

 

Rene K. Støving mener da heller ikke, at det er Barbie i sig selv, der giver pigerne deres ønske om at opnå urealistiske kropsproportioner.

»Jeg tror, at der bliver fokuseret for meget på Barbie, medierne og modebranchen som årsag til spiseforstyrrelser som for eksempel anoreksi. Det er rigtigt, at det er typisk anorektisk at ville ligne Barbie, men anoreksi har eksisteret siden middelalderen, og der fandtes altså ikke Barbie-dukker.«

Verdens mindste talje


I øjeblikket er den 24-årige tysker Michele Köbke godt i gang med at slå World Guiness Rekorden i verdens mindste talje.

Ved hjælp af et korset, som hun har båret dag og nat i snart fire år, er hun gået fra et taljemål på 63 til omkring 40 centimeter.

Til gengæld kan hun ikke længere spise almindelige portioner mad eller bevæge sig ordentligt rundt uden sit korset.

Se en video med Michele Köbke.

Biologi og psykologi hænger sammen

For at undersøge, om hønen eller ægget – Barbie eller Barbie-idealet – kom først, udsatte et forskerhold i 2006 en gruppe 5- til 8-årige piger for billeder af en Barbie-dukke eller en Emme-dukke, som er udviklet som et alternativ til Barbie.

Emmes proportioner svarer til en amerikansk størrelse 16, hvilket er en størrelse 40-42 i danske forhold (altså en sund og rask kvindekrop, eventuelt udstyret med et par kærlighedshåndtag). En sidste gruppe piger fungerede som kontrolgruppe.

Pigerne, som var blevet præsenteret for Barbie-billederne, gav efterfølgende udtryk for at have dårligere selvværd samt et større ønske om at blive tyndere sammenlignet med de to andre grupper.

Det gjaldt dog kun for de yngste piger. Effekten så ud til at tage af, jo ældre pigerne var, og i den ældste gruppe var der ikke længere nogen forskel på, om de havde kigget på Barbie- eller Emme-billeder.

Forskerne konkluderede, at en tidlig eksponering for usunde kropsidealer muligvis kan være medvirkende til, at unge piger får beskadiget deres kropsopfattelse og får en øget risiko for at udvikle spiseforstyrrelser.

Rene K. Støving er dog overbevist om, at der er mere end én årsag til, at spiseforstyrrelser udvikler sig. Han tror blandt andet, at en del af forklaringen skal findes i vores gener.

»Jeg tror, at Barbie ser ud, som hun gør, fordi de unge piger gerne vil være tynde – ikke omvendt. De sværeste tilfælde af anoreksi er så påfaldende ens, at der også må være noget biologi i det, og jeg tror i det hele taget, at man skal passe på med at opdele biologi og psykologi. De to ting hænger sammen.«

Barbie-dyrkelse er ikke vejen til et lykkeligt liv

Ud over vores genetiske materiale afhænger meget selvfølgelig også af de omgivelser, man vokser op i, fortæller Mia Lichtenstein.

Er man i et idrætsmiljø, hvor alle træner meget, eller vokser man op i en familie, hvor man går ekstraordinært meget op i krop og mad, så vil dét være med til at danne grundlaget for ens opfattelse af 'normalt'.

Om 'Barbie'


Fænomenet ’Barbie’ opstod i 1959.

Den amerikanske forretningskvinde Ruth Handler observerede, at hendes datter under leg ofte gav sine dukker voksenroller, men at dukkerne samtidig lignede nyfødte.

Ruth lagde to og to sammen: Der måtte være et hul i markedet.

Og ganske rigtigt; i løbet af det første år alene blev Barbie-dukken solgt i 350.000 eksemplarer.

Omvendt er der også nogle beskyttende faktorer i forhold til at gå fri af en spiseforstyrrelse, fortæller hun:

»Er man personlighedsmæssigt robust, rimelig kvik og velfungerende og har nogle gode og nære relationer, så er det mindre sandsynligt, at man udvikler en usund indstilling til sin krop.«

Og for Mia Lichtenstein er der ingen tvivl om, at Barbie-pigernes kropsdyrkelse hverken er sund eller vejen til et lykkeligt liv:

»Ofte er det jo sådan, at selvom man taber sig, så bliver man aldrig tilfreds. Jeg har aldrig oplevet nogen, der blev lykkelige af det.«

For Barbie-pigerne er der dog ingen tvivl om, at lykken ligger i kærligheden til barndommens 29,21 centimeter høje og 205,5 gram tunge pilot, dyrlæge, aerobic-instruktør, yoga-lærer, kirurg, brandmand, politimand, astronaut og McDonalds-ansatte dukke.

Vil Blondie Bennet få penge til sin sjette brystoperation? Vil Valeria nå sit mål om at leve udelukkende af lys og luft? Og vil det i så fald gøre dem lykkelige? Det vil fremtiden vise.

Spørg Videnskaben takker af for denne gang og sender vores læser Rikke en rigeligt stor T-shirt, som hun kan vokse i, hvis hun lyster. Vi takker desuden Mia Lichtenstein og Rene K. Støving for at stille deres store videnskatalog til rådighed.

Hvis du selv har et spørgsmål til videnskaben, kan du sende det til sv@videnskab.dk. Du kan også snyde og selv gå ind og købe den populære Videnskab.dk-T-shirt her.

 
Den levende Barbie

'Den levende Barbie', Valeria Lukyanova, har i skrivende stund 1.104.956 'synes godt om' på Facebook.

Valerias taljemål skulle efter sigende ligge på omkring 50 centimeter, men hendes fans skriver flere steder, at det i dag er endnu lavere, eftersom man kan se hendes ribben på de nyeste billeder. Hun 'opnår' sin timeglas-figur gennem strenge diæter.

28. februar 2014 meddelte hun omverdenen, at hun nu har helliget sig den såkaldte 'breatharianisme'-tankegang, som går ud på at indtage så lidt føde og drikke som muligt – helst ingenting. Valeria håber i sidste instans at kunne ernære sig af luft og lys alene, men skrev for nylig på sin Facebook-profil, at hun var kommet til at spise en burger.

Valeria har tidligere været igennem adskillige andre kure – hun har blandt andet været vegetar, i andre ombæringer udelukkende levet af kød og en overgang forsøgt kun at spise flydende føde.

Hun erklærer selv, at hun er totalt besat af at ligne den velkendte Barbie-dukke, og at hun vil gå til ekstremer for at opnå sit mål.

Valeria er født 23. august 1985 og er altså i dag 28 år gammel.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk