Hvorfor sover jeg så godt midt på dagen?
En læser spørger, hvorfor han sagtens kan tage en lur midt på dagen, mens det nogle gange kniber med at falde i søvn om aftenen. Vi snakker med en søvnforsker om problemet.
kvinde sover til middag hvor er det nemmere end at sove om aftenen

En lur midt på dagen kan modvirke stress, gøre dig friskere og styrke immunforsvaret. Dog skal luren ikke vare for længe. (Foto: Shutterstock) 

En lur midt på dagen kan modvirke stress, gøre dig friskere og styrke immunforsvaret. Dog skal luren ikke vare for længe. (Foto: Shutterstock) 

Jon er frustreret.

Han synes, at hans krop ikke helt vil, hvad han selv vil.

Når Jon gerne vil være frisk midt på dagen, bliver han træt og har lyst til en lur. Om aftenen, når han skal sove, vil hans krop til gengæld det stik modsatte, og Jon ligger vågen et godt stykke tid, inden han endelig falder i søvn langt ud på natten.

Træt og træt af det hele har Jon sat sig til tasterne i de sene aftentimer for at få et videnskabeligt svar på problemet.

»Jeg har meget nemt ved at falde i søvn midt på dagen og sover også godt, men når jeg skal sove om aftenen, flyver mine tanker rundt, og jeg kan slet ikke sove. Hvordan kan det være?« skriver Jon i en mail til Spørg Videnskaben.

Vi kan gå glip af de bedste søvnmuligheder

For at kunne besvare Jons spørgsmål bedst muligt har vi ringet til en mand, der ved noget om sagen.

Poul Jennum er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og forsker i søvn og søvnmedicin.

Fem årsager til at søvn er godt

Ifølge Poul Jennum påvirker søvnen fem faktorer:

  • For det første nedbryder kroppen adenosin under søvn, så Jon føler sig frisk igen, når han vågner.
  • For det andet ophober kroppen affaldsstoffer, som bliver renset ud af kroppen under søvn.
  • For det tredje har hjernen brug for at lagre de informationer, som Jon har fået i løbet af dagen – inklusiv informationerne i denne artikel om søvn – og det sker, når han sover.
  • For det fjerde har kroppen brug for hvile, da immunforsvaret samtidig får slappet af.
  • For det femte skal niveauerne af en lang række molekyler, herunder hormoner, rebalanceres i hjernen, hvilket også sker under søvn.

Ifølge søvnforskeren kan der være flere forskellige årsager til, at Jon ikke kan falde i søvn om aftenen. Den ene kan være, at Jon simpelthen misser de indlagte vinduer for søvn, der findes i løbet af dagen.

»Der findes nogle 'windows of opportunity' om eftermiddagen og om aftenen, hvor vi har lettest ved at falde i søvn. Det er årsagen til, at mange mennesker måske har svært ved at holde sig vågen om eftermiddagen, når gæsterne lige er kommet, og at de til gengæld er helt friske senere hen på aftenen, hvor gæsterne skal til at gå,« siger Poul Jennum og fortsætter:

»På samme måde, som vi kommer over trætheden om eftermiddagen, kan vi komme forbi vinduet om aftenen, og så ligger man der og vender og drejer sig i sengen for at falde i søvn,« siger Poul Jennum.

Flere årsager til søvnløshed

Der kan som sagt være flere årsager til, at Jon ikke kan falde i søvn om aftenen, hvor den ene altså er, at han misser mulighedernes vindue ved at holde sig vågen alt for længe.

Andre muligheder kan være, at han ligger i sengen og kigger på sin mobiltelefon, hvilket kan være med til at forstyrre den indre døgnrytme gennem det blå lys, som skærmen udsender.

Det kan du blandt andet læse mere om i artiklen 'Derfor er skærmlys ikke godt for din søvn'.

Måske er problemet, at Jon drikker for meget kaffe om aftenen og fylder sig selv med koffein, eller det kan også være, at han har 'meget om ørerne', så tankerne vælter frem lige inden nattetid.

Om det er det ene eller det andet, må Jon selv afgøre, men derfor skal han ikke snydes for indsigt i, hvordan søvn ellers fungerer.

Det kan være, at han på den baggrund kan finde ud af, hvorfor det er lettest for ham at falde i søvn midt på dagen og ikke om natten.

Forskellige kræfter indvirker på søvn

Når vi taler om søvn, beskriver vi den ifølge Poul Jennum bedst med det, forskere kalder for to-proces-modellen.

To-proces-modellen er en videnskabelig model for, hvordan to modsatrettede kræfter indvirker på vores trang til at sove.

Den ene proces er døgnrytmen, som i to-proces-modellen hedder proces C. Den får os til at vågne friske og veludhvilede om morgenen og giver os energi i den første del af dagen. Det kan du læse mere om i artiklen 'Forsker: Derfor er det bedst at træne om morgenen'.

Den anden proces er opbygningen af små molekyler i kroppen, som gør os mere og mere trætte, eftersom dagen skrider frem. Denne proces bliver kaldt for proces S.

Døgnrytmen er fastlagt i hypotalamus

Kigger vi på døgnrytmen/proces C først, er den reguleret af en urkraft, som findes i alle levende dyr.

søvnløshed middagslur ur seng aften

Hvis Jon ikke kan sove om aftenen, kan det skyldes, at han drikker kaffe for sent, kigger på sin mobiltelefon eller 'har for meget om ørene'. Men det kan også være, at han er gået for sent i seng og derfor har passeret sit søvnvindue. (Foto: Shutterstock)

I hypotalamus i hjernen finder vi det cirkadiske ur, der uafhængigt af nattesøvn regulerer kroppens søvnmønstre.

Det vil sige, at det cirkadiske ur konstant sørger for, at Jon følger et specifikt mønster for søvn og vågenhed, som varer præcist 24 timer. Med lidt finere ord hedder det 'cirkadiske rytmer'.

De cirkadiske rytmer er gennem kemiske og elektriske signaler ansvarlige for at regulere blandt andet søvnmønstre, kropstemperatur, hjerneaktivet, hormonproduktion og sult.

Uanset hvor meget Jon har sovet natten i forvejen, sørger det cirkadiske ur for at holde ham fast i en døgnrytme, hvor han vågner om morgenen og bliver friskere og friskere i løbet af dagen.

På et tidspunkt om eftermiddagen sørger det cirkadiske ur også for, at det tingene begynder at gå den anden vej, indtil Jon sent om aftenen lader sig overmande af søvn.

Det hele foregår i taktfaste slag som efter en metronom, hvilket blandt andet også er årsagen til, at jetlag kan ødelægge enhver god nattesøvn.

Opbygning af stoffer gør Jon søvnig

Proces S virker modsatrettet i forhold til døgnrytmen/proces C og er i modsætning til døgnrytmen helt og aldeles afhængig af søvn.

Proces S gør, at når Jon står op om morgenen, begynder kroppen at producere blandt andet stoffet adenosin, der virker døsende.

Adenosin er et lille molekyle, der binder til de samme receptorer i hjernen, som koffein binder til.

Dog fungerer adenosin modsat af koffein, og hvor koffein frisker op, får adenosin Jon til at føle sig træt.

I løbet af dagen bliver niveauerne af adenosin i kroppen højere og højere, men i lang tid bliver effekten modvirket af de cirkadiske rytmer, indtil det cirkadiske ur slækker på de handlinger, som får Jon til at føle sig frisk, og i stedet begynder at producere melatonin.

Melatonin er ligesom adenosin søvndyssende, og kombinationen af adenosin fra proces S og melatonin fra Proces C er en kraftig søvncocktail, der åbner op for de føromtalte vinduer, hvor det er optimalt at falde i søvn.

Når Jon så endelig sover, hvad end der er om dagen eller om aftenen, bliver niveauerne af adenosin mindre igen, og den søvndyssende effekt bliver også mindre.

»Det er sådan med søvn, at hvis man sover, falder behovet. Så simpelt er det, og det er lige meget, om man tager sig en lur midt på dagen eller sover om natten,« forklarer Poul Jennum.

En lur på 20 minutter er godt

Kigger vi på selve middagsluren, som Jon har så nemt ved, er det bestemt ikke lige meget, om Jon sover i 20 minutter eller i to timer, når han lægger sig med lukkede øjne på sofaen med armene bag nakken.

middagslur, søvn, hjernen

En lur midt på dagen bør vare maksimalt omkring 20 minutter, hvis den ikke skal gøre dig mere træt. (Foto: Shutterstock)

En lur på 20 minutter vil få de fleste mennesker til at føle sig friskere igen.

Det skyldes, at niveauerne af adenosin hurtigt bliver mindre under søvn, og Jon vil vågne op friskere og mere opmærksom, da det cirkadiske ur samtidig fortæller ham, at det fortsat er dag og tid til at være aktiv.

Små lure kan også modvirke stress, og i det hele taget er der koblet mange positive helbredsvirkninger til små lure.

Dog skal Jon passe på, at han ikke trækker den for længe på sofaen.

Hvis søvnen bliver trukket for længe og bevæger sig ind i 30 til 60 minutters-intervallet, bliver den dybere, og Jon vil have svært ved at vågne igen, og når han gør det, føler han sig også mere groggy.

Man kan betegne det som søvn-tømmermænd.

»Det er meget fornuftigt at tage en lur, men den skal ikke vare for længe, for så kan det også gå ud over nattesøvnen. Specielt hvis luren sker for sent på dagen,« advarer Poul Jennum.

Tak for spørgsmålet

Vi håber, at Jon kunne bruge svaret til noget.

Vi takker i hvert fald for spørgsmålet og kvitterer med en af vores flotte 'Spørg Videnskaben'-T-shirts, som Jon passende kan tage på, næste gang han skal have en middagslur.

Vi takker også Poul Jennum for at hjælpe os med et svar.

Hvis du sidder med et spørgsmål, som du tænker, at videnskaben kan svare på, er du som altid velkommen til at sende det ind til os på sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk