Hvorfor smitter gab? Hjerneforskere leverer nyt svar
01 september 2017

De fleste er sikkert blevet overvældet af en gabende kollega, kæreste eller ven, der, nærmest som en dæmon, har besat ens krop og tvunget en dyb ufrivillig indånding frem fra et ukendt sted.

Nu har et hold hjerneforskere fra University of Nottingham i England publiceret et studie i tidsskriftet Current Biology, der gør os klogere på, hvorfor gab smitter, skriver University of Nottingham i en pressemeddelelse.

Det tyder på, at årsagen til, at gab smitter, skal findes i hjernen i et område kaldet det motoriske cortex. Det har forskerne således fundet ud af gennem et studie, hvor de har målt 36 forsøgspersoners hjerneaktivitet, mens de blev sat til at se videoer af gabende personer.

Ved at sende elektriske stød og derved stimulere det motoriske cortex i forsøgspersonerne, kunne de se, at der var en direkte sammenhæng mellem aktivitet i det pågældende område af hjernen og trangen til at gabe.

De kunne ydermere konkludere, at trangen til at gabe blev større, hvis man blev bedt om at undertrykke den.

Professor i kognitiv neurovidenskab ved University of Nottingham og en af forskerne bag studiet, Stephen Jackson, forklarer i pressemeddelelsen, at den nye viden åbner for en ikke-medicinsk behandlingsmulighed af komplikationer i hjernen, som der for eksempel kan hjælpe folk, der lider af Tourettes syndrom.

Andrew Gallup, der er adjunkt i psykologi ved State University of New York og har forsket i sammenhængen mellem gab og empati, fortæller ifølge bbc.com, at vi stadig ved relativt lidt om, hvorfor vi gaber, men at det nye studie måske kan pege på, at vores trang til at gabe ikke nødvendigvis er forbundet med empati.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.