Hvorfor kan jeg ikke falde i søvn, og er fluor farligt for hjernen?
Tre forskere svarer på lytternes spørgsmål i denne uges afsnit af Brainstorm, Videnskab.dk’s hjernepodcast

Påvirker fluor hjernens udvikling? Spørgsmålene i Brainstorms postkasse - Hjerne(ind)barken - har hobet sig op, og nu råder de to værter bod på sagerne og disker op med forskernes svar. (Foto/Illustration: Caroline Overskov)

Påvirker fluor hjernens udvikling? Spørgsmålene i Brainstorms postkasse - Hjerne(ind)barken - har hobet sig op, og nu råder de to værter bod på sagerne og disker op med forskernes svar. (Foto/Illustration: Caroline Overskov)

Som nybagt mor eller far bliver søvn pludselig en udfordring.

Med få timers søvn om natten, bliver det svært at holde sig vågen om dagen, men alligevel oplever en af Brainstorms lyttere, at man kan være så træt om aftenen, at man ikke kan falde i søvn.

Hvordan den paradoksale situation kan opstå, svarer en søvnforsker blandt andet på i denne uges episode af podcasten Brainstorm.

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen


I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Her har podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen besøg af søvnforsker Birgit Rahbek Kornum, professor i miljømedicin Philippe Grandjean og psykolog Mette Bentz, hvor de svarer på lytterspørgsmål.

Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app – bare søg på ’Brainstorm’.

Hjerne(ind)barken vender tilbage!

I afsnittet forklarer Birgitte Rahbek Kornum, der er lektor på Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet, også hvorfor søvngængeri er hyppigere hos børn end voksne, da børns hjerner ikke er helt lige så strømlinede som voksnes.

Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin og forskningsleder på Syddansk Universitet, giver blandt andet svar på, om fluor, som findes i tandpasta, påvirker hjernens udvikling.

Desuden vil Mette Bentz, der er psykolog, ph.d. og forsker på Børne- & Ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg i Region Hovedstaden, forklare forbindelsen mellem anoreksi og autisme.

Hør de tre forskere svare på lytternes spørgsmål i denne uges Brainstorm-afsnit, hvor du også får svar på:

  • hvad der sker i hjernen, når vi går i søvne
  • hvordan autisme hænger sammen med spiseforstyrrelser
  • og hvorfor mennesker hverken bør sluge tandpasta eller drikke overdrevne mængder te.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk