Hvorfor stopper kropsbehåringen med at gro?
CLASSIC: Hår på hovedet bliver længere og længere, hvis man ikke klipper det. Men hår på kroppen stopper med at vokse, når det når en vis længde. Hvorfor denne forskel?
Hvorfor stopper kropsbehåring med at gro vokse

Når man fjerner kropsbehåring, vokser det hurtigt frem igen, men væksten stopper når håret er 2-3 centimeter langt - hvorfor? (Foto: Shutterstock)

Når man fjerner kropsbehåring, vokser det hurtigt frem igen, men væksten stopper når håret er 2-3 centimeter langt - hvorfor? (Foto: Shutterstock)

»Før en operation for nyligt skulle jeg intimbarberes - hvilket jo slet ikke er usædvanligt for de fleste, selv uden forestående operation. Ganske få uger efter er der allerede fin, ny vækst,« deler en af vores læser Peter Krogh.

Barberer eller klipper man sig, gror kropsbehåringen lynhurtigt frem igen, men hvis man lader være, vokser det meget langsomt og stopper tilsyneladende på et tidspunkt.

Det fik Peter Krogh til at undre sig:

»Slides håret ned, eller stopper væksten simpelthen, når det når en vis længde? Med andre ord: Ved håret, hvor langt det er? I givet faldt hvordan?« spørger han.

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden 'genudgiver' vi artikler fra arkivet i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 10. august 2010.

Hår vokser i faser

Morgenhår kan lade til at have sin egen vilje, men selv om tanken om intelligent hår er besnærende, bliver den teori hurtigt afvist af videnskaben.

»Nej, hår 'ved' ikke, hvornår det skal stoppe med at gro,« svarer retsmediciner ved Københavns Universitet Steen Holger Hansen.

Som retsmediciner er det vigtigt at have en viden om hår, da det kan være med til at identificere ofre og gerningsmænd.

»Hår har en aktivfase og en hvilefase. I den aktive fase kan håret gro i to til seks år. Derefter går det over i hvilefasen, hvor hårvæksten stopper og håret slides væk, når vi reder det,« forklarer han.

Kropsbehåring har kortere aktivfase

Steen Holger Hansen fortæller om en undersøgelse, der har vist, at 45 procent af underbenets hår var i aktivfasen, mens 55 var i hvilefasen.

Men frisørbesøg og barbering gør, at vi ikke lægger mærke til forskellen på hår i aktivfasen og hvilefasen.

Kropsbehåringen bliver desuden slidt af, når hår i hvilefasen gnider mod indersiden af tøjet.

»Enten har den korte kropsbehåring en kortere aktivperiode, eller også har den type hår en langsommere vækst end ansigtsbehåringen,« forklarer Steen Holger Hansen.

Hvorfor stopper kropsbehåring med at gro vokse

Hårsække er aktive i 2-6 år ad gangen. Derefter går de over i hvilefasen, hvor væksten stopper, og håret med tiden slides væk. (Foto: Shutterstock)

Afviser hårmyte: Dødes hår vokser ikke

Hårmyter er der masser af. En af dem er, at håret og skægget fortsætter med at gro efter døden.

Det er ikke rigtigt. Hår vokser ikke efter døden.

»En mand kan barbere sig glat som en barnenumse, hvis han dør lige efter, vil kæresten næste morgen kunne mærke skægstubbe. Men det skyldes ikke hårvækst, men derimod indtørring af huden over hårene,« forklarer Steen Holger Hansen.

Desuden har hvert hår en lille muskel. Det er dét, der gør, at hunde kan rejse børster, og vi kan få gåsehud. Disse muskler får også rigor mortis, eller dødstivhed, som skubber skægget ud over hudniveau,« siger han.

Således oplyste siger Spørg Videnskaben tak til Peter Krogh for spørgsmålet.

Har du selv et spørgsmål, du har gået og undret dig over, så send det til sv@videnskab.dk.

I Spørg Videnskabens arkiver kan du også læse flere gode svar på alverdens spørgsmål, vi allerede har kastet os over.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.